• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Burnout Blog

een platform voor mensen met Burnout.

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus! Ja Graag!
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Stoppen met Piekeren: 12 Simpele Tips en Technieken

9 maart door maaikem meeuwis 4 reacties

Stoppen met Piekeren: 12 Simpele Tips en Technieken

In de slaapkamer lijkt alles rustig.
Het is stil en donker.
Ik heb mijn ogen dicht.
Toch is het binnen in mijn hoofd een kakofonie van geluiden.
Mijn gedachten zijn luidruchtig en het is druk in mijn hoofd.
Ze vliegen van links naar rechts en weer terug.
Ze komen en gaan in cirkels.
Steeds opnieuw en steeds in dezelfde volgorde.
De uren gaan langzaam voorbij.
Ondertussen pieker ik verder.
Waarom slaap ik niet en hoe moet het morgen?
Wat als….? En wat dan?
Ik pieker verder tot de morgen daar is en een nieuwe dag begint.
 
Piekeren is een gewoonte, het is een probleem dat veel mensen zich al vroeg in hun leven eigen maken zonder dat ze zich daar bewust van zijn.
 
Piekeren is niet hetzelfde als denken. Piekeren is het onafgebroken herhalen van dezelfde gedachten zonder dat er een eind aan komt. Denken leidt tot oplossingen. Piekeren leidt tot niets.
 

Ik ben een oude man en heb vele zorgen gekend. De meeste daarvan zijn nooit uitgekomen.
– Mark Twain

 
Piekeren, we doen het allemaal. De één is er beter in dan de ander. Je moet tenslotte ergens goed in zijn toch?
 
Het kost uren van je nachtrust en leidt zelden tot iets nuttigs. Het is een gewoonte die je maar moeilijk af kunt leren. Toch kan het wel. Gelukkig maar.
 

De feiten over piekeren

Voor we aan de tips en technieken om te stoppen met piekeren beginnen, eerst even wat feiten over piekeren.
 
De realiteit over piekeren kan een ontnuchterend effect hebben op je piekergedrag en is de eerste reden om te stoppen met piekeren.
 
Als je inziet hoe nutteloos piekeren vaak is, wordt stoppen makkelijker.
 

  • 50% van de dingen waar we over piekeren gebeurt nooit. We maken ons dus zorgen om niets, om iets dat niet gaat gebeuren. Zonde van de tijd dus en een hele goede reden om te stoppen met piekeren.
  •  

  • 30% van de dingen waar we over piekeren is al gebeurd. Eén derde van de tijd die we aan piekeren besteden, besteden we aan piekeren over iets dat in het verleden ligt. Iets dat niet meer veranderd kan worden. Zolang de tijdmachine nog niet is uitgevonden kan niemand terug naar het verleden. Wat is gebeurd, is gebeurd. Al weer een goede reden om te stoppen met piekeren.
  •  

  • 12% van de dingen waar we over piekeren gaan over dingen als wat iemand anders van jou vindt. Dit is net zo zinloos als piekeren over dingen uit het verleden. Jij hebt namelijk geen enkele invloed op wat iemand anders over jou denkt. Het enige wat je kunt doen is naar eer en geweten je best doen en er het beste van hopen. Hoog tijd om te stoppen met piekeren over wat iemand anders over jou denkt dus.
  •  

  • 4% van de dingen waar we over piekeren ligt buiten onze controle. Het gaat hier om zaken als gezondheid, overlijden, een natuurramp of een ongeluk. Allemaal zaken waar je je hooguit goed op kunt voorbereiden maar zeker geen invloed op hebt. Stoppen dus met dat gepieker!
  •  

  • Bij 4% van de dingen waarover we piekeren hebben we enige invloed op de uitkomst. Hmmm, zou piekeren dan toch een beetje zin hebben? Of kunnen we beter stoppen met piekeren omdat 96% zinloos is. Ik denk het laatste.

