• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Burnout Blog

een platform voor mensen met Burnout.

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus! Ja Graag!
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?

31 mei door maaikem meeuwis 167 reacties

Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?

Via het Burn-out Blog worden er regelmatig vragen gesteld over wat een bedrijfsarts wel en niet mag. Om dit nu eens goed uit te leggen volgt hier een speciaal artikel over de taken van de bedrijfsarts.
 
In dit artikel worden ook de lijnen tussen de bedrijfsarts en andere behandelaars (huisarts, psycholoog etc.) en tussen de bedrijfsarts en de werkgever meegenomen.
 
Dit artikel is van toepassing op alle soorten ziekten en niet specifiek voor mensen met een burn-out.
 

Verschil tussen Bedrijfsarts en Arboarts

Laten we beginnen met de benaming. Bij sommige bedrijven krijg je een oproep om je te melden bij de bedrijfsarts en bij andere bedrijven heet deze persoon ineens arboarts. Wat is precies het verschil?
 
Een bedrijfsarts is iemand die is afgestudeerd in Geneeskunde en een aanvullende studie van vier jaar heeft gevolgd. De titel bedrijfsarts is beschermd en mag dus alleen gedragen worden door personen die voldoen aan de voorgaande zin.
 
Bedrijfsartsen staan geregistreerd in het BIG-register. Het is in de wet vastgelegd dat een bedrijfsarts zelfstandig zieke werknemers mag doorverwijzen naar specialisten.
 
Een arboarts is een basisarts en mag alleen werken onder toezicht van een bedrijfsarts. Een arboarts is in dienst van een arbodienst en mag niet zelfstandig zieke werknemers doorverwijzen naar een specialist.
 

Bedrijfsarts versus Huisarts

Het verschil tussen een bedrijfsarts en huisarts is eenvoudig.
 

De huisarts kijkt naar de gezondheid van de patiënt / zieke werknemer en de bedrijfsarts naar de arbeidsgeschiktheid van de zieke werknemer.

 
In principe zou de huisarts dus geen uitspraken moeten doen over de arbeidsgeschiktheid van de zieke werknemer. De huisarts kan wel adviseren rust te houden. Het is vervolgens aan de bedrijfsarts om te kijken hoe deze ‘rust’ het beste gehouden kan worden. Rust is op vele manieren uit te leggen. Je kunt het een tijdje rustig aan doen op je werk door een deel van je takenpakket af te staan aan je collega’s of door bijvoorbeeld een tijdje thuis te blijven.
 
Het is aan bedrijfsarts om in het kader van de arbeidsgeschiktheid te bepalen wat het beste is voor de zieke werknemer.
 

Wat mag een werkgever vragen bij ziekmelding?

Op basis van artikel 14 lid 1 van de Arbowet is de werkgever verplicht zich door een deskundige te laten adviseren op de volgende gebieden:

  • het toetsen van en adviseren over de Risico Inventarisatie en Evaluatie;
  • uitvoeren van een arbeidsgezondheidskundig onderzoek;
  • uitvoeren van aanstellingskeuringen;
  • bijstand bij verzuimbegeleiding en re-integratie.
Voor nu laten we de eerste drie uit het rijtje hierboven even voor wat ze zijn en concentreren we ons op de laatste: bijstand bij verzuimbegeleiding en re-integratie.
 
De wetgever heeft bepaald dat de werkgever niet in staat is een medisch oordeel te vellen over de arbeidsgeschiktheid dan wel arbeidsongeschiktheid van de zieke werknemer. De werkgever is verplicht zich hierover de laten adviseren door een deskundige oftewel de arbodienst of bedrijfsarts.
 
De werkgever mag zelf bepalen of hij een bedrijfsarts in dienst neemt of inhuurt of zich aansluit bij een arbodienst. De werkgever betaalt dus de bedrijfsarts of arbodienst.
 
Omdat de werkgever niet in staat is een oordeel te vellen over de arbeidsgeschiktheid/arbeidsongeschiktheid van een zieke werknemer mag de werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Als de zieke werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag de werkgever dit niet registreren.
 
De werkgever legt regels vast omtrent de ziekmelding. Bijvoorbeeld dat de zieke werknemer zich voor een bepaalde tijd ziek gemeld moet hebben bij de leidinggevende of HRM.
 
Om de continuïteit van de werkzaamheden te garanderen mag de werkgever bij de ziekmelding de volgende vragen stellen:
  • telefoonnummer en (verpleeg)adres;
  • vermoedelijke duur van het verzuim;
  • lopende afspraken en werkzaamheden;
  • (na twee maanden dienstverband) of de werknemer onder één van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt;
  • of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval (maar niet of het verzuim werkgerelateerd is);
  • of er, in verband met de regresmogelijkheid, sprake is van een verkeersongeval waarbij een eventueel aansprakelijke derde betrokken was.
  • In bepaalde situaties kan de werkgever bij de ziekmelding direct informeren of er aanpassingen
    in het kader van de re-integratie aangeboden kunnen worden
De werkgever mag dus niet informeren naar de aard of oorzaak van de ziekte. De werkgever mag – indien hij informatie over de aard en oorzaak van de ziekte op vrijwillige basis van de zieke werknemer krijgt – op geen enkele manier vastleggen.
 
De werkgever is verplicht de ziekmelding binnen een week aan de bedrijfsarts/arbodienst door te geven.
 

Wat mag een Bedrijfsarts wel en niet?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de werkgever dus verplicht om zich voor ziekteverzuim en re-integratie te laten adviseren door een bedrijfsarts of arbodienst.
 
Nadat de werkgever de ziekmelding heeft doorgegeven aan de bedrijfsarts of arbodienst krijgt de zieke werknemer een oproep van de bedrijfsarts om zich te melden. Dit kan een telefonische afspraak zijn of een oproep om op een bepaalde tijd ergens te verschijnen. Bij grote bedrijven houdt de bedrijfsarts vaak spreekuur op het bedrijf en bij kleinere bedrijven moet de zieke werknemer zich meestal melden op het kantoor van de bedrijfsarts.
 
Tijdens het consult bij de bedrijfsarts is de werknemer verplicht de bedrijfsarts alle relevante informatie over zijn/haar gezondheid te geven. Alleen op deze manier is de bedrijfsarts in staat een oordeel te vellen over de arbeidsgeschiktheid dan wel arbeidsongeschiktheid van de werknemer en hierover de werkgever op de juiste wijze te adviseren.
 
De bedrijfsarts mag – indien hij dit noodzakelijk acht voor de verzuimbegeleiding – medische gegevens over de zieke werknemer opvragen bij de huisarts of andere behandelaar. De huisarts of andere behandelaar mag deze informatie echter pas geven na uitdrukkelijke toestemming van de werknemer.
 
In de praktijk zal de bedrijfsarts de zieke werknemer schriftelijk om toestemming vragen om gegevens bij de huisarts of andere behandelaar op te vragen. De werknemer is niet verplicht deze toestemming te geven.
 
Als je als zieke werknemer duidelijk en open bent naar de bedrijfsarts toe zal de noodzaak om medische gegevens bij een andere behandeld arts op te vragen in principe niet aanwezig zijn.
 
Een bedrijfsarts mag doorverwijzen naar een specialist. Een arboarts mag dit alleen met toestemming van een bedrijfsarts.
Let op! Verzekeraars hebben vaak aanvullende voorwaarden opgenomen over de doorverwijzing via een bedrijfsarts. Controleer altijd je polis als je door de bedrijfsarts doorverwezen wordt naar een specialist!
 
De bedrijfsarts verleent bijstand aan de zieke werknemer met als doel het herstel van de zieke werknemer. Hierover adviseert hij de werkgever.
 

Wat mag een Bedrijfsarts vertellen aan de Werkgever

De bedrijfsarts mag de werkgever alleen informatie over de zieke werknemer geven die nodig is voor:

  • beoordeling van de loondoorbetalingsverplichting;
  • verzuimbegeleiding;
  • re-integratie.
De bedrijfsarts mag alleen met uitdrukkelijke toestemming van de werknemer andere (medische) informatie aan de werkgever verstrekken.
 
Wat betekent dat nou precies?
 
De werkgever is verplicht het loon van de zieke werknemer door te betalen bij ziekte. Daarvoor moet de werkgever weten of de werknemer ziek is. De bedrijfsarts adviseert de werkgever dus over de mate van arbeidsgeschiktheid.
 
De communicatie tussen de bedrijfsarts en werkgever bestaat in de meeste gevallen uit een zin met de volgende strekking:

‘Hierbij acht ik (de bedrijfsarts) …… (naam werknemer) voor ….% arbeidsongeschikt voor het uitvoeren van zijn functie.’

 
Naarmate er langer verzuimd wordt, kunnen daar toevoegingen bijkomen met adviezen over verzuimbegeleiding en re-integratie. De bedrijfsarts kan de werkgever bijvoorbeeld een bepaald re-integratie traject adviseren voor de zieke werknemer.
 

Mag een bedrijfsarts (medische) gegevens opvragen bij de huisarts of andere behandelaar?

Ja dat mag. De bedrijfsarts mag (medische) gegevens over de zieke werknemer bij diens huisarts of behandelaar. De huisarts of behandelaar mag de gevraagde gegevens echter pas verstrekken na uitdrukkelijke toestemming van de werknemer.
 
De bedrijfsarts mag deze (medische) gegevens alleen opvragen indien hij deze (medische) gegevens noodzakelijk acht voor de verzuimbegeleiding van de zieke werknemer.
 
De werknemer mag weigeren om de toestemming te geven.
 
Wanneer je open en eerlijk bent tegen de bedrijfsarts over je klachten zal de noodzaak om deze medische gegevens op te vragen in principe niet aanwezig zijn. Wanneer jouw bedrijfsarts deze gegevens toch wil hebben is belangrijk de vertrouwensband tussen jou en de bedrijfsarts in ogenschouw te nemen. Vertrouwt de bedrijfsarts jou niet en wil hij daarom deze gegevens hebben of is er misschien een andere oorzaak. Vraag er naar!
 

Mag de bedrijfsarts eisen dat je weer aan het werk gaat?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft de bedrijfsarts een adviserende functie. Hij brengt dus advies uit over jouw arbeidsgeschiktheid dan wel arbeidsongeschiktheid naar je werkgever.
 
Omdat de werkgever volgens de wet niet in staat is een oordeel hierover te vellen zal de werkgever hierin meestal het advies van de bedrijfsarts volgen.
 
Als de bedrijfsarts zegt dat je weer moet gaan werken dan zal hij tevens de werkgever adviseren dat jij arbeidsgeschikt bent voor je functie.
 
Het is dan aan de werkgever om wel of niet te eisen dat je komt werken.
 
Het antwoord is dus nee, de bedrijfsarts kan dit niet eisen. In de praktijk komt het er echter meestal op neer dat je wel moet gaan werken omdat de bedrijfsarts de werkgever adviseert of jij wel of niet kunt werken. Als de bedrijfsarts vindt dat jij kunt werken zal de werkgever dat meestal ook vinden.
 

Wat doe je als je het niet eens bent met de beslissing van de bedrijfsarts?

Als je het niet eens bent met de beslissing van de bedrijfsarts of arbodienst kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Het deskundigenoordeel vraag je aan als je:

  • het niet eens bent met je werkgever over het moment dat je weer volledig aan het werk gaat;
  • vindt dat het werk dat je werkgever je aanbiedt niet passend is;
  • twijfelt of je werkgever wel genoeg doet om je weer aan de slag te helpen.
 
Het aanvragen van een deskundigenoordeel kost voor werknemers €100,-.
 
De werkgever kan ook een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Dat kost de werkgever €400,-. Er wordt dan ook gekeken of de werknemer wel genoeg doet aan zijn re-integratie.
 
Schroom vooral niet om bij meningsverschillen met jouw bedrijfsarts het deskundigenoordeel ter sprake te brengen. Het kost geld maar je krijgt dan een echt onafhankelijk oordeel over je arbeidsgeschiktheid dan wel arbeidsongeschiktheid. De bedrijfsarts wordt tenslotte betaald door de werkgever en er zullen altijd bedrijfsartsen zijn die hun oor te veel naar de werkgever laten hangen. Het spreekwoord is tenslotte niet voor niets: Wiens brood men eet diens woord men spreekt.
 
Let op! Het deskundigenoordeel van het UWV is niet bindend. Het is een oordeel met als doel dat jij en je werkgever jouw re-integratie weer op pakken. Een deskundigenoordeel kun je ook gebruiken als je werkgever je salaris niet betaalt en je dit aan wilt vechten voor de rechter.
 

Wat gebeurt er als je van de bedrijfsarts moet gaan werken en je doet het niet?

De werkgever is verplicht om het loon van de werknemer door te betalen wanneer de werknemer niet kan werken als gevolg van ziekte.
 
In het kader van deze verplichting kan de werkgever laten controleren of de claim op loondoorbetaling terecht is. Hierbij laat de werkgever zich in eerste instantie adviseren door de bedrijfsarts.
 
Als de bedrijfsarts jou geschikt acht om te gaan werken en je doet het niet, kan de werkgever overgaan tot opschorting van het loon. Dat betekent dat je salaris wordt ingehouden.
 
Als de werkgever van plan is dit te gaan doen moet hij de werknemer hierover informeren zodat dat de werknemer alsnog kan besluiten weer aan het werk te gaan.
 
Geef je als werknemer geen gehoor aan deze oproep dan kan jouw werkgever dus je salaris inhouden.
 

Beroepsgeheim Bedrijfsarts

Gesprekken tussen de zieke werknemer en de bedrijfsarts zijn vertrouwelijk. Het is daarom niet gebruikelijk dat een vertegenwoordiger van de werkgever aanwezig is bij deze gesprekken.
 
De bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim en mag dus nooit medische informatie over de werknemer geven aan derden (werkgever etc.) zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de werknemer.
 
De bedrijfsarts mag niet meer informatie verstrekken aan de werkgever dan die informatie die strikt noodzakelijk is voor de beoordeling van het recht op loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie.
 
Het wetsartikel waarin het medisch beroepsgeheim van de bedrijfsarts is vastgelegd luidt als volgt:

‘Een ieder is verplicht geheimhouding in acht te nemen ten opzichte van al datgene wat hem bij de uitoefening van zijn beroep op het gebied van de individuele gezondheidszorg als geheim is toevertrouwd, of wat daarbij als geheim te zijner kennis is gekomen of wat daarbij te zijner kennis is gekomen en waarvan hij het vertrouwelijke karakter moest begrijpen.’

