• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Burnout Blog

een platform voor mensen met Burnout.

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus! Ja Graag!
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Waarom Haptonomie of Haptotherapie kan helpen bij Burnout

24 februari door maaikem meeuwis 1 reactie

Waarom Haptonomie of Haptotherapie kan helpen bij Burnout

Toen ik een burnout had, zei een collega wel eens: ‘Je zou eens naar een haptonoom moeten gaan’. Ik hoorde zijn verhaal beleefd aan en vermeed het onderwerp haptonomie de rest van de dag.
 
Als ik aan haptonomie dacht, zag ik altijd beelden van zweverige therapie waarbij een vreemde therapeut aan je gaat zitten. Hoe kan dat in hemelsnaam helpen bij een burnout?
 
Tot ik een artikel tegenkwam op internet dat mijn kijk op haptonomie en haptotherapie veranderde. Haptonomie en haptotherapie verbinden gevoel met gedachten en brengen je terug bij de basis, bij jezelf.
 
Vanwege deze dubbele benadering van zowel het lichaam als de geest kan haptonomie wel degelijk zinvol zijn bij de behandeling van een burnout. Laat mij je vertellen hoe.
 

Hoe benadert een haptonoom of haptotherapeut een burnout?

In een haptonomische visie op burnout wordt beschreven dat een burnout ontstaat doordat de patiënt niet genoeg is bevestigd. In plaats van naar binnen toe te voelen, richten zij zich op de buitenwereld in hun zoektocht naar erkenning of bevestiging met een burnout als gevolg.
 
Dit gebrek aan bevestiging kan ontstaan door:

  • Dogma’s en taboes in de opvoeding. Door afkeur of bezwaar van je ouders kan iets wat fijn aanvoelt en waar je naar verlangd in een negatief daglicht komen te staan. De kans is groot dat je je op dat moment probeert aan te passen aan wat door je ouders als wenselijk wordt gezien. Je creëert dan een afstand tussen je gevoel en je denken.
  • Door een opvoeding waarin je verwend wordt. Doordat je als verwend kind niet leert wat het is om naar iets te verlangen, kan het als volwassene moeilijk zijn om een richting in je leven te bepalen. Het kan ook zo zijn dat je wel weet wat je wilt maar geen idee hebt hoe je dit kunt krijgen. Hierdoor ontstaan frustraties.
  • Door uitwendige oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een starre bedrijfscultuur zijn waar je niet goed mee weet om te gaan. De angst om afgewezen te worden kan hierbij een grote rol spelen. Dit ligt vaak aan de basis van een burnout.

 
Als je door anderen niet goed genoeg wordt gevonden, vind je jezelf vaak ook niet goed genoeg.
 
Dit heeft als gevolg dat je gedrag gaat vertonen waarbij je er alles aan doet om door je omgeving erkend te worden als ‘goed genoeg’ of je gaat je afzetten tegen je omgeving.
 
In beide gevallen is de kans groot dat je jezelf verwijderd van je gevoelens en verder van jezelf af komt te staan. Je identiteit raakt verstoort en de burnout ontstaat.
 
Bij een haptonomische of haptotherapeutische behandeling staan betrouwbaarheid, oprechtheid, transparantie en respect centraal. Deze aspecten zijn zeker van belang als je een burnout hebt. Zonder deze aspecten zal een behandelaar je niet kunnen behandelen. Jij kunt dan namelijk niet open staan voor de behandeling.
 
De behandeling zelf bestaat uit gesprekken, aanraking en het ervaren van het eigen lichaam. Daarbij staan de volgende stappen centraal:

  1. Het bewust leren voelen van de eigen aanwezigheid;
  2. Het ontdekken en onderkennen van de grenzen tussen het zelf en de ander;
  3. Leren herkennen, bewust ervaren en vertrouwen op de eigen behoeften;
  4. Leren aanpassen van de richting en intensiteit van je energie in relatie tot datgene wat je wilt bereiken.

 
Het verkrijgen van autonomie gebaseerd op innerlijk gevoelde zekerheid is het doel van de behandeling.
 
Het terugkrijgen van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen zorgen ervoor dat je evenwichtiger in het leven staat en weer beter met de buitenwereld om kunt gaan.
 

Wat is haptonomie

Het word haptonomie bestaat uit hapto dat komt van hapsis. Hapsis betekent tast of tastzin en gevoel of gevoelsleven. Nomie komt van Nomos wat betekent regel, regelmatigheden, wetten of wetmatigheden.
 