 
Genoeg met de feiten, door naar de oplossingen.
 
Stoppen met piekeren begint met bewustwording.
 
Jezelf bewust worden van het feit dat je piekert is stap 1. Je kunt namelijk niet iets stoppen waar je je niet bewust van bent.
 
Stap 2 is weten dat jij bepaalt welke gedachten er in jouw hoofd zijn. Onbewuste gedachten kunnen bewust worden beïnvloed.
 
Stap 3 is daadwerkelijk stoppen met piekeren. Dat doe je met de tips en technieken hieronder.
 

12 tips en technieken om te stoppen met piekeren

  1. Bereid je voor op het ergste en hoop op het beste. Oftewel, accepteer het slechtste geval en werk aan verbetering ten aanzien van het slechtste. Op het moment dat je het ergste scenario hebt geaccepteerd, kun je de situatie loslaten en stoppen met piekeren. Je hebt geaccepteerd dat het gaat gebeuren. Besteed de tijd die je over hebt aan acties die het ergste scenario verbeteren.
  2.  

  3. Hou jezelf bezig. Door actief met iets bezig te zijn, heb je geen tijd om te piekeren. Wie heeft er nog tijd voor iets anders als alle hersencellen in je hoofd druk zijn met het oplossen van een puzzel of je alle aandacht nodig hebt bij het kijken van een spannende film. Lig je ‘s nachts in bed te piekeren? Ga er dan uit en doe iets leuks tot je moe genoeg bent om in slaap te vallen. Maak een lijst met dingen die je nog moet doen. Dit is de ultieme gelegenheid om alle achterstallige karweitjes weg te werken.
  4.  

  5. Leid jezelf af. Bel een vriend of vriendin. Zoek de gezelligheid op of maak een wandeling. Er zijn genoeg dingen te doen in de tijd dat je piekert. Verdiep jezelf in een goed boek of doe de afwas eens met de hand. Stoppen met piekeren kun je ook doen door je gedachten bewust af te leiden. Denk aan iets leuks. Dit kan een gebeurtenis uit het verleden zijn waar je veel plezier aan beleefde of iets waar je in de nabije toekomst naar uitkijkt.
  6.  

  7. Zoek steun bij vrienden of familie. Door je gepieker te delen met mensen die om jou geven, zullen je zorgen minder worden. Gedeelde smart is halve smart. Andere mensen kunnen je zorgen in een nieuw daglicht zetten. Hierdoor ontstaat een andere kijk op je zorgen en kunnen ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.
  8.  

  9. Neem een beslissing. Wanneer je tobt over wat je moet doen in een bepaalde situatie is het beste dat je kunt doen, een beslissing nemen. Kies ervoor om het éne te doen en accepteer de gevolgen. Besteed de rest van je tijd wederom aan het verbeteren van de gevolgen van je keuze.
  10.  

  11. Ga je problemen direct te lijf. Meestal is niet het probleem zelf dat het gepieker veroorzaakt. Meestal zijn het de consequenties van het probleem voor anderen die het gepieker veroorzaken. Hoe zullen anderen er op reageren of hoe zal het hen raken? In het kader van voorkomen is beter dan genezen: stop met piekeren nog voordat je begonnen bent. Door de problemen gelijk bij de staart te pakken en ze direct op te lossen begin je niet met piekeren en hoef je dus ook niet te stoppen met piekeren.
  12.  

  13. Leer jezelf ontspannen. Ontspannen mensen piekeren niet. Ze zijn relaxed en gaan daardoor relaxter om met problemen die op hun pad komen. Simpele ontspanningsoefeningen voor iedere dag vind je hier.
  14.  

  15. Luister naar muziek. Dit kan iedere soort muziek zijn waar jij je lekker bij voelt. Kies een genre waar je vrolijk van wordt en je gepieker zal naar de achtergrond verdwijnen. Je kunt natuurlijk ook luisteren naar speciale muziek om te ontspannen.
  16.  