 
Als de zieke werknemer uit eigen initiatief contact zoekt met de bedrijfsarts dan mag de bedrijfsarts hierover helemaal geen mededelingen doen naar de werkgever.
 

Controle op het verzuim

Je werkgever mag controle uitvoeren op het verzuim. De controle moet schriftelijk vastgelegd zijn, moet redelijk zijn en mag geen inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van de werknemer.
 
De controle is alleen bedoeld om het recht op loon vast te stellen.
 
De werkgever voert deze controle in eerste instantie uit via de bedrijfsarts.
 
Uit jurisprudentie blijkt dat onder redelijk wordt verstaan:

  • het verzoek aan de zieke werknemer om op gezette tijden thuis aanwezig te zijn in verband
    met de controle;
  • het geven van informatie over de aard en oorzaak van de ziekte aan de bedrijfsarts;
  • het verstrekken van informatie over de voortgang van de dokterbehandeling aan de bedrijfsarts;
  • het bezoeken van het spreekuur van de bedrijfsarts of arbodienst;
  • het globaal informeren van de werkgever over de maatregelen die de werknemer ter genezing heeft getroffen (heeft hij zich onder doktersbehandeling gesteld);
  • het vragen van de werkgever over de vraag tot welke werkzaamheden de werknemer ondanks zijn ziekte nog wel in staat is
De werkgever mag dus nooit rechtstreeks informatie inwinnen bij een behandelend arts. De werkgever mag ook niet posten bij huisarts om te kijken of de werknemer wel naar de huisarts gaat etc.
 

Re-integratie

Voor wat betreft de communicatie tussen de werkgever en de bedrijfsarts over de re-integratie geldt dat de bedrijfsarts in bijvoorbeeld het plan van aanpak alle medische gegevens over de werknemer achterwege laat.
 
Meer informatie over de regels rondom re-integratie vindt je hier.
 
Het College Bescherming Persoonsgegevens is de voornaamste bron van dit artikel.
 
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.

Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!

Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.

– Maaike

P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.

(Visited 238.524 times, 1 visits today)

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Ik weet zeker dat je hier geen spijt van gaat krijgen. Sluit je aan bij meer dan 1000 anderen.

Waarom jij je burn-out zal overwinnen

Een burn-out hebben is niet leuk, duurt lang en je kunt je eenzaam en onbegrepen voelen.

Maar je bent niet alleen. En je hoeft je niet te schamen.

Dit blog is hier om jou te helpen en je te laten zien dat je niet alleen bent. Dat er meer zijn zoals jij. Lotgenoten die door dezelfde dalen gaan.

Het is mij gelukt om dankzij mijn burn-out mijn leven enorm te verbeteren zonder mezelf te hoeven veranderen. Ik ben nu blij met mijn burn-out.

En dat gun ik jou ook.

Niet alleen de trukjes leren en weer aan het werk gaan. Maar echt aan jezelf werken en opnieuw ontdekken wie jij bent. Zodat je in de toekomst weet hoe je met stress om moet gaan, weer voldoening uit je leven haalt en nooit meer een burn-out zal krijgen.

Wil jij dit ook?

Klik dan hier!

Maaike Meeuwis is ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en stress. Met het ebook: Burn-out, de kans van je leven! heeft zij al vele honderden mensen geholpen met het herstellen van hun burn-out.
Ben jij de volgende?

Lees Interacties

Reacties

  1. Kim zegt

    4 oktober op 10:30 am

    Hoi maaike,
    Ik heb een vraag. Hoe zit het met een bedrijf die gebruik maakt van eigen regie model? De persoon in kwestie is overspannen en moet nu naar het hoofdkantoor in Amsterdam voor een gesprek met een externe case manager. Is zij verplicht om alles te zeggen wat er met haar aan de hand is? Dit is dus geen arbo arts. Vervalt de plicht voor het melden binnen een week aan de arboarts wanneer de werkgever gebruik maakt van dit model ? Hoe kan er überhaupt zo’n model bestaan. Als de werkgevers de regie in eigen handen nemen dan is dit toch alleen maar in het nadeel van de werknemers.

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      8 oktober op 8:39 am

      Hoi Kim,

      Nee dat hoeft zij niet. Ook binnen het eigen regie model is de bedrijfsarts betrokken voor de medische kant. De zieke werknemer hoeft geen medische gegevens te delen met de werkgever. De bedrijfsarts heeft in het eigen regie model een meer adviserende rol ten aanzien van de medewerker. De werkgever en werknemer bekijken de zaak puur vanuit de verzuim kant. Wat kan er gedaan worden om verzuim te verminderen zonder naar de medische kant te kijken. Dan gaat het dus puur over de inhoud van werk en de werklast lijkt mij.

      Het hoeft niet nadelig te zijn voor de werknemer. Er is immers sprake van meer overleg. Hou als medewerker wel goed de grenzen van je privacy in de gaten.

      Groetjes Maaike

      Beantwoorden
  2. annoniem zegt

    26 september op 2:48 pm

    Hoi, mag ik je even lastig vallen met mijn vraag?

    En wel de volgende ik had een afspraak bij de arboarts op verzoek van mijn werkgever terwijl ik niet ziek was/ben en door omstandigheden was ik te laat. Ze (de arboarts) wilde me niet meer zien die dag er zou een mogelijkheid zijn tot een telefonisch consult ook dat ging niet door. Ik had ze (de arbodienst) wel gebeld dat ik ondanks uren reizen wel graag het consult wilde.

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      8 oktober op 8:40 am

      Hoi, ik wil je vraag graag beantwoorden maar lees hier niet echt een vraag. Stuur gerust een email of nog een reactie.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  3. S zegt

    31 augustus op 7:39 am

    Mijn gesprek met de bedrijfsarts vond plaats in een hotel, op een bankje in een gang. Er liepen continue mensen heen en weer naar het toilet en de keuken in en uit. Ik heb daardoor mijn klachten niet duidelijk kunnen maken omdat ik me al ontzettend bekeken voelde en ik daar niet huilend op een bankje wilde gaan zitten. In hoeverre is dit advies dan bindend? Zij heeft mij het advies gegeven halve dagen te gaan werken want volgens haar ben ik alleen ‘gefrustreerd’ terwijl in zwaar overspannen ben/burn-out heb.

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 12:52 pm

      Hoi S,

      Wat een gekke plek voor een gesprek. Niet echt netjes. Als het een echte bedrijfsarts is dan is het advies wel geldig. Je kunt natuurlijk altijd een nieuwe afspraak maken als je niet gelukkig bent met wat er besproken is.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  4. Chantal zegt

    25 augustus op 6:34 pm

    Hallo maaike, mag een arbo arts-bedrijfsarts tegen de werkgever vertellen dat de werknemer aangeraden is om psychologische hulp te gaan regelen? Wat te doen als dit niet mag een de bedrijfsarts doet door toch?
    Bedankt alvast groet chantal

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 12:54 pm

      Hoi Chantal,

      De bedrijfsarts mag alleen mededelingen doen over jouw beperkingen die in belangrijk zijn voor jouw reïntegratie. Bij wie jij onder behandeling bent is niet zo van belang lijkt mij. Ik zou bezwaar maken en een kopie vragen van alle communicatie over jou tussen de bedrijfsarts en de werkgever.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
      • Chantal zegt

        28 september op 11:12 am

        Bedankt voor je reactie! Ik ga je advies opvolgen. Op moment wordt alles verdraait en zoveel leugens….ik weet niet waar ik het zoeken moet…werkgever maakt herstel onmogelijk op deze manier…

        Beantwoorden
  5. gekko zegt

    5 juli op 1:47 pm

    Hoi,

    Na een paar maanden erg vermoeid te zijn kon ik het niet meer opbrengen om mijn werk te hervatten(programmeur). Vervolgens heb ik besloten om ontslag te nemen en dat heb ik schriftelijk doorgegeven. Mijn manager heeft daarna een gesprek met mij gehad en gaf aan dat ik niet weg moest gaan en dat ik gewoon even wat rust moest nemen, hij had zelf al door dat ik aan de rand van een burn-out zat.

    Een week later ben ik weer een paar dagen aan het werk gegaan en ik voelde me alleen maar ellendiger, vervolgens heb ik weer mijn ontslag ingediend.
    Mijn manager vond dat het nu wel klaar was en ik mocht wederom niet weg daar.
    Ik ben naar de bedrijfsarts gestuurd.

    Al gauw kwam de arts tot de conclusie dat ik in een grote depressie zat en dat ik om de beginnen 7 weken thuis moest blijven. Tot mijn verbazing werd ik de volgende dag gebeld door de manager en die wilde snel een gesprek om te bespreken hoeveel uur/dagen ik vanaf volgende week weer ga werken. Is dit normaal? Hoe zou ik hier mee om moeten gaan? Weer ontslag nemen ofzo?

    Ik ben echt ten einde raad en ik ben alles behalve in staat om nu weer te gaan werken.

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 12:59 pm

      Hoi Gekko,

      Als je ziek bent moet je geen ontslag nemen want dan verspeel je je rechten op een WW-uitkering. Als je ziek bent heb je hulp nodig en die kan via de huisarts of bedrijfsarts ingeschakeld worden. Naar je manager kun je antwoorden dat je er nog niet aan toe bent om weer te gaan werken en dat je overleg hebt met de bedrijfsarts.
      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  6. Ingrid zegt

    30 juni op 8:28 am

    Hallo,

    Ik ben sinds 5 weken ziek thuis door een combinatie van factoren. Een van de factoren is de spanning die de manier van aansturen mijn manager mij geeft.
    Via de werkgever is een traject aangeboden om te helpen waarvan ik de intake heb gehad.
    De bedrijfsarts lijkt volledig op het spoor van de arbeidsrelatie te zitten en adviseert werkhervatting voor 10 uur per week met een opbouw van 5 uur per week. Ik werk full-time.

    Zowel ik als de psycholoog van het ingezette traject vinden dit niet haalbaar omdat mijn klachten nog te groot zijn. Dit is ook door mij en de psycholoog medegedeeld aan mijn werkgever, HR en de bedrijfsarts.

    De enige reactie die terug komt is van HR die aangeeft dat het advies leidend is. De bedrijfsarts reageert niet.

    Wat zou u adviseren? Ik ben bang dat als ik aangeef dat het werken niet gaat het advies niet verandert en ik gedwongen word om te werken volgens het advies. Niemand lijkt oog te hebben voor mijn klachten.

    Bij voorbaat dank.

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 1:01 pm

      Hoi Ingrid,

      Soms zit er niets anders op dan het gewoon te proberen. Lukt het niet dan meld je dat en ga je terug naar de bedrijfsarts. Misschien staat die dan wel open voor de input van je psycholoog.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  7. Nicolet zegt

    30 juni op 8:03 am

    Ik ben, op de verzoek van de werkgever, naar de “bedrijfsarts” geweest. De arts waar ik ben geweest is AIOS bedrijfsgeneeskunde. Heeft deze persoon dezelfde rechten als een bedrijfsarts of al een arbo arts?
    De arts wil gegevens opvragen bij mijn huisarts. Hij heeft dat als volg gebracht: “Ik ga even gegevens opvragen bij je huisarts”. Dus niet door het te vragen maar gewoon als mededeling. Ik vond dit zeer overdonderend en nogal suggestief. Toen ik vroeg waarom, zei hij dat ik wel van alles kon verzinnen. Ik ben open geweest naar de arts en heb hem vertelt wat er aan de hand is. Inclusief bloedwaardes en medicijnen die ik slik. “Het loopt niet lekker op het werk” maar mijn lichaam heeft nu aangegeven dat het niet meer gaat. De arts is van te voren ingelicht over de situatie op het werk door mijn werkgever, gaf hij aan. De klachten die een ieder ervaart zullen anders zijn maar ik heb aangegeven waar ik last van heb. De vragen die de arts aan mijn huisarts wil stellen, zijn:
    – Wanneer werd de diagnose gesteld?
    – Wat waren de bloeduitslagen bij diagnosestelling, wat zijn de recente uitslagen van deze waarden?
    – Sinds wanneer wordt betrokkene behandeld met medicijn?
    Deze vragen heb ik al beantwoord.
    Als conclusie van het gesprek geeft de arts aan (richting mijn werkgever):
    “ik acht mij niet in staat te beoordelen of er sprake is van ziekte en ik kan geen uitspraak doen over haar belastbaarheid”. Moet ik de arts toegang geven tot mijn medische gegevens omdat hij mij niet gelooft?

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 1:03 pm

      Als je twijfelt aan de oprechtheid van deze arts zou je eerst eens kunnen praten over wat hij met deze gegevens gaat doen. Jij moet natuurlijk meewerken met je re-integratie maar dat betekent niet dat je overal maar toestemming voor hoeft te geven. Je kunt anders ook om een andere arts vragen als je de omgang met jouw privacy gevoelige gegevens niet vertrouwd.

      Succes! Maaike

      Beantwoorden
  8. Sia zegt

    20 juni op 9:52 am

    Hoi Maaike

    Is het normaal dat een supervisor vooraf al een gesprek met de bedrijfsarts heeft over jou? In mijn geval zelfs mn huidige als mijn oude supervisor. Hierdoor was namelijk in mijn geval de bedrijfarts amper geïnteresseerd wat er gebeurd is en hoe het met mij ging en stond t plan verder al vast.

