
Eenmaal in de ziektewet komt vroeg of laat het onderwerp ‘weer aan het werk na een burn-out’ op tafel. Sommige bedrijfsartsen beginnen hier al over bij het eerste bezoek aan de bedrijfsarts. Vaak om te peilen hoe jij er zelf tegenover staat en soms onder invloed van de werkgever. Afspraken over het hervatten van je werk worden altijd vastgelegd in het plan van aanpak dat gemaakt wordt voor jouw re-integratie. Waar moet je zoal rekening mee houden als je weer aan het werk gaat na een burn-out? De eerste vraag is natuurlijk: wanneer ga je weer aan het werk na een burn-out? Ook moet je je afvragen welk werk je wilt gaan doen en hoe je ervoor waakt dat je niet opnieuw in de ziektewet terecht komt. Hoe zorg je voor goede begeleiding en wat doe je als het je toch te veel wordt?
1. Wanneer ga je weer aan het werk na een burn-out?
Er leven verschillende ideeën over het hervatten van werk bij een burn-out. Sommige bedrijfsartsen adviseren enige tijd rust terwijl anderen vinden dat je niet snel genoeg weer aan het werk kunt gaan. De ideeën over hoe je het snelst kunt herstellen van een burn-out zijn net zo divers als de kleuren van de regenboog. In mijn ogen is het allerbelangrijkste dat jij je happy voelt bij wat je doet of besluit. Of je nu snel weer de draad oppakt of wat langer rust neemt. Als jij je daar goed bij voelt, dan is het goed.
Ga geen dingen overhaasten en laat je niet onder druk zetten. Natuurlijk is het spannend, weer aan het werk na een burn-out dus een beetje druk komt er altijd bij kijken. Maar als je het absoluut niet ziet zitten om weer te gaan werken, bespreek dit dan met je bedrijfsarts en eventueel je leidinggevende.
2. Hoe ga je weer aan het werk na een burn-out?
Als je weer aan het werk gaat na een burn-out, is het niet vanzelfsprekend dat je weer je oude baan oppakt. Sterker nog, met een burn-out is het goed te overwegen of dat werk wel geschikt is om jou te laten herstellen. Je hebt er tenslotte een burn-out van gekregen. Vraag jezelf dus goed af of het verstandig is je re-integratie te starten op je oude werkplek. Je collega’s bijvoorbeeld zullen in het begin rekening met je houden maar al snel overgaan tot de orde van de dag. Voor je het weet kan de hoeveelheid werk je dan weer boven het hoofd stijgen.
Misschien is er bij jouw werkgever de mogelijkheid om tijdens je re-integratie vervangend (lees minder belastend) werk te doen. Hierdoor kun je op een wat meer relaxte manier weer aan het werk na een burn-out. Je begint dan met deze – zoals dat zo mooi heet – passende arbeid en als het goed gaat, ga je stapje voor stapje terug naar je oude baan. Denk zelf actief mee over je re-integratie en geef aan welk werk jij leuk vindt en ziet zitten. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten. Je werkgever heeft jou eerder terug op de werkvloer en jij hebt meer zin om weer aan het werk te gaan na je burn-out als je positief tegenover je taken staat.
3. Beperk je tot de afgesproken werkzaamheden.
Of je nu terugkeert in je oude functie of tijdelijk ander werk gaat doen, beperk je bij de uitvoering hiervan tot de afgesproken werkzaamheden. Leg in het plan van aanpak duidelijk vast wat de taken zijn die jij gaat verrichten. Dit schept duidelijkheid voor jou en voor je collega’s en leidinggevende. Als iedereen exact weet waarvoor ze wel en niet bij jou terecht kunnen, is de kans kleiner dat je opnieuw overbelast wordt. Het is ook makkelijker om nee te zeggen als op papier is vastgelegd wat jij gaat doen. Hierdoor ontstaan geen valse verwachtingen en kun jij je in alle rust richten op jouw taken.
4. Hoe productief wil je zijn?
Als je weer gaat werken zullen je collega’s en leidinggevende in het begin rekening houden met je beperkingen. Omdat het herstel van een burn-out niet een kwestie van dagen is maar eerder van weken en maanden, bestaat de kans dat je omgeving vergeet dat jij aan het re-integreren bent. In een productie omgeving kan de druk om minstens hetzelfde te produceren als je collega’s snel opgevoerd worden. Het is daarom verstandig om van te voren afspraken te maken over jouw productiviteit. Wil/kun je wel werken onder tijdsdruk? Werk je ‘boven de sterkte’ of ziet je leidinggevende jou als een volledige arbeidskracht?
Weer aan het werk na een burn-out, oftewel re-integratie, moet altijd gericht zijn op het bevorderen van jouw herstel en zal dus op arbeidstherapeutische basis zijn. Maak duidelijke afspraken over de door jou te leveren resultaten zodat de druk om te presteren of te produceren niet te hoog wordt.