Wanneer je deze twee weer combineert wordt de betekenis van haptonomie dus wetmatigheden van het gevoel.
 
Haptonomie is een behandeling waarbij aanraking tussen de behandelaar en de patiënt een centraal staat.
 
Door middel van aanraking kun je weer in contact komen met de gevoelens die in je lichaam zijn opgeslagen.
 
Wij leven in een wereld die grotendeels gebaseerd is op het verstand. Wat het verstand zegt, is niet altijd in overeenstemming met wat je voelt.
 
Bij een burnout ben je jezelf kwijt geraakt. Je wereldbeeld en zelfbeeld werd bepaald door je denken en niet door je gevoel. Door weer in contact te komen met je gevoel kun je weer in contact komen met jezelf.
 
Bij haptonomie wordt gekeken naar de mens achter je klachten. De klachten zijn slechts verschijnselen van de oorzaak, de onbalans in je leven die leidde tot een burnout.
 

Wat is haptotherapie

Haptotherapie maakt gebruik van de inzichten van de haptonomie.
 
Bij Haptotherapie leer je (opnieuw) in contact te komen met je gevoelens. Voorbeelden van deze gevoelens zijn angst, onzekerheid, verdriet maar ook wilskracht en vreugde.
 
Door middel van gesprekken, oefening in ervaring en aanraking ontdek je via je eigen lichaam wat er speelt in je leven.
 
Je wordt geconfronteerd met wat je voelt en hoe je daar mee omgaat.
 
Doel is van haptotherapie is dat denken en voelen (weer) met elkaar in evenwicht komen. Daardoor wordt je veerkracht groter waardoor je sterker in je leven staat.
 
Na een haptotherapie behandeling kunnen veranderingen in je gedrag ontstaan waardoor je anders om kunt gaan met jezelf, met anderen en met situaties in je leven.
 

Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut?

Op de website van de Vereniging van Haptotherapeuten vond ik de volgende omschrijving:

Met “haptonoom” wordt degene aangeduid die binnen zijn / haar eigen beroep op haptonomische grondslag werkt. Daartoe is een basisopleiding haptonomie gevolgd.
 
De haptotherapie is een therapievorm die in Nederland is ontstaan als een van de toepassingen van de haptonomie. De haptotherapeut leert een nieuw beroep, past de haptonomie toe in de begeleiding van mensen in therapeutische zin en laat daarmee vaak zijn oorspronkelijke beroep los. Een haptotherapeut heeft minimaal een vierjarige beroepsopleiding gevolgd. Een GZ-Haptotherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging VVH en verplicht zich daarmee o.a. tot regelmatige na-en bijscholing.

 

Waar vind ik een goede haptonoom of haptotherapeut?

Een goede haptonoom / haptotherapeut is erkend door de beroepsvereniging van haptonomie en haptotherapie. In dit geval is dit de Vereniging voor Haptotherapeuten. Op de website van deze vereniging vind je een register waarin alle erkende haptotherapeuten zijn opgenomen.
 
Op de website van alle haptonomen punt nl vind je ook een overzicht van alle haptonomen en haptotherapeuten. De website meldt dat het hierbij om gekwalificeerde haptonomen en haptotherapeuten gaat. Meer informatie over haptonomie vind je ook op de startpagina over haptonomie.
 
Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt en dat de begrippen haptonomie en haptotherapie wat duidelijker zijn geworden. Bedenk dat voor haptonomie en haptotherapie het zelfde geldt als voor psychologie. Een behandelaar moet bij je passen en er moet een klik zijn. Als die er niet is, bestaat de kans dat de behandeling niet zal werken. Zoek in dat geval naar een andere behandelaar.
 
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.

Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!

Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.

– Maaike

P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.

(Visited 29.451 times, 1 visits today)

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Ik weet zeker dat je hier geen spijt van gaat krijgen. Sluit je aan bij meer dan 1000 anderen.

Waarom jij je burn-out zal overwinnen

Een burn-out hebben is niet leuk, duurt lang en je kunt je eenzaam en onbegrepen voelen.

Maar je bent niet alleen. En je hoeft je niet te schamen.

Dit blog is hier om jou te helpen en je te laten zien dat je niet alleen bent. Dat er meer zijn zoals jij. Lotgenoten die door dezelfde dalen gaan.

Het is mij gelukt om dankzij mijn burn-out mijn leven enorm te verbeteren zonder mezelf te hoeven veranderen. Ik ben nu blij met mijn burn-out.