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 1:04 pm

      Nee dat is niet normaal. Er mag over jou alleen gesproken worden in de context van jouw beperkingen in relatie tot jouw werk. Dus niet over jouw klachten of behandeling.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  9. Denise zegt

    19 juni op 11:12 am

    Beste maaike.
    Ik heb een vraag ik loop sinds 8mei in de ziektewet vanwege niet werkgerelateerde problemen thuissituatie en stress waarvoor ik ook aangemeld ben voor een behandeling wat 6tot8 weken kan duren nu heb Ik een gesprek gehad met de bedrijfsarts en ik moet nu een gesprek aangaan met mijn werkgever en een verzuimconsulent waar ik helemaal niet op zit te wachten gezien mijn omstandigheden ik kan het voorlopig echt niet opbrengen om maar een paar uur te werken gezien mijn concentratie problemen en andere issues wat ook duidelijk in de brief staat van de bedrijfsarts.. heeft u nog tips en adviezen voor mij wat ik hiermee aan moet? Ik heb al aangegeven aan een medewerker van de bedrijfsarts dat ik hier heel erg veel angst en stress door ervaar om dit gesprek aan te gaan met mijn werkgever en verzuimconsulent maar ik word niet gehoord en moet het gesprek maar aangaan volgens hun … help! Wat kan ik doen! Mvg denise

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 1:07 pm

      Je kunt in ieder geval beginnen met iemand meenemen naar het gesprek. Die kan jou dan ondersteunen als je het moeilijk hebt.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  10. wil zegt

    10 juni op 12:12 pm

    beste Maaike,
    het verschil tussen een bedrijfsarts, en een arbo arts begrip ik wel.
    maar wat ben of moet ik aan een arbo arts vertellen.?
    en wat mag ik weigeren aan een arbo arts te vertellen.?
    met de betreffende arbo arts loopt de verzuimbegeleiding niet goed, ook al omdat hij al de zelfde mening heeft als mijn werkgever voordat hij mij maar gezien of gesproken heeft. zijn advies is al naar mijn werkgever gestuurd nog tijdens mijn bezoek aan hem, en voordat hij heeft kunnen overleggen met een (echte)bedrijfsarts of wat dan ook. verder vertelde hij en mijn werkgever bij het volgende bezoek dat ik niet naar de bedrijfsarts mag.

    Beantwoorden
  11. Sanne zegt

    9 juni op 4:02 pm

    Hallo Maaike,

    Ik zit sinds 4 weken thuis. De huisarts heeft mij doorverwezen naar een psycholoog en denkt aan een depressie. Na 1,5 week thuis te hebben gezeten stond mijn werkgever erop bij mij thuis langs te komen waar ik mee akkoord ben gegaan, achteraf niet slim natuurlijk. Het kwam eropneer dat ze mijn tijdelijke contract, die tot september loopt per 1 juni wilde stopzetten, onder het mom “met wederzijds goedkeuren”. Ik ben hier uiteraard niet mee akkoord gegaan aangezien ik ziek thuis zit en dan nergens recht op heb. Ze blijven mij pushen en zeggen hoe zwaar zij het hebben sinds ik thuis zit, ik voel me erg onder druk gezet. Vandaag kreeg ik een telefoontje dat ze willen dat ik in gesprek ga met een arbo arts en aansluitend na het gesprek met de arbo arts ook op gesprek bij hun kom, de arbo arts en mijn werkgever zitten in hetzelfde gebouw. Kan ik dit gesprek met mijn werkgever weigeren?

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 1:09 pm

      Nee dat is niet slim. Het beste kun je volhouden met waar je mee bezig bent. Ziek is ziek en tijdens ziekte kunnen ze je niet ontslaan en moet je zeker geen vaststellingsovereenkomst accepteren!

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  12. dan zegt

    2 mei op 1:06 pm

    Mag een werkgever en de bedrijfs arts je dwingen om ergens anders geholpen te worden omdat er een lange wacht rij is? en mag je daar tegen in gaan zonder dat het je kop kost?

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwis zegt

      3 september op 1:22 pm

      Hoi Dan,

      de truc is om in gesprek te blijven. Jij wilt toch ook graag snel geholpen worden? Of heb je ernstige bezwaren tegen de andere behandeling? Bespreek dit en kom samen tot een oplossing.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  13. Thomas zegt

    18 maart op 7:34 pm

    Hallo mag je als je bedrijfsarts wil dat je op je werk moet langskomen voor een afspraak, ook weigeren als je daar problemen mee heb of bijvoorbeeld geen energie voor hebt?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 april op 10:41 am

      Eisen kun je het denk ik niet. Je kunt het natuurlijk wel vragen en je bezwaren uitleggen. Soms kan een telefonisch consult ook volstaan.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  14. Johnsen zegt

    11 maart op 8:47 pm

    Hallo Maaike,
    Vraag: na een Deskundigenoordeel heeft mijn werkgever een afspraak gemaakt met de bedrijfsarts.
    In het DO stond dat ik mijn werkzaamheden niet kon verrichten en in de lijst actueel stond dat ik een verwijzing had van mijn huisarts voor behandeling van burnout en dat er al spraken was van een behandelaar.
    In het spreekuur heb ik ruim de gelegenheid gehad mijn verhaal te doen en de bedrijfsarts heeft een Machtiging verstrekt voor mijn behandelaar, die ik heb terug gestuurd. Ook had ik besproken over een Plan voor Aanpak waar ik met mijn behandelaar aan werkte.
    Echter de bedrijfsarts heeft 6 dagen later gemeld aan mijn werkgever dat ze niet instaat was advies te gegeven voor re-integratie wegens mijn houding op het spreekuur en een klacht die ik had ingediend bij haar collega bedrijfsarts.
    Ik ben van mijn menig dat een bedrijfsarts niet zelf de diagnose hoeft te stellen als er al een verwijzing is een ander specialist dit al heeft vast gesteld en er spraken is van een behandelaar en Plan van Aanpak voor behandeling van Burnout.
    Wat vind u van mijn situatie?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 april op 10:46 am

      Als een andere behandelaar een plan van aanpak heeft geschreven voor jouw situatie dan lijkt mij dat de bedrijfsarts daar in mee kan gaan. Anders kan zij zich beter terugtrekken van de zaak en het overlaten aan de andere bedrijfsarts. Misschien is dat wat ze probeerde aan te geven.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  15. Hilde zegt

    25 februari op 11:35 am

    Hallo,

    Bij bedrijfsarts geweest vanwege stress; werkgever moet kijken naar andere baan binnen het bedrijf volgens bedrijfsarts; echter zo lang als deze baan er niet is,moet ik mijn vakantie- en andere dagen ( PBL-uren) opnemen. Mag dit? Ben inmiddels nl. 1,5 maand uit gepland, maar kan nu geen zomervakantie meer opnemen.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 april op 10:47 am

      Nee dat mag niet. Als je ziek gemeld bent hoef je alleen vakantiedagen op te nemen als je ook daadwerkelijk met vakantie bent. Controleer of je daadwerkelijk ziek gemeld bent en zorg er anders voor dat dit gebeurt.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  16. aurora zegt

    5 februari op 12:30 pm

    Dag, ben thuis met psychische beperkingen, de bedrijfsarts heeft alle informatie van het ziekenhuis t.a.v. alle onderzoeken én van behandelend specialist. Er wordt door de specialisten gezegd dat een verder onderzoek door een psychiater niet nodig is en dat het zelfs mijn herstel kan verstoren. Helaas heeft de bedrijfsarts daar lak aan. Een deskundigen oordeel kan je als werknemer niet aanvragen tav onderzoek en ook een klacht indienen kan je niet tegen de bedrijfsarts want
    uitzondering UWV ‘Als u niet wilt meewerken aan het onderzoek naar uw geschiktheid voor uw eigen werk’ en
    uitzondering bedrijfsarts ‘Onvrede over een advies van de bedrijfsarts en/of een andere door de bedrijfsarts ingeschakelde deskundige’
    Daar sta je dan als werknemer en zul je een zoveelste onderzoek moeten ondergaan wat mijn herstel weer aanzienlijk verstoort en verslechterd.
    Nog suggesties wat anders te kunnen doen?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 april op 10:50 am

      Volgens mij kun je altijd zelf een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV als je het niet eens bent met de beslissing of het advies van de bedrijfsarts. Je wilt toch wel meewerken alleen niet op de manier van de bedrijfsarts maar op de manier van het ziekenhuis. Dat is een verschil van mening over het advies van de bedrijfsarts lijkt mij en dan kan een deskundigenoordeel uitkomst bieden.

      Groetjes Maaike

      Beantwoorden
  17. Mike zegt

    4 februari op 4:44 pm

    Je kan ook een arts hebben zoals. Dr. xxxx die niet capabel is en zich in de zeik laat nemen door een zgn zieke werknemer.Deze gaat op vakantie en daarna weer naar Dr. xxxx en deze zegt dat deze nog niet kan werken. Gelukkig zijn er vele foto’s en video’s waarop de zgn zieke werknemer aan het feestvieren is met een. Burnout.wat eenverschrikkelijk incapabele man. Bah..

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      5 februari op 9:46 am

      Hoi Mike, ik begrijp dat er wat frustraties zijn van jouw kant. Ik heb de naam van de arts verwijderd want dit blog is er niet om personen zwart te maken. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt. Sterkte met de situatie.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  18. Carla Schoor zegt

    25 januari op 2:25 pm

    In hoeverre kan een werkgever het advies van de arbo arts naast zich neerleggen?
    Arbo arts heeft rustpauze ingelast voordat een mediator ingeschakeld wordt maar werkgever heeft mij na 1 dag al gebeld voor een gesprek. Zij zijn niet geïnteresseerd in een mediator en willen gewoon van mij af. Mijn huisarts heeft de diagnose reactieve depressie vastgesteld en zegt dat ik minimaal 2 gesprekken bij de psycholoog gehad moet hebben voordat ik in staat ben om de confrontatie aan te gaan.
    Arbo arts zegt alleen; mijn advies is raadgevend. De werkgever hoeft het niet te volgen.
    Wat zijn mijn mogelijkheden?
    Carla

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      28 januari op 9:08 pm

      Ook een werkgever moet meewerken met jouw reïntegratie. Dat meewerken is het beste aan te tonen door de adviezen van de bedrijfsarts op te volgen. Je kunt schriftelijk bezwaar maken tegen het tijdspad dat je werkgever kiest en zeggen dat jij niet voldoende hersteld bent op het tijdstip van het gesprek.
      Als daar geen gehoor aan gegeven wordt dan zou ik naar het gesprek gaan en iemand meenemen. Nog voor het gesprek aangeven dat jij niet voldoende hersteld bent volgens de artsen en dat bij de mediator op tafel leggen. Als het een goede is stelt hij het gesprek uit.

      Groetjes Maaike

      Beantwoorden
  19. Jakolien zegt

    16 januari op 12:58 pm

    Hoi Maaike,

    Ik heb geen last van een burn-out maar na allerlei onderzoeken blijkt dat ik een grote hernia heb.
    Nou zei de neuroloog dat een bedrijfsarts de informatie en de scan op kan vragen. Dit kan alleen met mijn toestemming toch?
    En kan een bedrijfsarts ook in eens bij je voor de deur staan? (dat heb ik weleens ergens gelezen)
    Groetjes Jakolien.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      17 januari op 2:23 pm

      Hoi, ja de bedrijfsarts mag die informatie alleen met jouw toestemming opvragen. En huisbezoeken komen niet vaak voor. Check voor de zekerheid de regels rondom ziekteverzuim van je werkgever dan weet je waar je aan toe bent.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  20. iris zegt

    12 januari op 10:22 am

    Hoi Maaike,
    Mijn werkgever heeft me na 2 weken eerst bij hem op gesprek geroepen en daar meermaals gezegd dat “bij iedereen de boog wel is hoog gespannen staat” en “dat hij geen reden zag om een bedrijfsarts in te schakelen”. Bij dit gesprek heb ik m’n poot stijf gehouden.
    Daarna gingen er hele onzekere 6 weken voorbij eer ik dan toch een oproep kreeg van de bedrijfsarts. 1 dag voor mijn gesprek daar kreeg ik een mail van mijn werkgever om mij te “herinneren” dat ik een geheimhoudingsplicht had en dat ik deze serieus dien te nemen (boetes á 12.500 en 10.000).
    De bedrijfsarts vond burnout een te zwaar woord “voor iemand van mijn leeftijd (30) en gezien ik niet helemaal opgebrand was” maar vond wel dat ik last had van de stress en ging met mijn werkgever bellen. Daarna zou ik een verslag krijgen beloofde hij.
    Een week later heb ik per e-mail gevraagd of het verslag al onderweg was. Hij belde; hij had mijn werkgever gesproken en die zou mij oproepen voor gesprek. “dus ik krijg een verslag nu u ons beiden gesproken heeft”… wederom het antwoord dat mijn werkgever me ging oproepen voor gesprek.
    Dat gesprek ging over werkhervatting.. terwijl MIJ niet verteld wordt hoe/wie/wat/waar. Ik heb tegen mijn werkgever gezegd dat ik pas afspraken kan maken als ik zelf weet waar we het over hebben. Dit werd natuurlijk niet gewaardeerd. HIJ vertelde me immers toch wat de bedrijfsarts gezegd (zou) hebben?
    Daarna NOGMAALS gemaild of ik een verslag kon krijgen.
    Tot op heden nog steeds geen verslag gehad en morgen wel een nieuwe afspraak bij de bedrijfsarts.
    Dit hele verhaal samengevat:
    heb ik RECHT op zo’n verslag? is dit een normale gang van zaken?
    Bedankt alvast!

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      13 januari op 3:29 pm

      Hoi,

      Nee je hebt geen recht op zo’n verslag maar het is wel zo netjes van de bedrijfsarts om jou een kopie te sturen zeker als je daarom vraagt en het eerder is toegezegd. Er mogen geen medische gegevens over jou in dat verslag staan trouwens.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  21. Pas zegt

    5 januari op 11:53 am

    Goededag

    Ik ben uit mezelf al gaan werk. Gisteren 2e keer. 1 halve dag. Moet pas naar arbo arts over 2 weken. Maar kreeg gister rare reactie nadat ik open verteld had dat me nichtje dag bij me was. Ze zeiden oppassen mag niet als je ziek bent. Klopt dit?
    Deze openheid v mij was daarna dus deksel op de neus . Ik was boos en huilen die avond. Gister dus. Ik probeer te herstellen v overspannen maar dit helpt me niet. Wat nu te doen.

    Greetz P

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      13 januari op 3:32 pm

      Hoi P,

      Als je ziek bent mag je alles doen wat helpt om jouw herstel te bevorderen. Werken aan herstel dus. Ik zou niet weten waarom je nichtje niet bij jou mag zijn als jij ziek bent tenzij er met jou is afgesproken dat dit niet mag omdat het te belastend en niet herstel bevorderend zou zijn. Vraag aan je bedrijfsarts wat je wel en niet mag doen tijdens je verzuim en kijk nog even wat er in de personeelsregeling staat.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  22. Manon zegt

    19 december op 10:36 pm

    Kan een bedrijfsarts na het zien van iemand op spreekuur en na de naar aanleiding daarvan opgemaakte rapportage nog een aanvulling daarop maken twee weken nadat iemand op spreekuur is geweest?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      13 januari op 3:40 pm

      Dat ligt eraan wat er in de aanvulling staat.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  23. Frisje zegt

    8 december op 6:45 pm

    Dag Maaike,

    Ik heb twee vragen.
    Wij moeten op het bedrijf bij de bedrijfsarts komen, het probleem is dat wij moeten wachten in de kantine waar ook collega’s zitten. Als de bedrijfsarts je komt halen roept zij je naam en sommige collega’s reageren daarop. Ik voel me heel ongemakkelijk hierdoor. Is dit een schending van mijn privacy? Is het niet zo dat ik zonder waarneembaar te zijn voor collega’s naar de bedrijfsarts kan?