5. Doe één ding tegelijk
Doe één ding tegelijk. Het klinkt zo simpel maar is voor de meeste mensen met een burn-out behoorlijk ingewikkeld. Multitasken zit waarschijnlijk in je bloed. Om te herstellen van een burn-out en een klein beetje productief te zijn op je werk is het belangrijk om je te concentreren op het uitvoeren van één taak per keer. Maak die taak helemaal af en begin dan pas aan de volgende taak. Dat geeft rust en zorgt ervoor dat er ook daadwerkelijk wat uit je handen komt.
6. Zorg voor goede begeleiding.
Tijdens je re-integratie is het belangrijk dat je iemand hebt op wie je terug kunt vallen bij problemen. Als bijvoorbeeld collega’s meer van je vragen dan jij aan kunt of als het toch niet lukt om de afgesproken werkzaamheden uit te voeren. Dit kan je direct leidinggevende zijn of je re-integratiebegeleider. Overleg op regelmatige basis met je begeleider.
Wanneer je niet zo’n goede band met je leidinggevende hebt, is het verstandig om, samen met je werkgever, iemand anders aan te wijzen als re-integratiebegeleider. Hierdoor is het voor jou makkelijker om de voortgang van je herstel te bespreken, ook als deze niet naar wens verloopt. Een leidinggevende is immers ook verantwoordelijk voor de productiviteit van een afdeling en die verantwoordelijkheid kan botsen met het belang van jouw herstel.
7. Wees niet bang om een stapje terug te doen.
Als je weer begint met werken zal dit waarschijnlijk niet in één keer fulltime zijn. Zeker als je langdurig afwezig bent geweest zal de opbouw van de werktijden in uren gaan. Je begint dan een paar keer per week met twee uurtjes werken en bouwt dit op tot de werktijden in je contract. Het is niet gek als het tijdens het opbouwen niet altijd even soepel verloopt. Het is heel belangrijk dit op tijd aan te geven en eventueel een stap terug te doen. Ga je bijvoorbeeld van 4 naar 6 uur per dag en blijkt dit te vermoeiend, blijf dan nog een weekje langer op 4 uur zitten of werk de ene dag 4 uur en de andere 6.
Bespreek met je begeleider en de bedrijfsarts hoe je de belasting van je werk ervaart. Het is beter op tijd een stapje terug te doen dan weer volledig thuis komen te zitten. Daar heb jij geen belang bij en ook je werkgever niet. Luister goed naar je lichaam en wees niet bang om aan de bel te trekken als je een nieuwe stap in de opbouw van uren of dagen nog niet ziet zitten. Heel vaak is het een week of twee weken later wel mogelijk om de stap dan te maken. Je lichaam is dan weer beter gewend aan het werkproces en kan beter omgaan met de belasting.
Het hervatten van je werk zal niet zonder slag of stoot gaan maar met deze tips kun je op een verstandige manier weer aan het werk na een burn-out!
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.
Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!
Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.
– Maaike
P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.
Ik heb sinds 31/1 een flinke burn-out.
Moest vanaf deze week weer gaan beginnen met werken. Niet arbeidstherapeutisch maar meteen 4 keer 4uur werken!
Maandag na 4uur al kapot moe en hele middag geslapen. Dinsdag na 3uur al kapot en emotioneel uit balans.
Toch vind de bedrijfsarts dat ik hun schema moet blijven volgen! Dus vandaag moet ik weer 4uur gaan werken. En vanaf volgende week 4 dagen van 5uur!
Rustig opbouwen is dat voor hun maar voor mij voelt het als een hel😢
1/ Burn-out is letterlijk vertaald: opgebrand.
Waarom wordt er zo vaak gesteld dat dat door werk zou komen? Dat is een absolute misvatting!
2/ ook wordt burn-out vaak verward met depressie, ook absolute misvatting! Hoeft helemaal niet zo te zijn!
Jammer!
Beste K,
Een burn-out kun je krijgen door vele oorzaken. Deze kunnen liggen in de privé sfeer of op het werk. Vaak is het een combinatie van beiden maar dat hoeft niet. Om van een absolute misvatting te spreken vind ik dan ook niet terecht.
Een burn-out wordt inderdaad regelmatig verward met een depressie. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Een burn-out is een energiestoornis en een depressie is een stemmingsstoornis. Bij een burn-out kun je nog wel blij worden van bepaalde aspecten van je leven. Bij een depressie heb je het gevoel dat het leven geen zin meer heeft. Dit was slechts een voorbeeld. Er zijn meer voorbeelden.
Met vriendelijke groet, Maaike
Dus… als je een lange periode van depressie hebt is dit boek niet geheel geschikt? Ikzelf heb dus vanuit prive een probleem, waardoor het op het werk ook mis gaat. Helaas zit ik nu in het ‘2e spoor’, dus krijg ik de kans om heel ander werk te vinden, of misschien wel weer terug te keren op mijn oude werkplek.
Hoi Annet,
Het ebook: Burn-out, de kans van je leven! is specifiek geschreven voor mensen met een burn-out. Zoals je vast weet zijn er veel raakvlakken met een depressie. Als je twijfelt of het ebook voor jou geschikt is, weet dan dat er een 30 dagen niet goed geld terug garantie op het ebook zit. Er zit voor jou denk ik ook nuttige informatie in.
Succes met je herstel! Tweede spoor hoeft niet per definitie slecht nieuws te zijn!