En dat gun ik jou ook.

Niet alleen de trukjes leren en weer aan het werk gaan. Maar echt aan jezelf werken en opnieuw ontdekken wie jij bent. Zodat je in de toekomst weet hoe je met stress om moet gaan, weer voldoening uit je leven haalt en nooit meer een burn-out zal krijgen.

Wil jij dit ook?

Klik dan hier!

Maaike Meeuwis is ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en stress. Met het ebook: Burn-out, de kans van je leven! heeft zij al vele honderden mensen geholpen met het herstellen van hun burn-out.
Ben jij de volgende?

Lees Interacties

Reacties

  1. Gerda Ponte zegt

    5 mei op 11:53 am

    Hallo Maaike,

    Mooi artikel, alleen er staat een fout in. Jij schrijft: “Een goede haptonoom / haptotherapeut is erkend door de beroepsvereniging van haptonomie en haptotherapie. In dit geval is dit de Vereniging voor Haptotherapeuten. Op de website van deze vereniging vind je een register waarin alle erkende haptotherapeuten zijn opgenomen.”

    Dit is niet juist, er zitten ook goede en erkende haptotherapeuten bij andere beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Deze haptotherapeut en staan dus ook niet in het register van de Vereniging Van Haptotherapeuten, maar in het register van de NFG (op de website van de NFG) te vinden.

    Gerda Ponte
    Haptotherapeut

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Reacties van gebruikers

Hoi Maaike,

Ik wil je even een groot compliment maken en mij dankbaarheid uitspreken voor je werk wat je doet met oa het burn out blog, het boek ” burn out, dé kans van je leven”
Zoals ik erin sta gebeurt niets voor niets en heeft alles en rede, komt alles op het juiste moment wanneer het er de tijd voor je is.
Inmiddels omarm ik mijn burn out ook en ben zo dankbaar voor het traject wat ik maken mag in alle rust en tijd nu en de kans krijg om mezelf en mijn kwaliteiten te herontdekken en hervinden op weg naar een mooiere versie van mezelf.
Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.
Confronterend…ja, verhelderend…ja ook,
Fijn…ja, soms pijnlijk en direct maar ook prachtig mooi en intens.
Jouw blog en onderwerpen die je er elke keer uitlicht zijn zo herkenbaar en geven me zoveel (praktische) handvatten en opdrachten mee, dat is heel waardevol voor me.
Dus bij deze,  dank je wel daarvoor😊
Caroline

Welkom op het burn-out blog

burnout

Op deze pagina vind je alle informatie over alle onderwerpen die met burn-out te maken hebben. … Lees verder overWelkom op het Burn-Out Blog!

Populaire Berichten

  • Wat zijn de taken en bevoegdheden van de…
  • De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Stoppen met Piekeren: 12 Simpele Tips en Technieken
  • Een Simpel Stappenplan
  • Herken jij deze 5 voorbodes van een burnout?
  • Weer aan het werk na een burnout – 7 tips
  • Spanningshoofdpijn verminderen of voorkomen: 10 technieken
  • Burnout Symptomen
  • Burnout, Ziekteverzuim en het UWV
  • Burnout test
  • Burnout: De rol van de werknemer
  • 5 oefeningen voor snelle ontspanning
  • Wat zijn de kosten van burnout behandeling? Wie…
  • Waarom Haptonomie of Haptotherapie kan helpen bij Burnout
  • Burnout: Jezelf weer terugvinden in 5 simpele stappen
  • Is er leven na een Burnout?
  • Burnout: Ken jij de 3 belangrijkste symptomen?
  • Welkom op het Burn-Out Blog!
  • Burn-out en Kids. 7 Simpele Manieren om de Vrede in…
  • 12 Fases op Weg naar Burn-out. Herkenbaar?
  • Burn-Out Blog MiniCursus!
  • Burn-out: 5 Redenen waarom een Extern Geheugen jou…
  • Bijna klaar…..

Recente reacties

  • wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • Kim op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?

Gratis Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Maak jij van jouw burn-out ook de kans van je leven?

Ik zal je laten zien hoe je dat doet. Volg honderden lotgenoten die deze stap ook gezet hebben.

Ja graag
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Copyright © 2021 · maaike@burned-out.nl · Disclaimer · Privacy Policy · Algemene Voorwaarden

  KvK nummer: 64065715

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je dit goed vindt. Als je niet wilt dat er cookies geplaatst worden is het niet mogelijk om van deze website gebruik te maken. Accepteren Privacy Policy
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.