    Mijn volgende vraag is of de bedrijfsarts in haar verslag mag zetten dat ik behandeld wordt aan de beperkingen aan de rechter schouder en op een later moment aan de beperkingen aan de rechter hand?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      13 januari op 8:48 pm

      Hoi,

      ik begrijp dat het vervelend is als je zo moet wachten op je afspraak bij de bedrijfsarts maar het mag helaas wel.
      De bedrijfsarts mag je behandeling zoals jij het hierboven omschreven hebt wel naar je werkgever sturen. Er staan niet letterlijk wat je mankeert.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  24. stefan zegt

    30 november op 3:36 pm

    Hallo,

    ik heb ook een vraag, situatie is als volgt..

    3 jaar terug acute alvleesklier ontsteking gehad, veel pijn en klachten daarna.. ben anderhalf jaar bezig geweest met ziek en werk en weer ziek om uiteindelijk weer volledig aan het werk te gaan.

    Ik heb aan dit hele verhaal een behoorlijke vorm van pds prikkelbaar darm syndroom gekregen..

    Ik loop ploegendiensten en na mijn herstel ben ik op een andere afdeling neergezet om me ‘uit de wind ” te houden.. waar ik alleen maar ochtend middag dienst liep.

    De nachtdiensten braken me tijdens herstel op en raakte weer ziek daardoor.. kreeg door de nachtdienst ontzettend veel klachten waardoor werken onmogelijk werd en ik met pijn medicatie en veel buikpijn enkele weken rust moest nemen om alles weer af te laten zakken.

    Nu wil mijn baas me weer in 3 ploegendienst hebben ( hij pest me hier mee) terwijl ik aangegeven heb dit niet te trekken… ik heb met collega’s gepraat van een andere afdeling en die wilde van job ruilen met mij zodat hij (hij vind de nachtdienst heerlijk) mijn diensten en werk uitvoert en ik het zijne….

    dit aangegeven bij de baas maar die wil er niets van weten, die zegt… je moet weer nachtdiensten lopen (er wordt een andere collega uit de 3 ploegen gehaald en mag dan 2 ploegen lopen) en als ik dat niet red dan moet er maar een gesprek komen over het zoeken naar een andere baan.

    De Arboarts heeft me vrijstelling van nachtdienst gegeven tot eind van dit jaar… en mijn baas dreigt dus met per januari mij weer in 3 ploegen te zetten… de arbo arts zegt dat ze zich er tussen geplaatst voelt.. omdat ze op deze medische gronden moeilijk advies kan uitbrengen over wel of geen nachtdienst lopen.

    Notitie, het jaar dat ik geen nachtdienst heb gelopen ben ik niet ziek geweest…. voorgaande 2 jaren ben ik totaal 4 maanden ziek geweest.

    Wat moet ik hier nu aan doen? mijn baas wil niet voor of achteruit en ik trek die nachtdienst niet meer?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 1:22 pm

      Hoi, ik denk dat praten met je baas de enige oplossing is. Je kunt nogmaals naar de bedrijfsarts gaan en proberen of hij met je baas wil praten. Anders een baan zoeken die beter bij jouw gezondheid past.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  25. nel landman zegt

    30 november op 11:22 am

    Het gaat niet over een burn-out, maar mijn man heeft een elleboogoperatie gehad en nu wil zijn werkgever tegen het advies van de arbo-arts in hem aan het werk sturen. Mag dat?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 1:24 pm

      Over het algemeen neemt de werkgever het advies van de bedrijfsarts over omdat werkgevers niet medisch geschoold zijn en dus geen oordeel kunnen vellen over medische zaken. Maar de werkgever heeft wel het laatste woord. De bedrijfsarts geeft immers advies. Er kan wel een deskundigenoordeel bij het UWV aangevraagd worden maar ook dit is niet bindend. Starten met werken en daarna opnieuw ziek melden als het niet gaat is ook een optie. Dan toon je goede wil.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  26. Irene zegt

    26 november op 9:07 am

    Hoi,
    Ons bedrijf heeft behalve een arbo-arts ook een adviseur verzuim en reintegratie, in dienst van het arbobedrijf. Zij is de eerste contactpersoon bij ziekte. Hoe zit het dan met overdracht van informatie? Ik heb haar persoonlijke dingen verteld en vraag me nu af of zij die mag delen met de werkgever.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 1:26 pm

      Het lijkt mij dat het medisch beroepsgeheim geldt voor de hele arbo organisatie dus ook voor deze medewerker. Medische gegevens over jou mogen niet doorgegeven worden aan de werkgever.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  27. peter zegt

    9 november op 1:23 am

    Heb een conflict met mijn direct leiding gevende. Al meer dan een jaar lang. Loop al lang op laatste tenen. Pas geleden weer iets gebeurd. Voor mij de bekende druppel die over is gaan lopen. Net een week of 2 geleden ziek gemeld. Slaap slecht, al meer dan een half jaar, heb allerlei klachten, loop bij de huisarts en specialist ben vaker kort ziek (terwijl ik bijna nooit ziek ben/was) rugklachten etc. Net gesprek gehad met bedrijfsarts en hij concludeert dat het een arbeidsconflict is en ik gewoon kan werken. 2 weken even rust en daarna aan weer aan het werk. Het gesprek ging een beetje in een roes. En voordat ik het wist stond ik eigenlijk alweer buiten… Wat kan ik doen als ik niet eens ben met de conclusie van de bedrijfsarts dat het zuiver en alleen een arbeidsconflict is?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 1:29 pm

      Dan zou ik nogmaals in gesprek gaan met je bedrijfsarts en dit op tafel leggen. Mochten jullie er dan niet uitkomen dan kun je momenteel alleen naar het UWV voor een deskundigenoordeel. Let op hier zijn kosten aan verbonden. Een deskundigenoordeel kan ook door de werkgever aangevraagd worden. Het deskundigenoordeel is niet bindend.

      Vanaf medio 2017 als de nieuwe arbowet in werking treedt geldt voor werknemers een recht op second opinion van de bedrijfsarts.

      Beantwoorden
  28. Melanie hegarty zegt

    7 november op 2:38 pm

    Hey,
    I’m going to write this is English, I have been suffering with a burn out since the beginning of July, the first arbo said that a burn out doesn’t exist and that I was weak. She told me I needed to work 2 hours a day, I tried for 3 weeks and it was too much and I ended up not going anymore.
    I ask for a new arbo and I was given one but at the end of September, during that time I was given warnings and my work stopped paying me. Which literally only added more stress to my already burnt out body, I was passing out on a daily basis and my life was miserable.
    Eventually I saw this new guy and he said I shouldn’t be working.
    Things got better for just a week and then I turned bad again and caught every infection that I could (btw I’ve been seeing a therapist this entire time and she is behind me not being ready for work)
    Being so ill I missed my following appointment and I saw him 2 weeks later. He seemed very mad and didn’t want to hear about me anymore after I told him I moved in with my boyfriend (living alone was literally dangerous – I had fallen down the stairs multiple times) but my boyfriend lives 1.5 hours away from my work. Today he said I’m ready to work for 2 hours again but not with the journey. He basically told me I needed to quit my job and look for another in the area which I now live. I have to go back in 2 weeks again with ‘constitutie’ what is this? Is this a positive thing?
    Thank you

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 1:32 pm

      I don’t know what you mean by ‘constitutie’. Sorry I can’t help you.

      Kind regards, Maaike

      Beantwoorden
  29. Maarten zegt

    1 november op 6:58 pm

    Omdat de werkgever niet in staat is een oordeel te vellen over de arbeidsgeschiktheid/arbeidsongeschiktheid van een zieke werknemer mag de werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Als de zieke werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag de werkgever dit niet registreren.

    Beste Maaike
    In dit stuk geef je aan wat de werkgever wel en niet mag. Mijn werkgever stuurt mij nu mails met de reden van ziekmelding en wil dat ik op kantoor kom om erover te praten. Ook wordt ik gebeld dat ze niet snapt dat zij zich niet kan voorstellen dat ik overspannen ben.

    Een gesprek met de bedrijfsarts is pas gepland na het voorstelgesprek met de werkgever. Wat moet ik nu doen en kan ik misschien ergens melden dat de gegevens zijn vastgelegd en dat ik me onder druk gezet voel.

    ik ben ook bang voor het bezoek aan de bedrijfsarts omdat mijn werkgever bij andere ziekte meldingen heeft laten aangegeven dat deze arts de enige is die altijd voor de werkgever oordeelt.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 1:34 pm

      Hoi, dit komt helaas vaker voor. De informatie staat in de arbowet en ook het college bescherming persoonsgegevens heeft hier informatie over beschikbaar.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  30. Ilona zegt

    11 oktober op 8:22 pm

    Hoi, ik heb mij ziek gemeld omdat ik overspannen ben geraakt. Ik ben naar de bedrijf arts gegaan die zei dat ik even afstand moest nemen van het werk. Eigenlijk direct daarna zei de werkgever dat ik mee moest werken met een reïntegratietraject. Daar ben ik een week later mee gestart. In de tussentijd nam de werkgever telkens contact op dat ik direct al moest beginnen. Afstand nemen lukte dus niet echt.
    Het reïntegratietraject ging goed. Dat was bij een ander bedrijf, een dochterbedrijf. Maar na een paar weken moest ik weer beginnen bij mijn eigen werk. Eerst één dag, daarna twee dagen en zo opbouwend. Maar op het werk was niets veranderd. Nog steeds een belachelijke hoge werkdruk. Dus ik heb mij weer ziek gemeld. Ondertussen heeft de bedrijf arts mij arbeidsongeschikt gemeld. Maar toch moet ik van de werkgever weer aan het werk anders zouden ze mijn loon stopzetten. Mag de werkgever dit doen? Eisen dat ik weer aan het werk moet of anders mijn loon stopzetten?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 1:36 pm

      Nee dit mag niet. Je hebt meegewerkt aan je reintegratie en ook je werkgever moet meewerken aan jouw reintegratie door een passende werkplek beschikbaar te stellen. Ook luistert de werkgever niet naar het advies van de bedrijfsarts. Zorg dat je alles op papier hebt dan sta je sterk.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  31. Lyan zegt

    11 oktober op 12:46 pm

    Ik Was heel open over mijn medische gegevens maar alsnog wilde de bedrijfsarts mijn gegevens op vragen. Deze meneer neemt mij niet serieus aangezien hij geen andere relevante informatie op vraagt

    Beantwoorden
  32. Viola zegt

    8 oktober op 4:12 pm

    Goede dag ik heb. Ik heb gesprekken gehad met een bedrijfsarts en arbodeskundige.bij de arbodeskundige heb ik mijn ongenoegen besproken die ik met de bedrijfsarts had.ongenoegen was niet medisch maar faciliteiten die ik verzocht had ivm klachten.ik heb de arbodeskundige heel duidelijk verteld dat ik niet wil dat mijn chef dit gesprek(met bedrijfsarts en arbodeskundige) op de hoogte wordt gesteld. Zelfs vooraf bij de arbodeskundige aangegeven. Chef spreekt mij aan en gaf aan dat gesproken had met de arbodeskundige. En bleek dat de inhoud van het gesprek met se arbodeskundige 1 op 1 door verteld is.zelfs eerdere email contact met de arbodeskundige was doorgezet.ook al stond er geen medische gegevens in, maar er stond wel duidelijk mijn hulpvraag in. Chef verwijt mij dat ik hen er niet bij betrokken had.ik voel me aangetast omdat ik heel duidelijk met de arbodeskundige had afgesproken dat dit niet van mij mocht. Doordat de chef zich buiten voorbij gelopen voelt en ik me verraden voel is er aan beide kanten een vertrouwensbreuk ontstaan en komen consequenties, doorgevoerd door chef.ik ben van mening dat arbodeskundige en chef de fout in zijn gegaan. De ene verteld door de ander gebruikt het. Wat is uw oordeel?mvg Viola uit amsterdam.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 2:05 pm

      Volgens mij heb je gelijk. Als jij aangegeven hebt dat de informatie vertrouwelijk is dan mag die niet doorgegeven worden.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  33. MdB zegt

    1 oktober op 8:10 pm

    Weet jij toevallig of een werkgever van bedrijfsarts mag wisselen? Hij geeft het niet toe, maar ik vermoed dat hij het niet eens is met de conclusie burnout van de huidige bedrijfsarts en nu een ander wil inschakelen in de hoop op een ander resultaat.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 2:11 pm

      Ja dat mag. De werkgever bepaalt samen met de OR welke arbodienst gebruikt wordt. Binnen dezelfde Arbodienst een andere bedrijfsarts kan ook.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  34. Elfriede zegt

    24 september op 4:18 pm

    Hallo Maaike, Mag een bedrijfsarts een beslissing van haar collega bedrijfsarts naast zich neerleggen? Ik heb de herplaatsbare status gekregen op basis van sociaal medisch ambtenaar! Dit hoofdstuk is afgerond mag de werkgever dit negeren en bij de nieuwe bedrijfsarts een verzoek indienen een beslissing te nemen of ik wel of niet mag reizen ivm onvoorspelbare duizelingen?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 2:13 pm

      Hoi, het lijkt mij dat artsen zelfstandig horen te oordelen en daardoor kunnen oordelen van andere artsen in een eerder stadium ter zijde geschoven worden.

      Vervelend voor jou natuurlijk.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  35. Rina zegt

    14 september op 12:35 am

    Goede avond.

    Zit momenteel thuis met de gestelde diagnose PTSS.
    Heb een kind. En wordt gepest op het werk.
    Nou ben ik opgeroepen door de bedrijfsarts langs te komen op een tijdstip dat ik niet kan. Ik heb netjes met de verzuimadviseur overlegd en die heeft mijn afspraak verzet en via de mail bevestigd. Vervolgens belt hij mij de volgende dag op en zegt ja je manager is er niet blij mee dat jij heb afgezegd en ik verzoek je alsnog op de dag dat je niet kan te komen.
    Mocht de verzuimadviseur zonder mijn toestemming hier over contact met mijn manager opnemen?
    En valt een verplaatsing van de afspraak onder afzeggen? (Met toestemming van de verzuimadviseur zelf).
    Ik wil graag mijn dossier hebben en kreeg van hem de vraag mijn mail adres te geven en dat het wel 2 dagen kan duren… zo’n dossier is toch al up 2 date? Ik maak me zorgen dat zij wat gaan aanpassen.
    Mijn toestemmings verklaring die ik heb getekend zodat zij contact kunnen opnemen met mijn behandelaar.. kan ik deze nog intrekken? Onder het mom van wantrouwen?

