
Wat is een burnout? Een burnout is het letterlijk opgebrand zijn. Een burnout krijg je dan ook door langdurig bloot-gesteld te zijn aan stress. De stress zorgt ervoor dat je zowel geestelijk als lichamelijk helemaal uitgeput raakt. De psychotherapeut Christina Maslach heeft de weten-schappelijke basis voor burnout gelegd.
Wat is een burnout?
Een burnout is een psychologische aanduiding voor het opgebrand zijn. Burnout is een samenraapsel van de volgende symptomen: uitputting, cynisme en een verminderd zelfvertrouwen. De term burnout bestaat pas sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Niet alle wetenschappers hanteren dezelfde criteria voor de definitie van een burnout. De symptomen kunnen dus per persoon verschillen maar zullen in grote lijnen overeenkomen met de omschreven verschijnselen.
Uitputting
Mensen die een burnout hebben zijn zowel geestelijk als lichamelijk helemaal uitgeput. De accu is letterlijk leeg gelopen en laad zich niet meer op. Mensen met een burnout zijn erg moe en hebben last van concentratie problemen. Zelfs het volgen van een televisieserie kan al een probleem opleveren.
Cynisme
Mensen met een burnout vertonen vaak een vorm van cynisme ten opzichte van hun werk, hun werkgever of hun collega’s. Ze bouwen een afstand in tussen hun werk en zichzelf. Hierdoor lijkt er minder binding te zijn met het werk of de collega’s.
Verminderd zelfvertrouwen
Verminderd zelfvertrouwen is een duidelijk symptoom van ene burnout. Sommige wetenschappers twijfelen of dit bij een burnout hoort of dat burnout een vorm van depressie is. Het verminderde zelfvertrouwen ontstaat door het verminderde functioneren van het lichaam en geest. Mensen met een burnout hebben tijdens de aanloop naar hun burnout ervaren dat hun lichaam en geest hen in de steek ging laten. Dit gaat vaak van kwaad tot erger met als gevolg het verlies van het zelfvertrouwen. Zie tips over hoe om te gaan met het verminderde zelfvertrouwen en de bijbehorende onzekerheden mijn artikel elders op deze site.
Ik hoop dat dit je vraag: ‘Wat is een burnout?’ een beetje beantwoordt heeft. De meningen over burnout lopen nogal uiteen. Veel artsen erkennen een burnout ook niet echt als ziekte maar noemen het overspannenheid of een depressie. Door middel van een zelftest kun je een indicatie krijgen of je een burnout hebt. Kijk voor meer informatie over een burnout test mijn artikel over de mogelijkheden van een burnout test.
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.
Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!
Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.
– Maaike
P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.
Hallo Maaike,
mag je een concept rapportage vragen van de bedrijfsarts
voordat hij hem verstuurd naar je werkgever?
mvg Arnold
Ja dat mag en daar is niets ongewoon aan.
Groetjes Maaike