    Mvg.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 2:20 pm

      Hoi, de verzuimmanager mag contact hebben over dit soort dingen met je manager. Die toestemming kun je altijd weer intrekken.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  36. anon zegt

    13 september op 8:32 am

    Hoi,
    Er vind een eerste gesprek plaats met de arbo dienst over mijn rugklachten. Ik mag niet bij dat gesprek aanwezig zijn. Mijn vraag is: kan de arbo dienst dan nog wel onpartijdig zijn? worden zij dan niet beinvloed? ik heb het idee dat het niet eerlijk gaat.. Groet

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 2:23 pm

      Dat is vreemd. Er mag tijdens zo’n gesprek alleen gesproken worden over noodzakelijke aanpassingen op jouw werkplek zodat jij met je klachten toch kunt werken. Het lijkt mij handiger dat ze jou daarbij betrekken aangezien het over jou gaat.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  37. Ron zegt

    28 augustus op 1:38 pm

    Hallo Maaike, wat een goed initiatief, ik zie dat er goede adviezen worden gegeven en hoop dat je mij ook kunt helpen. Ik heb last van concentratieproblemen en het vervelende is dat mijn prestaties op mijn werk er erg onder lijden (collega’s kunnen niet van me op aan) . Voor de psycholoog was het overduidelijk een burnout en deze adviseerde mij om mij ziek te melden. Ik heb dit uit loyaliteit met mijn collega’s niet gedaan en heb in plaats daarvan eerst met de bedrijfsarts gesproken. Deze vroeg mij of ik buiten mijn werk meer last van concentratieproblemen heb en ik heb hierop te snel geantwoord dat ik dat niet had.
    Eigenlijk was dat niet zo (ik heb vaker burnouts gehad, de huisarts wees me daar ook op) maar ik wilde me flink houden. Daarna werd er alleen maar over de werksituatie gesproken en dat escaleerde natuurlijk omdat er zoveel mis is gegaan de laatste tijd. Het resultaat is dat de bedrijfsarts concludeerde dat er gewoon een arbeidsconflict is en ik dat dan maar met de werkgever moet bespreken. Hoe moet dit nu verder? Ik heb wel degelijk een burnout maar de oorzaak is ingewikkelder, ik weet alleen dat mijn werk nu ook niet goed gaat : de kip en het ei.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:03 pm

      Hoi, ik denk dat je het beste opnieuw in gesprek kunt gaan met de bedrijfsarts.
      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  38. monique zegt

    27 augustus op 7:39 am

    Maaike,
    Ik ben sinds november in de ziektewet. De bedrijfsarts heeft nooit moeilijk gedaan ondanks dat het reïntegreren niet echt snel ging. Ik zou op gaan bouwen met 2 uur. Ik heb dat doorgegeven aan mijn werkgever en gevraagd of dat in de ochtenduren mag. Dan is het rustiger. Dat mocht niet. Ik kreeg zwaarder werk op de drukste dag en laat in de middag terwijl de bedrijfsarts een rustige werkomgeving heeft geadviseerd. Ik heb het geprobeerd maar het lukte niet. Toen moest ik (met 24 jaar dienstverband ) het zwerfvuil buiten op gaan ruimen. Ik vond het vreselijk maar heb netjes mijn uren volgemaakt. Na nog zo’n dag kon ik het niet meer opbrengen. Ik ging er erg op achteruit door de stress. Toen heb ik me weer ziek gemeld. Nu heb ik een loonstop gekregen omdat ik mijn verplichtingen niet nakom. Ik had al aangegeven dat ik naar de bedrijfsarts wilde maar dat mag niet van de arbo. Deze zei letterlijk : ik kan u elke week wel naar de bedrijfsarts sturen. Het is toch nog nooit goed gegaan met reïntegreren? Wanneer heeft u nu eigenlijk voor het laatst gewerkt? Ik ben naar de huisarts gegaan en die vond het erg onverstandig om te gaan werken. Nu wil ik alsnog contact opnemen met de bedrijfsarts. Mag ik dat zelf doen zonder goedkeuring van de arbo? Ik heb geen gegevens maar weet waar hij zijn ” spreekuur ” heeft.

    Waar en binnen welke termijn moet ik bezwaar maken tegen mijn loonstop

    Vriendelijke groet
    Monique

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:22 pm

      Hoi, het lijkt erop dat je werkgever vergeet dat hij ook mee moet werken aan jouw reïntegratie…. Bezwaar zo snel mogelijk schriftelijk bij personeelszaken. Excuses voor mijn late reactie. Gr. Maaike

      Beantwoorden
  39. Lieveranoniem zegt

    26 augustus op 7:23 pm

    Hoi maaike
    Sinds 2 weken zit ik thuis met een burn out. Huisarts en psycholoog hebben dit vast gesteld.
    Nu bij de bedrijfsarts geweest en die wilt dat ik over 2 weken ga beginnen met re intrigeren. Aangegeven dat ik dit te snel vind, maar ik moet van hem. Ik raak nu nog erger in paniek en kan alleen nog maar huilen. Mag een bedrijfsarts zomaar bepalen wat het “beste” voor je is terwijl ik voel dat dat echt niet het beste voor me is?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:23 pm

      Ja dat mag. Ik zou zeggen probeer het gewoon. Niemand heeft een glazen bol en kan kijken waar je over twee weken bent. Lukt het niet dan ga je terug naar de bedrijfsarts.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  40. M zegt

    28 juli op 4:15 pm

    Sinds 2 weken zit ik in de ziektewet met burn-outklachten. Ik heb zelf gevraagd om een gesprek met de bedrijfsarts op aanraden van mijn huisarts. Het is zowel prive als werkgerelateerd. Ik loop op dit moment bij een POH-GGZ, waar ik blij mee ben omdat ik al jaren op mijn tenen loop, en eindelijk een luisterend oor krijg. Na een (wat ik dacht) goed gesprek bij de bedrijfsarts, is er een advies gekomen naar mijn werkgever, waarin staat dat ik alle voorkomende werkzaamheden van mijn functie kan uitvoeren (en wel binnen 2 weken) let op, ik werk full-time. Dit zou volgens haar samen met mij zijn besproken en ingevuld in desbetreffend programma. Er is echter geen vragenformulier met mij doorgenomen wat betreft mijn belastbaarheid en mogelijkheden. Zij heeft echter na afloop van ons gesprek en geheel alleen dit rapport ingevuld en verstuurd, zowel naar mijn casemanager als mijn werkgever.
    Mijn POH was zeer verbaasd en zelfs verontwaardigd dat de bedrijfsarts zonder relevante vragen te stellen tot zo’n advies kon komen, aangezien de testen en vragenlijsten vanuit de GGZ duidelijk hebben aangewezen dat ik met een zware burn-out zit. Het advies van mijn POH is dan ook om schriftelijk aan te geven dat ik het niet eens ben met het advies van mijn bedrijfsarts, zodat er in ieder geval een bezwaarschrift in mijn medisch dossier komt, mocht ik in de nabije toekomst problemen krijgen bij mijn werkgever. Mijn casemanager wist ook niet zo goed wat ze hier mee aan moest, en zou “telefonisch”contact opnemen met mijn werkgever om het één en ander te bespreken. Ik heb dus geen poot om op te staan. Opnieuw heb ik het gevoel dat ik op de bodem zit en heb geen energie meer over om me hierop te verdedigen. Ik wil mijn energie positief gebruiken om beter te worden, en het liefst zo snel mogelijk. Ik heb echter het gevoel dat er totaal niet naar mij geluisterd wordt, en al mijn problemen weggewuifd worden. Heeft het inderdaad zin om een schriftelijk bezwaar te maken, en zo ja, hoe kan ik dat het beste op een zo correct mogelijke manier doen??

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:25 pm

      Het heeft zeker zin en doe het vooral schriftelijk. Bouw je eigen dossier op. Sterkte! Maaike

      Beantwoorden
  41. Anoniempje zegt

    26 juli op 11:58 pm

    Hoi.
    Ik heb een vraag over de bedrijfs arts. Ik ben al even thuis vanwege overspannen te zijn.
    Heb enorm last van diverse symtomen. Huisarts heeft me gezegt de bedrijfsarts in te schakelen.

    Bedrijf zegt dat ik daar niks aan had, omdat die ook niet weet hoe te handelen. En heb samen met mijn baas en personeelszaken om de tafel gezeten hoe we het weer plezierig kunnen maken op het werk ( ligt heeeel veel werk gerelateerd )
    Zo gedaan weer 2 weken aan het werk geweest, maar mijn medische klachten willen niet gezien worden (volle bak weer aan de gang, maar als ik aangeef dat ik er wel moeilijk mee heb ivm moeheid, moeilijk concentreren, word me verteld dat ik me er maar overheen moet zetten) dat ik niet in een slachtoffer rol moet blijven hangen…., en word hier wel met wekelijkse evaluaties op afgerekend. ( omdat ze van mij verw8e dat ik met een happy houding kom werken, en heb ook aangegeven dat als je smorgens wakker word alsof je gefeest hebt dit niet altijd lukt)Dus heb weer voor de bedrijfsarts gevraagt omdat die in mijn ogen mij kan helpen hier een oplossing voor te vinden op mijn medishe klachten wat mijn werk niet wil inzien. Loop ook bij een praktijk ondersteuner bij de huisarts, die mij ook verteld dit te doen Maar ze willen hem maar niet inschakelen?? Ik mag nu van hun 2 weken ziek thuis blijven… dan heb ik 3 weken blokvakantie en daarna de maandag zien we weer verder.
    En in hoeverre mag ik de bedrijfsarts aanvragen? D8 dat ik er recht op had? Maar nogmaals volgens het werk heeft het geen zin omdat hun hetzelfde doen als de bedrijfsarts met mij zou doen. In gesprek gaan om te kijken hoe we verder kunnen met werken.

    Wat kan ik hiermee doen?
    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:28 pm

      Iedereen die ziek gemeld is heeft recht op toegang tot de bedrijfsarts. Alleen als je bij een heel klein bedrijf werkt kan dit anders geregeld zijn. Met ingang van de nieuwe arbowet (medio 2017) krijgt iedereen recht op toegang tot de bedrijfsarts.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  42. Daniella zegt

    26 juli op 8:26 am

    Hallo maaike
    Bij mij is een burn-out geconstateerd. ..ik zit op moment zelf in bijstand met mijn dochtertje door mijn ex…ik ben in behandeling i.v.m.burn-out..nu ben ik bij bedrijfsarts van gemeente geweest en hij zegt en vind dat ik vanaf september wel paar hele dagen naar training en werk kan gaan…terwijl mijn behandelaar daar absoluut nog lang niet aandenkt die vind mij helemaal niet in staat om iets te gaan doen…ik voel mij ook niet serieus genomen door de bedrijfsarts hij slaat advies van mijn behandelaar in de wind. ..zit nu daardoor weer extra in de stress..wat kan ik doen en mag ik hieraan doen.
    Alvast bedankt

    Groetjes daniella

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:31 pm

      Je kunt vragen of de bedrijfsarts met je behandelaar contact opneemt. Veel meer kun je niet doen. De bedrijfsarts is de enige die oordeelt over arbeids(on)geschiktheid. De laatste optie is een deskundigenoordeel van het UWV.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  43. Rob zegt

    25 juli op 10:45 am

    Beste Maaike dank je wel voor deze hulp. de huisarts en psychologisch artsondersteuner(?) raadden me beiden aan om me ziek te melden wegens overspannenheid. dit heb ik niet gedaan. de arboarts gooide het geheel op werkgerelateerd, al vind ik van niet. ik ben ontevreden over zijn vooringenomen oordeel, en ben bang ontslagen te worden omdat ik nu niet goed functioneer. ik ben echt overspannen. is een 2nd opinion nu verstandig?

    Beantwoorden
  44. Suz zegt

    20 juli op 12:20 pm

    Goede middag!

    Ik will een vraag stelen. Wie en hoe maakt een afspraak bij Arbo? Ik heb beetje probleem bij mijn werk omdat ik ben 3 weken geleden bij Arbo geweest. Mij afspraak was in Heerougwaard maar ik won in Amsterdam (al 3 jaren) Helaas heeft mijn werkgever mijn nieuwe adres niet doorgegeven. En nu willen ze mijn reiskosten niet vergoeden. Werkgever is juist verplicht om mijn nieuwe adres doorgeven en dat hebben ze niet gedaan.

    Alvast ben ik heel erg dankbaar voor uw hulp.

    Met groetjes Suz

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:34 pm

      Je werkgever maakt voor jou een afspraak bij de arboarts. De arboarts nodigt jou vervolgens uit op een tijd en plek van hun keuze. Zij gaan echter wel uit van de gegevens die ze van je werkgever krijgen. Ik zou dus je werkgever hierop aanspreken.

      Groetjes Maaike

      Beantwoorden
  45. Gj zegt

    19 juli op 4:50 pm

    Beste,
    Mijn huisarts en specialist zeggen dat ik thuis moeten blijven ivm ziekte. De huisarts heeft in 20 seconde gevraagd wat de klachten zijn en ik heb geantwoord met( psychisch en lichamelijk. Hij antwoord met; beetje vaag. Maandag ga je halve dagen werken en ik moest vertrekken. Het werk volgt het advies op. Ik heb een deskundigenaanvraag gedaan bij het UWV. Toch wil de baas dat ik meteen weer kom werken terwijlnik dat niet kan. Ze dreigen met loonstopping. Moet ik nu wel ofniet gaan werken?ik heb voldoende spaargeld om de loonstopping op te vangen gelukkig. Maar wat zijn nu mijn plichten? Ik wil het onderzoek van het UWV afwachten eigenlijk en thuis blijven.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:37 pm

      De bedrijfsarts is de enige arts die mag beoordelen of je wel niet kunt werken. Hij mag natuurlijk overleggen met je huisarts en specialist. Loonstop mag pas als duidelijk is dat jij echt niet meewerkt aan je reïntegratie.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  46. Anouk zegt

    19 juli op 10:01 am

    Goede dag.
    Ik zit nu 4 weken in de ziekewet ivm een burn Out deze is werk en privé gerelateerd. Nu wordt ik 2 keer per week gebeld door mijn leidinggevende en de arbo arts. Heb aangeven dat ik even wat rust wil. Daar wordt niet naar geluisterd. Gisteren ben ik bij de bedrijfsarts geweest en hij wilt dat ik volgende week 2 uur ga werken ( aangepast ) mij huisarts heeft al gebeld naar hem dat ik echt nog niet aan het werk kan. Nu ga ik volgende week naar se psycholoog heeft zij meer zeggenschap? Ook blijft de bedrijfsarts zeggen dat het een arbeidsconflict is maar dat is het niet. Wat kan ik doen? Zit met mij handen in het haar

    Beantwoorden
  47. Mandy zegt

    13 juli op 12:23 pm

    Beste Maaike,

    Mijn werkgever wil dat ik me bij de bedrijfsarts meld.
    Deze is 200 km bij mij vandaan.
    Ik kan niet autorijden en ben dus van iemand anders afhankelijk. Ik ben ook zwanger en voel me nog vaak misselijk dus het openbaar vervoer is ook geen optie.
    Kan ik ook vragen of de bedrijfsarts naar mij komt?
    Als ik erheen moet krijg ik dan de reiskosten betaald?
    Alvast bedankt.

    Gr. Mandy

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      14 januari op 3:39 pm

      Misschien kan de afspraak telefonisch afgehandeld worden?

      Beantwoorden
  48. Pseudoniem zegt

    6 juli op 7:14 pm

    Beste Maaike,
    Gaarne uw advies commentaar op het volgende ;
    Op eigen verzoek met de bedrijfsarts gesproken. Z.W
    Ik heb midden rugklachten , last van stress en ernstige vermoeidheid. Ik loop hiervoor al meer dan 2 maanden bij de huisarts en bij een soc.verplk om hierover te praten. De relatie/verstandhouding met mijn L.G is moeizaam.
    De vraag ; na mijn bezoek aan de bedrijfsarts noteert deze in zijn advies alleen mijn rugklachten verder niets. Mijn andere problemen worden niet benoemd.
    Wat kan of moet ik hieraan doen?

    Mijn dank!

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:14 pm

      Nogmaals een afspraak maken en hierover in gesprek gaan met de bedrijfsarts. Medische klachten worden door de bedrijfsarts niet aan de werkgever doorgegeven.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  49. mila zegt

    6 juli op 5:27 pm

    hallo mag een bedrijfarts je werkgever er bij halen bij het gesprek als je je overspanen ben door je werkgever

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:15 pm

      Ja dat mag als het gaat om afspraken over de reintegratie of om werkgerelateerde problemen uit te spreken. Medische klachten worden niet in aanwezigheid van de werkgever besproken.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  50. dian zegt

    1 juli op 6:30 pm

    Oproep om weer bij bedrijfsarts te komen.
    Gecompliceerde operatie met 7 weken gips en bedrust. Mag ik nu binnenkort onder begeleiding voorzichtig met revalideren starten en werken is nu nog niet aan de orde aldus mijn behandelend arts.
    Mag nog niet autorijden en heb niemand kunnen vinden om mij te rijden naar bedrijfsarts.
    Openbaar vervoer is i.v.m slechte verbinding minimaal anderhalf uur reistijd en stuk lopen met krukken.
    Op dit moment is dat te belastend voor mijn herstel.
    Heb voorgesteld dat ze een taxi voor mij regelen zodat ik gehoor kan geven aan de oproep maar ze weigeren.
    Ook eisen ze dat ik alvast een aantal keren per week vervangend werk kom doen voordat ik bij de bedrijfsarts ben geweest. Moet maar iemand zoeken om te rijden want zij komen mij niet halen. Reistijd openbaar vervoer is 75 minuten i.v.m wederom slechte verbinding maar ook dit is nu te belastend.
    Zijn niet voor rede vatbaar.

    Beantwoorden
  51. hans zegt

    29 juni op 9:37 pm

    vraag ; specialist zegt naar operatie 6 a 7 weken rust moet houden! werkgever ( i.r.t. arbo arts)begint na 3 weken al te vragen om een plan van aanpak … deze schrijf ik maar manager verandert mijn plan voor re-integratie/ at basis / gedeeltelijk op loonbasis werken Er word verwacht dat ik binnen 4,5 week weer op het werk kan zijn voor hand en span diensten. Wat zijn mijn rechten nog!?? Is de rust door specialist niet bepalend / adviserend ?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:18 pm

      De bedrijfsarts bepaalt of je al dan niet arbeidsgeschikt bent. Dit kan in overleg met de medisch specialist als je hiervoor toestemming geeft. De medisch specialist heeft geen zeggenschap over de arbeidsgeschiktheid.

      Als je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts kan je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Let op: dit kost geld. Het deskundigenoordeel is niet bindend.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  52. Peggy zegt

    23 juni op 8:05 am

    Hoi Maaike.
    Zit sinds enkelen wkn thuis met burnoutklachten privé gerelateerd. Mijn hoofd is vol weet ook niet zeker of na herstel mijn huidige functie nog haalbaar is. Niet vanwege het werk of verantwoording want dat ik aan maar meer ivm thuis situatie. Die meer vaste uren en dgn vragen dus meer structuur. Hoe kan ik dit in re integratie meepakken voor wellicht mogelijkheid tot andere functie binnen organisatie.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:21 pm

      Hoi Peggy,
      wij hebben inmiddels over de mail contact gehad dus ik laat het daarbij.
      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  53. Nataly Cornecion zegt

    22 juni op 7:57 pm

    Hoi Maaike had een vraag heb heel erg veel pijn in mijn schouder heb ziek gemeld en ja hoor ik moet voor gesprek komen, maar het liefst zou ik zelf naar de Arbo doorverwezen worden maar het blijkmdat mijn werkg ver dat liever niet wil.Kan ik dan dat van hun gaan eisen om door een Arboarts onderzocht te worden? Want ik heb het gevoel dat ik niet serieus werd genomen.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:22 pm

      Als je ziekgemeld bent dan heb je recht op een consult bij de bedrijfsarts tenzij je voor een heel klein bedrijf werkt en het intern anders is geregeld door middel van een arbeidsdeskundige.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  54. Ester zegt

    19 juni op 2:04 pm

    Hoi Marieke

    Mijn man zit sinds januari thuis met wat nu is gebleken een zware depressie hij is inmiddels onder behandeling bij de ggz psychiater en heeft 3 verschillende medicijnen de bedrijfsarts blijft zeggen dat hij 3 dagen en 2 uur per dag moet werken zijn behandelend arts zegt dat hij even helemaal niet moet werken wie heeft nou het laatste woord hier in

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:24 pm

      De bedrijfsarts. Als je het er niet mee eens bent kun je naar het UWV voor een deskundigenoordeel. Let op dit kost geld. Op jouw verzoek kan de bedrijfsarts overleggen met de behandelend artsen.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  55. André zegt

    15 juni op 9:18 pm

    Mijn leidinggevende is naar de bedrijfsarts gegaan om een oordeel te vellen over mijn ziekte, dat er meer in mij zit. Dat ik dus meerdere uren kan gaan draaien….en dan ook nog achter mijn rug. Mag dit….???

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:28 pm

      Je leidinggevende is niet medisch geschoold en kan dus niet oordelen over jouw klachten. Dat doet de bedrijfsarts. Daaruit komt een advies en dat wordt over het algemeen overgenomen door de werkgever. Natuurlijk mag je leidinggevende vragen over jouw belastbaarheid bij de bedrijfsarts neerleggen maar hij kan (theoretisch) de bedrijfsarts niet dwingen om te zeggen dat jij weer beter bent. Bedrijfsartsen worden geacht onafhankelijk te functioneren maar worden betaald door de werkgevers. Ben je het niet eens met de uitspraak van de bedrijfsarts dan ga je naar het UWV voor een deskundigenoordeel. Let op hier zijn kosten aan verbonden.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  56. Imala zegt

    14 juni op 5:37 am

    Mijn arbo arts beweert dat er medisch niks gaande is. Dit terwijl ik voor eigen welzijn ben moeten vluchten en verhuizen. Ik mag blijkbaar niet voor mijn eigen welzijn kiezen. Ook heb ik door verhuis schulden moeten maken om het vervoer naar mijn werk te betalen. Zegt ie doodleuk dat ik dan maar onbetaald verlof moet nemen. Maw de schulden die ik al heb hoeven niet afbetaald en leven moet ik blijkbaar ook niet. Als postbode verdien je nou geen bakken met geld. Ik zit fysiek elke keer gewoon vast en kan amper bewegen van de pijn heb zware pillen voorgeschreven gegekreg, ik dokter zowat wekelijks sinds ziektewet wn hij zegt doodleuk dat ik kan gaan werken tegen de werkgever. Kan dat zomaar?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:29 pm

      Misschien is het de bedrijfsarts niet geheel duidelijk wat jouw klachten zijn. Probeer het nogmaals uit te leggen. Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts dan kun je naar het UWV voor een deskundigenoordeel. Let op hier zijn kosten aan verbonden en de uitspraak van het UWV is niet bindend.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  57. Arne zegt

    1 juni op 1:39 pm

    Hoi Maaike,

    Arbo arts heeft het advies gegeven om de middag vrij te zijn wel op het werk aanwezig voor voor- en nawerk maar geen verder activiteiten uitvoeren.
    Nu verplicht mijn baas mij om s middags een gesprek te voeren met derden. Mag dat?

    Met groet,
    Arne

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:31 pm

      Hij kan je verzoeken om aanwezig te zijn. Stel voor om de uren op een ander moment terug te pakken. Je moet toch aan je rust komen. Je kunt ook verwijzen naar het advies van de bedrijfsarts en je ziekmelden voor het gesprek.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  58. Yvette lazones zegt

    20 mei op 11:29 am

    Hoi Maaike,

    Ik heb een vraagje heb sinds 3 maanden de lichte depressie soort van burn-out heeft te maken met.een jeugdtrauma waarvoor ik in behandeling ben bij een hele goede psycholoog nu moet ik aanstaande maandag terug komen bij de bedrijfsarts ik werk mmomenteel 5 uurtjes per dag komt er ook nog bij dat ik bijnierenuitputting heb elke twee weken moet ik terug komen bij de bedrijfsarts ben eerlijk tegen hem geweest heb hem alles verteld hij weet dus echt alles en twee weken geleden zei hij nou over 6 weken weer fulltime aan de slag ik weet dat ik dat niet ga trekken heb jij tips voor mij hoe ik dit het beste kan aanpakken?

    Bedankt alvast
    Groetjes yvette

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:35 pm

      Bespreek je klachten met de bedrijfsarts. Niemand heeft een glazen bol en plannen maken kan geen kwaad. Tegen die tijd kijk je hoe het gaat. Lukt het niet dan meld je dat bij de bedrijfsarts en maak je een nieuw plan.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  59. Mirjam zegt

    20 mei op 8:56 am

    Hoi maaike,

    Ik heb geen burn out maar de ziekte van meniere,
    Ik draai wisselende diensten omdat ik in de zorg werk nou wil mijn leidinggevende mij ineens in de nachtdienst hebben terwijl ik uitdrukkelijk gezegd heb dat als ik slaaptekort heb en dat heb je met nachtdiensten ( want de eerste nacht ben je al 24 uur wakker)
    Ik aanvallen krijg van meniere.
    Nu heeft ze mij doorgestuurd naar de bedrijfsarts met de intentie om het zwart op wit te krijgen van de bedrijfsarts dat ik geen nachten hoef te draaien.
    die zegt dat er geen medische contra indicatie is om nachtdienst te draaien maar gezien het slaaptekort en te veel schommelingen in het ritme zou hij wel iets kunnen doen.
    Later zei hij weer ik neem nog contact op met je leidinggevende wat ze nu precies wilt.
    Ik ben bang dat ze onder 1 hoedje spelen en dat ik strax gewoon die nachtdienst moet draaien ( terwijl er genoeg andere mensen zijn die nachten willen draaien)
    Kan ik hier wat mee ( bijv. Naar mijn behandelend arts ofzo)

    Sorry het is een beetje een lang verhaal.

    Groetjes Mirjam

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:37 pm

      Je kunt vragen of de bedrijfsarts met je behandelend arts contact op wil nemen om jouw situatie te bespreken. Medische gegevens over jou mag de bedrijfsarts niet met je werkgever bespreken anders dan wel of niet geschikt om nachtdiensten te draaien.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  60. Eduard van Casand zegt

    7 mei op 11:38 am

    Hoi Miin vrouw werkt bij de thuiszorg en zit een aantal weken thuis met zware stress.Is voor de eerste keer bij de bedrijfarts geweest en die constateerde dat zij overspannen is terwijl de huisarts zegt dat zij aan stress lijdt en op therapie word verwezen.Haar werkgever valt haar nog steeds lastig met het reintrigatieplan ,waardoor haar psychische klachten alleen maar erger word.Als de bedrijfarts op de hoogte is van haar toestand,waarom schakelt zij haar werkgever in?.Want die is niet de aangewezen persoon om mijn vrouw te begeleiden.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:39 pm

      Het is de taak van de werkgever om samen met je vrouw het plan van aanpak voor reintegratie te maken. Dat is wettelijk verplicht en daarom kan de werkgever niet anders dan je vrouw daarmee lastig vallen. Zo is de wet. Ik kan er ook niet meer van maken.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  61. ilse zegt

    29 april op 1:42 pm

    Hoi Maaike,
    Mag ik een oproep van de bedrijfsarts weigeren ivm medicatie waardoor ik niet mag deelnemen aan het verkeer. En pleiten voor een telefonisch afspraak?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:40 pm

      Overleg met je werkgever voor een telefonische afspraak. Soms wordt er vervoer geregeld door de werkgever. Bespreek je bezwaar met HRM en dan wordt het vast opgelost.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  62. Antoinet zegt

    23 april op 7:46 am

    Na ernstig ziek te zijn geweest ben ik nu aan het reintegreren. Maar door energie gebrek door het ziek zijn gaat dit erg langzaam. De bedrijfsarts zei bij het laatste bezoek dat ik alle energie die ik vanaf nu opbouwde in het werk moest steken. Prive komt daarna…. Terwijl prive, hobby’s, bezoekjes aan kinderen die verder weg wonen mij nou juist energie geven. Mag de bedrijfsarst dit van me vragen? Ik probeer door regelmatig te bewegen mijn energie weer op te bouwen. Ik werk 80 % in de zorg, onregelmatig met slaapdiensten. Dank alvast voor je reactie.

    Beantwoorden
    • Antoinet zegt

      25 april op 3:19 pm

      Even nog een aanvulling, het ziek zijn was niet arbeidsgerelateerd. Puur lichamelijk.

      Beantwoorden
    • Antoinet zegt

      10 mei op 8:51 pm

      Waarom wordt mijn vraag niet beantwoord?

      Beantwoorden
      • Maaike Meeuwis zegt

        8 juli op 1:43 pm

        Omdat ik deze website op vrijwillige basis draai en ik ook wel eens ziek of afwezig ben.

        Gr. Maaike

        Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:42 pm

      Voor goed herstel is de balans tussen prive en werk heel belangrijk. Dat zou de bedrijfsarts moeten weten. Misschien denkt hij dat de balans bij jou teveel doorweegt naar prive. Blijf met elkaar in gesprek is mijn advies.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  63. JD zegt

    20 april op 1:18 pm

    Goedemiddag,

    Ik heb een vraag, ik zit nu een aantal weken thuis met burn-out klachten.
    Er is een eerste gesprek geweest met de bedrijfsarts en daar kwam uit dat ik even niet met werk bezig moest zijn, en dat hij mij weer wilde zien na 3 weken.
    Nu heb ik een uitnodiging voor een evaluatiegesprek met de bedrijfsarts wat prima is maar het is op de werkplek zelf waar het eerste gesprek in een andere vestiging gehouden werd, ik heb aangegeven dat ik mij niet goed voel met het idee dat ik moet verschijnen op de werkplek voor het gesprek en heb gevraagd of het op een andere locatie mogelijk was.
    Nu heb ik een antwoord van mijn vestigingsdirecteur dat het niet mogelijk is en gewoon verwacht word op de werkplek.
    Mag dit ?
    Ik voel mij er niet goed bij om daar heen te gaan.

    Met vriendelijke groet,
    JD

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:46 pm

      Ik kan me je bezwaar goed voorstellen. Vraag anders of het gesprek plaats kan vinden op een andere afdeling dan waar jij werkt. Dan hoef je je collega’s niet onder ogen te komen. Je werkgever mag namelijk wel van jou vragen om op het werk te komen.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  64. Wilma zegt

    19 april op 4:48 pm

    Hoi Maaike,
    Ik ben thuis vanwege algehele uitputting. Jaren op mijn teentjes. Er was al een chronische moeheid, mogelijk door kanker en chemo ontstaan of door levensgeschiedenis. Hierbij gekomen is dat ik een partner heb die psychiatrisch is, veel stress op het werk waarbij er geen opvang is voor ons en lage schildklierwerking.
    Ik ben al een half jaar thuis, heb een revalidatietraject gevolgd wat wel heeft geholpen, maar blijf aanlopen tegen vermoeidheid en het aanhoren van problemen van anderen, wat nodig is in mijn werk. Deze week moest ik weer werk oppakken en elke week 3 uur meer. In mei komt deel twee van het revalidatietraject. Ik weet niet of ik dan ook verplicht kan worden om in die tijd ook verder mijn uren op te bouwen naast 2 halve dagen revalidatie. Ik ga een afspraak maken bij een UWV-arts en hoop eigenlijk op ander werk of half afgekeurd te worden voor dit werk. Is dit realistisch?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:48 pm

      Afgekeurd word je pas na 2 jaar ziekte. Daarbij kijkt het UWV naar wat je nog wel kunt en niet naar wat je niet meer kunt. De kans om hierdoor een uitkering te krijgen is dus veel kleiner. Als je dit werk niet meer wilt doen kun je proberen te herstellen in een andere functie en dan nadat je weer fulltime kunt werken een andere baan zoeken. Gok niet op de WIA dat kan nog wel eens tegen vallen.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  65. saar zegt

    19 april op 10:14 am

    Hoi Maaike,
    Vorig jaar ben ik zoals de psycholoog het vertelde, in een grijs gebied van een burn-out. Ik ben op eigen initiatief naar de huisarts gegaan en me laten doorverwijzen naar een psycholoog. Mijn werk kon in eerste instantie niet begrijpen wat ik had. Ik voelde me hierdoor ook onbegrepen. Veel verandering is er niet geweest en nu heb ik hetzelfde maar voelt heftiger. Nu weer afspraak staan met psycholoog en wil graag dat mijn werkgever contact zoekt met arboarts. Wat moet ik doen als ze dat niet willen?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 juli op 1:50 pm

      Dit contact is er automatisch aangezien de bedrijfsarts rapporteert aan je werkgever over jou arbeidsgeschiktheid. Medische informatie mag in principe niet besproken worden. De bedrijfsarts heeft een beroepsgeheim. Vaak is er wel een overleg met je werkgever, de bedrijfsarts en jou om te kijken hoe ze jou het beste kunnen laten reintegreren gezien jouw klachten. De bedrijfsarts geeft dan adviezen over je belastbaarheid en je beperkingen in relatie tot de werkzaamheden.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  66. Willie zegt

    18 april op 6:26 pm

    Ik heb het probleem andersom: ik kan en wil aan het werk maar de bedrijfsarts zegt dat ik niet mag en houdt me ziekgemeld.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      18 april op 7:31 pm

      Beste Willie,

      Daar zal de bedrijfsarts een goede reden voor hebben. Waarschijnlijk om jou tegen jezelf in bescherming te nemen. Zolang de twee jaars grens niet in de buurt is en er geen ontslag op de loer ligt zou ik me niet al te druk maken. Blijf in gesprek met je bedrijfsarts en vraag hem waarom hij vindt dat jij nog niet kunt beginnen met reintegreren.

      Met vriendelijke groet, Maaike

      Beantwoorden
  67. Saar zegt

    15 april op 4:00 pm

    Hallo, k heb een vraag.
    Bedrijfarts heeft geconcludeerd dat ik over 2 weken weer langzaam de draad moet oppakken door mee te lopen met een collega. Mijn vraag is wat als er in die tussen tijd na advies van bedrijfarts een nieuwe klacht optreed en je daardoor toch niet kan werken.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      18 april op 7:26 pm

      Hallo Saar,

      Niemand kan in de toekomst kijken dus ook jij en de bedrijfsarts niet. Reintegratie werkt het beste door het maken van een plan en dat proberen op te volgen. Daarbij moet je natuurlijk ergens van uitgaan. Als over twee weken blijkt dat er iets is voorgevallen waardoor je reintegratie nog niet kan starten dan kun je dat aangeven bij de bedrijfsarts en deze zal de nieuwe situatie dan beoordelen.

      Maak je niet te druk. Er kan altijd van alles gebeuren maar ook heel vaak lopen de dingen wel zoals gepland.
      Ga er positief in en laat het een beetje over je heen komen.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  68. irma zegt

    12 april op 2:05 pm

    Ik heb een slijmbeursontsteking in mijn schouder. Mijn werkgever vraagt me wat ik zelf zoal doe en heb netjes gezegd dat ik medicatie heb en dat ik voorzichtig oefeningen doe. Nu vind ze het (4 weken zw) te lang duren en is ze van mening dat ik er een spuit in moet laten zetten. Ik ben als de dood voor naalden en ten 2e wil ik die rotzooi niet in mijn lichaam. Kan de bedrijfsarts mij wel verplichten?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      12 april op 7:43 pm

      Hoi Irma,

      Ik denk niet dat de bedrijfsarts jou een behandeling kan verplichten. Het weigeren van zo’n behandeling kan echter wel gelijk staan aan niet meewerken aan je re-integratie. Dat kan gevolgen hebben voor je loon. Je kunt de suggestie van de de bedrijfsarts op zijn minst overleggen met je behandelend arts lijkt mij.

      Met vriendelijke groet,
      Maaike

      Beantwoorden
  69. Robinio zegt

    18 maart op 9:01 am

    Bedrijfsarts geeft advies wat in de praktijk niet haalbaar was met de burnout. De verzuimcoach van het bedrijf maakt een nieuwe plan van aanpak voor re-integratie, welke totaal afwijkt van het advies van de bedrijfsarts. Gezien wat hierboven staat is dit niet rechtsgeldig. Het enige wat ik kan doen is dus een deskundigen aanvraag doen. Wat weer 100 euro kost.

    Tevens blijft het bezoek bij de bedrijfsarts gepland staan over 6 weken, zoals de bedrijfsarts zelf heeft voorgesteld.

    Is er een instantie die deze zaken kan toetsen op correctheid en daarmee de werknemer voor een deel kan beschermen? Ja, rechter natuurlijk wat ook weer kostbaar is voor de werknemer.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      19 maart op 8:24 pm

      Hoi Robinio,

      Jammer dat de verzuimcoach afwijkt van het advies van de bedrijfsarts dat in de praktijk al niet haalbaar was.

      Je enige optie tot nu toe is inderdaad het deskundigen oordeel van het UWV helaas. Onze overheid stimuleert dat je er met elkaar uitkomt en met elkaar in gesprek blijft. Natuurlijk kun je altijd aan je bedrijfsarts vragen om de vervroegen. Meestal wordt daar wel gehoor aan gegeven.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  70. BB zegt

    11 maart op 12:43 am

    Super verantwoordelijk en betrokken maar nu even op.
    Na twee jaar letterlijk en figuurlijk op mijn tenen te hebben gelopen…
    In 2014 kreeg ik na jarenlange klachten te horen dat ik een nieuwe knie moest. Ik was toen 40 jaar dus ff slikken. Vanaf dat moment was alles er op gericht om zo snel weer aan de slag te kunnen. Ik heb leuk maar fysiek/mentaal soms best zwaar werk. In 2015 steeds nog klachten en regelmatig ontstekingen. Maar ach kon wel herstellen in mijn vakantie dacht ik. Dus niet had meer last dan ooit van migraine en spanningshoofdpijn. Ik was niet meer uitgerust na een paar vrije dagen. Als ik twee dagen vrij was dan was alleen de eerste nog redelijk ontspannen. De tweede dag was dan DE DAG voordat ik moest gaan werken en daar kwam de spanning weer. Niet of slecht slapen en steeds een gejaagd gevoel. Sta lijkt het wel buiten mezelf. Huilbuien en stemmingswisselingen. Deze week mezelf ziek gemeld en gevraagd om naar de bedrijfsarts te mogen. Dit kon deze week niet en waarschijnlijk volgende week ook niet (is ws nu niet beschikbaar) Ik ga nu naar verzuimcoordinator. Ben al bij huisarts geweest en die geeft als advies nu even rust.
    Ik ga je boek bestellen en hoop er veel positieve dingen uit te halen

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      15 maart op 9:56 am

      Hoi BB,

      Aan het ebook zal je zeker veel hebben. Tijd voor jou is nu het belangrijkste. Doe een stap terug, zorg goed voor jezelf en ga naar de bedrijfsarts. Je werkgever moet je toegang tot de bedrijfsarts verlenen als er sprake is van verzuim.

      Denk tot die tijd vooral aan jezelf.

      Succes en sterkte, Maaike

      Beantwoorden
  71. Christa zegt

    7 maart op 1:30 pm

    Hallo Maaike,
    Mag ik vragen wat de taak van een casemanager is en wat zij mag vragen?
    Groet Christa.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 maart op 9:27 am

      Hoi Christa,

      De casemanager is verantwoordelijk voor het proces rondom jouw ziekteverzuim en reïntegratie. De papierwinkel etc. Meestal is dit iemand van hrm.

      Met vriendelijke groet,
      Maaike

      Beantwoorden
  72. Christa Dijkstra zegt

    7 maart op 12:12 pm

    Hallo Maaike,

    Ik heb me ziek gemeld bij mijn werkgever (burnout) en heb morgen een eerste gesprek met de bedrijfsarts. Nu wil mijn leidinggevende na een half uur zelf aanschuiven. Ik heb hier geen toestemming voor gegeven en er is niet overlegd hierover met mij.
    Moet ik hier mee akkoord gaan?
    Dank alvast voor je antwoorden.
    Hartelijke groet,
    Christa

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 maart op 9:31 am

      Hoi Christa,

      Het is niet gebruikelijk dat je leidinggevende aanwezig is bij een gesprek met de bedrijfsarts. Soms zijn er wel gesprekken met de werkgever waarbij de bedrijfsarts aanschuift om zijn mening te geven over jouw belastbaarheid en de werkzaamheden die van jou verwacht worden.

      Het is zeker niet de bedoeling dat jouw medische klachten besproken worden met je leidinggevende. Dat kun je gewoon weigeren. Als ik jou was zou ik eerst alleen met de bedrijfsarts spreken. In een latere fase kan er een keer met je leidinggevende gesproken worden.

      Met vriendelijke groet,
      Maaike

      Beantwoorden
      • marianne zegt

        10 maart op 11:44 am

        heb ik een aanvullende vraag. vanmiddag naar bedrijfsarts ivm burn out. Oproep was voor mij en manager samen. Ik heb gezegd dat ik niet wil dat ze bij het gesprek is omdat ik vrij wil kunnen praten. Nu blijft ze op de gang tot na het gesprek, wil daarna naar binnen om het advies van de arts te horen. Zit me toch niet echt lekker. Hoe moet ik hiermee nu omgaan? Stond niet sterk in mijn schoenen dus toegegeven..

        Beantwoorden
        • Maaike Meeuwis zegt

          10 maart op 12:27 pm

          Hoi Marianne,

          Je leidinggevende hoort niet bij het gesprek. Het advies dat de bedrijfsarts aan haar zal geven mag geen medische gegevens over jou bevatten. Meestal rapporteert een bedrijfsarts alleen of jij wel of niet geschikt bent voor je werk. Hij mag wel advies geven over aanpassingen op de werkplek die ervoor kunnen zorgen dat je wel kunt werken.

          Groetjes en succes! Maaike

          Beantwoorden
  73. Herbert Mair zegt

    4 maart op 11:09 am

    De bedrijfsartsen in Nederland hebben toch heel aparte opdrachten. Het is het enige land, waar de bedrijfsartsen de ziektecontrole uitvoert. In andere EU-Landen is dit volledig verboden. In België of in Duitsland schrijft bvb. de huisarts of specialist de werknemer ziek. De bedrijfsartsen in andere landen houden zich vooral met preventieve opdrachten bezig (bvb. zetten van vaccinaties etc.). Nederland heeft een raar systeem. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bedrijfsarts (gedeelde buitenland)

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      4 maart op 12:31 pm

      Hoi Herbert,

      Bedankt voor je reactie. In Nederland werkt het inderdaad anders. Het is echter wel belangrijk om het onderscheid te maken tussen ziek en arbeidsongeschikt. Dat je ziek bent wil nog niet altijd zeggen dat je helemaal niet in staat bent om arbeid te verrichten. Dat is nou precies waar de bedrijfsarts in Nederland naar kijkt. Is iemand wel of niet in staat om zijn functie uit te oefenen en zijn er, in geval van langdurige ziekte, alternatieven.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
      • Herbert Mair zegt

        20 mei op 3:11 pm

        Hallo Maaike.

        Je hebt natuurlijk gelijk. Het is alleen zo, dat wij in Duitsland “krankschreiben” zeggen (daarom de fout). Natuurlijk kan je ziek zijn en wel arbeidsgeschikt. Maar toch vind ik het raar, dat binnen de EU de verschillen zo enorm zijn. Kijk een keer hier, wat een Belgische bedrijfsarts (=> arbeidsgeneesheer) mag: http://vlaamspatientenplatform.be/uploads/documents/tekst_wieiswie.pdf Natuurlijk is het voor jou niet van belang (maar misschien interesseert het je toch / is ja in het Nederlands ;-D). Maar men moet zich toch de vragen stellen, waarom de verschillen zo extreem zijn. Bekijk zelfs de opleiding tot bedrijfsarts: http://www.uems-occupationalmedicine.org/node/4 En de EU-richtlijn 2005/36/EC geeft aan dat deze opleidingen onder elkaar erkend moeten worden. Maar men kan toch niet Ierland, Duitsland en Nederland vergelijken. Vindt je niet ook? Persoonlijk vind ik in iedere geval nog altijd, dat het beter is, als een bedrijfsarts niet de controle uitvoert (doen in België en Duitsland de ziektekassen). Precies vanwege de reden, dat bedrijfsartsen nooit onafhankelijk kunnen zijn. Maar de volledige onafhankelijkheid krijgen wij natuurlijk nooit. Want iemand wordt altijd betaald ;-).

        Beantwoorden
        • Maaike Meeuwis zegt

          8 juli op 1:34 pm

          In Nederland legt de overheid veel verantwoordelijkheden bij de werkgever. Door de manier van betalen kan de indruk ontstaan dat de bedrijfsarts naar de pijpen van de werkgever danst. Daarom staat er in de nieuwe ARBOWET (2017) een second opinion voor de werknemer bij de bedrijfsarts. Nu nog even wachten tot deze wet is ingegaan.

          Verwarrend zijn alle verschillende systemen wel. In Nederland ben je als zieke werknemer redelijk goed beschermd.

          Gr. Maaike

          Beantwoorden
  74. Jos Gulpen zegt

    23 februari op 8:03 am

    hoi maaike,

    sorry als ik de vraag hier gesteld heb zag later pas dat het eigenlijk over burn out gaat
    gr jos

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      28 februari op 5:52 pm

      Geen probleem!

      Maaike

      Beantwoorden
  75. Jos Gulpen zegt

    23 februari op 8:00 am

    Hoi Maaike,
    Heb een vraagje , mag een bedrijfarts mij verbieden een auto te rijden van hetbedrijf waar ik werk.?? Heb daar zelf problemen mee, en kan mijn baan kosten.
    Al bijvoorbaat dank
    Groeten Jos

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      28 februari op 5:52 pm

      Hoi Jos,

      De bedrijfsarts is een arts. Een arts kan jou op medische gronden verbieden auto te rijden. Het lijkt me dat jij niet geschikt bent voor je functie (en dus arbeidsongeschikt) als autorijden zo’n belangrijk deel van je werk uit maakt.

      Als je arbeidsongeschikt bent, kan je werkgever je niet ontslaan. Vraag je huisarts om een second opinion.

      Een arts neemt nooit je rijbewijs in. Is jou geadviseerd niet te rijden door een arts, en doe je het toch, dan bestaat de kans dat de verzekering niet betaald als je schade veroorzaakt of bij een ongeval betrokken raakt.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  76. jurgen zegt

    13 februari op 9:04 am

    Hallo Maaike,
    Goede overzichtelijke info.
    Niet kunnen werken door priveomstandigheden (ziekte familielid) valt dit ook onder burned-out?
    Kan ik jou ook een probleemanalyse wia mailen en daarover advies vragen?
    Mvg John

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      21 februari op 9:31 pm

      Hallo John,

      Privé omstandigheden kunnen ook een burnout veroorzaken. Je kunt mij altijd mailen het adres staat op de site.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  77. Selma zegt

    27 januari op 9:09 pm

    Hoi..
    Ik ben al een tijdje ziek na een ongeval (op mijn fiets aangereden door een bus) waardoor ik in een revalidatietraject ben terecht gekomen. Tijdens het traject heb ik diverse onderdelen gehad waaronder ook sessies met een psycholoog. Hier heb ik aangegeven dat ik geen toestemming gaf om de gegevens door te sturen naar wie dan ook. Tot mijn verbazing zag ik in het eindrapportage dat er wel wat opstaat. Gebeld met de instantie en ja hoor sorry foutje in het systeem, had niet mogen gebeuren. Echter zijn de rapportages al doorgestuurd naar de huisarts/arbo arts etc… ben er echt pissig om… wat kan ik doen?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      9 februari op 4:51 pm

      Hoi Selma,

      Je kunt in ieder geval bij de huisarts en arboarts aangeven dat deze gegevens als niet verzonden moeten worden beschouwd. Je kunt ze vragen de gegevens uit hun systeem te verwijderen. Bij je bedrijfsarts zou ik zeker aangeven dat deze gegevens onder geen beding bij de werkgever terecht mogen komen.

      Met vriendelijke groet,

      Maaike

      Beantwoorden
  78. eefje zegt

    5 januari op 12:01 am

    Ik heb me met burn-outklachten ziekgemeld. De arbo-arts heeft gezegd dat ik niet ziek ben, maar door omstandigheden (conflict op het werk) niet kan werken.
    Hij heeft, omdat het niet om medische problemen zou gaan, dingen over de omstandigheden van het conflict aan mijn werkgever gemeld. Mag dit? Hij heeft toch beroepsgeheim? Mijn werkgever zegt dat dit mag omdat het over niet-medische zaken gaat.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      9 januari op 8:56 pm

      Hoi Eefje,
      Dat is een lastige. Als jij hebt aangegeven dat wat jij vertelde in vertrouwen was dan mag de bedrijfsarts dit zeker niet aan je werkgever doorgeven. Daarom is het belangrijk om vooraf afspraken te maken met de bedrijfsarts over wat er aan de werkgever gecommuniceerd wordt. In hoeverre een arbeidsconflict niet medisch is, is maar net de vraag. Hopelijk kan de bedrijfsarts bemiddelen in de omstandigheden.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
  79. Paul zegt

    27 december op 1:58 pm

    – Hoe kan een bedrijfsarts onpartijdig zijn als hij/zij in dienst is van de werkgever? Een bedrijfsarts heeft ook een hypotheek en schoolgaande kinderen.
    – Als een ingehuurde bedrijfsarts niet voor 100% de belangen van de werkgever vooropstelt, wordt hij/zij gewoon vervangen door een andere. Net zolang tot werkgever er een gevonden heeft die je aan het werk stuurt.
    – Een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV kost €100 per keer en is NIET bindend!

    Er zullen ongetwijfeld werkgevers zijn die het netjes doen en bedrijfsartsen die vol overgave hun werk doen. Het probleem is dat werkgevers die dat niet doen, alle gelegenheid hebben om de boel te flessen, zonder dat er voor de werknemer een échte manier is om daar een eind aan te maken. Als je vertrouwelijk praat met iemand die bij het UWV werkt, kunnen ze zó de bedrijven opnoemen die nét binnen de wet blijven, maar daarnaast alles op alles zetten om een zieke werknemer eruit te werken of psychisch kapot te maken.
    Als een werkgever eigenrisicodrager is, kan het ze 10 jaar salarisdoorbetaling schelen. En daar gaan sommige bedrijven héél ver voor.

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      9 januari op 8:59 pm

      Hoi Paul,

      ik begrijp wat je zegt en je hebt wel degelijk een punt. Het deskundigenoordeel van het UWV is momenteel het enige dat je kunt doen als je het niet eens bent met de mening van de bedrijfsarts. Met ingang van de nieuwe ARBOwet (verwacht 2017) wordt een second opinion bij een andere bedrijfsarts bij wet geregeld. Hiermee komt onafhankelijkheid een stapje dichterbij.

      Met vriendelijke groet,
      Maaike

      Beantwoorden
  80. auk zegt

    22 december op 3:24 pm

    hoi,
    ik heb zo geen vraag over een burn-out maar kwam op deze pagina tijdens het zoeken.
    ik heb een chronische aandoening. nog nooit ziek gemeld daarvoor maar ik moest naar de bedrijfsarts omdat ik niet meer flexibel genoeg ben.
    nu heeft de bedrijfsarts mijn medische gegevens opgevraagd, maar dat is uit 2011 / 2012. ik ben verder niet meer bij deze specialist geweest omdat hij me niet kon helpen. Maar in die jaren is mijn toestand achteruit gegaan. kan de bedrijfsarts toch dmv deze gegevens een oordeel geven?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      9 januari op 9:07 pm

      Hoi Auk,

      Het is ook aan jou om de bedrijfsarts van de juiste gegevens te voorzien en hem te wijzen op de relevantie van de informatie die hij heeft opgevraagd. Misschien zijn er nog andere artsen die gegevens hebben over jouw situatie? Een persoonlijk gesprek met jou zal zeker onderdeel zijn van de beoordeling.

      Met vriendelijke groet,
      Maaike

      Beantwoorden
  81. Carolijne zegt

    11 november op 1:04 pm

    Ik heb me ziekgemeld bij mijn werkgever, ivm burn out, en heb gevraagd om contact met de bedrijfsarts.
    Mijn werkgever weigert mij de contactgegevens te geven, mag dat?
    En hoe kom ik anders aan de gegevens? hoe weet ik welke berijfsarts ik moet bellen?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      12 november op 8:59 pm

      Hoi Carolijne,

      In principe zou de afdeling personeelszaken je daarbij moeten helpen. Je kunt ook kijken op intranet of in de personeelsregeling. De werkgever is verplicht zich aan te sluiten bij een arbodienst tenzij ze voldoen aan de wettelijke eisen om dit anders te mogen regelen. Ik hoop dat je er snel uitkomt met je werkgever. Ben je al eens eerder langer dan een week ziek geweest? Heb je toen een oproep van de arbodienst gehad? Vraag het anders aan je collega’s.

      Met vriendelijke groet,

      Maaike

      Beantwoorden
  82. Coco zegt

    10 september op 1:01 am

    Een bedrijfsarts die in de terugkoppeling naar werkgever vermeldt dat er mentale klachten zijn waarvoor begeleiding is en fysieke klachten waarvoor een specialist wordt geconsulteerd, gast dus eigenlijk al te ver want laat doorschemeren dat er zowel fysieke als psychische klachten zijn?

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      10 september op 7:28 pm

      Dat is correct. Een bedrijfsarts mag alleen rapporteren over de arbeids(on)geschiktheid van de medewerker.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Reacties van gebruikers

Hoi Maaike,

Ik wil je even een groot compliment maken en mij dankbaarheid uitspreken voor je werk wat je doet met oa het burn out blog, het boek ” burn out, dé kans van je leven”
Zoals ik erin sta gebeurt niets voor niets en heeft alles en rede, komt alles op het juiste moment wanneer het er de tijd voor je is.
Inmiddels omarm ik mijn burn out ook en ben zo dankbaar voor het traject wat ik maken mag in alle rust en tijd nu en de kans krijg om mezelf en mijn kwaliteiten te herontdekken en hervinden op weg naar een mooiere versie van mezelf.
Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.
Confronterend…ja, verhelderend…ja ook,
Fijn…ja, soms pijnlijk en direct maar ook prachtig mooi en intens.
Jouw blog en onderwerpen die je er elke keer uitlicht zijn zo herkenbaar en geven me zoveel (praktische) handvatten en opdrachten mee, dat is heel waardevol voor me.
Dus bij deze,  dank je wel daarvoor😊
Caroline

Welkom op het burn-out blog

burnout

Op deze pagina vind je alle informatie over alle onderwerpen die met burn-out te maken hebben. … Lees verder overWelkom op het Burn-Out Blog!

Populaire Berichten

  • Wat zijn de taken en bevoegdheden van de…
  • De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Stoppen met Piekeren: 12 Simpele Tips en Technieken
  • Een Simpel Stappenplan
  • Herken jij deze 5 voorbodes van een burnout?
  • Weer aan het werk na een burnout – 7 tips
  • Spanningshoofdpijn verminderen of voorkomen: 10 technieken
  • Burnout Symptomen
  • Burnout, Ziekteverzuim en het UWV
  • Burnout test
  • Burnout: De rol van de werknemer
  • 5 oefeningen voor snelle ontspanning
  • Wat zijn de kosten van burnout behandeling? Wie…
  • Waarom Haptonomie of Haptotherapie kan helpen bij Burnout
  • Burnout: Jezelf weer terugvinden in 5 simpele stappen
  • Is er leven na een Burnout?
  • Burnout: Ken jij de 3 belangrijkste symptomen?
  • Welkom op het Burn-Out Blog!
  • Burn-out en Kids. 7 Simpele Manieren om de Vrede in…
  • 12 Fases op Weg naar Burn-out. Herkenbaar?
  • Burn-Out Blog MiniCursus!
  • Burn-out: 5 Redenen waarom een Extern Geheugen jou…
  • Bijna klaar…..

Recente reacties

  • wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • Kim op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?

Gratis Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Maak jij van jouw burn-out ook de kans van je leven?

Ik zal je laten zien hoe je dat doet. Volg honderden lotgenoten die deze stap ook gezet hebben.

Ja graag
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Copyright © 2021 · maaike@burned-out.nl · Disclaimer · Privacy Policy · Algemene Voorwaarden

  KvK nummer: 64065715

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je dit goed vindt. Als je niet wilt dat er cookies geplaatst worden is het niet mogelijk om van deze website gebruik te maken. Accepteren Privacy Policy
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.