  17. Schrijf je zorgen van je af. Schrijven helpt om je zorgen onder woorden te brengen. Nadat je je zorgen hebt opgeschreven zul je meer grip hebben op datgene waar je je zorgen om maakt. Het bijhouden van een dagboek is een goed instrument om te stoppen met piekeren. Schrijf desnoods ‘s nachts als je gepieker je wakker houdt.
  18.  

  19. Zorg goed voor jezelf. Wanneer je goed in je vel zit, zal er minder reden tot piekeren zijn. Neem veel rust en maak iedere dag tijd voor ontspanning. Eet en drink gezond en beweeg voldoende.
  20.  

  21. Tel je zegeningen. Veel mensen blinken uit in het opsommen van alles dat verkeerd gaat. Dit veroorzaakt een negatief gedachtenpatroon. Denken aan een glas dat half leeg is, is minder leuk dan denk aan een glas dat halfvol is. Dit gaat natuurlijk alleen op als er iets lekkers in het glas zit. Maak een lijst van alle dingen die wel goed gingen. Het zal je vrolijker maken en ervoor zorgen dat je kunt stoppen met piekeren.
  22.  

  23. Hou je gedachten in de gaten. Piekeren begint vaak automatisch. Let er dus bewust op waar je over denkt en hoe je erover denkt. Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten. Doorbreek de eindeloze piekercirkel nog voordat hij één keer rond is. Stoppen met piekeren begint met bewustwording. Dit is een continue proces, iets waar je de hele dag alert op moet zijn.

 
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.

Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!

Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.

– Maaike

P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.

(Visited 140.017 times, 1 visits today)

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Ik weet zeker dat je hier geen spijt van gaat krijgen. Sluit je aan bij meer dan 1000 anderen.

Waarom jij je burn-out zal overwinnen

Een burn-out hebben is niet leuk, duurt lang en je kunt je eenzaam en onbegrepen voelen.

Maar je bent niet alleen. En je hoeft je niet te schamen.

Dit blog is hier om jou te helpen en je te laten zien dat je niet alleen bent. Dat er meer zijn zoals jij. Lotgenoten die door dezelfde dalen gaan.

Het is mij gelukt om dankzij mijn burn-out mijn leven enorm te verbeteren zonder mezelf te hoeven veranderen. Ik ben nu blij met mijn burn-out.

En dat gun ik jou ook.

Niet alleen de trukjes leren en weer aan het werk gaan. Maar echt aan jezelf werken en opnieuw ontdekken wie jij bent. Zodat je in de toekomst weet hoe je met stress om moet gaan, weer voldoening uit je leven haalt en nooit meer een burn-out zal krijgen.

Wil jij dit ook?

Klik dan hier!

Maaike Meeuwis is ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en stress. Met het ebook: Burn-out, de kans van je leven! heeft zij al vele honderden mensen geholpen met het herstellen van hun burn-out.
Ben jij de volgende?

Reader Interactions

Comments

  1. Maria vermont says

    12 juli at 7:28 am

    Piekeren door manipulerend gedrag van moeder. Ik kan mijn moeder niet veranderen. Sinds ik een klein meisje was, weet ik niet beter of mijn moeder kreeg door emotionele chantage haar zin. Nu nog, wanneer ik weet dat ik haar ga teleurstellen, pieker ik me suf en voel me misselijk en angstig. Ondanks mijn 47 jaar, heeft mijn moeder nog steeds een enorme invloed op me. Gesprekken met haar hebben haar gedrag alleen maar verergerd. Hoe durfde ik haar aan te spreken op haar gedrag! Door omstandigheden heb ik vaak met haar te maken. Natuurlijk kan ik er voor kiezen ander werk te zoeken, maar ik denk dat ik mijn piekergedrag dan gewoon meeneem. Ik moet zelf iets doen terwijl zij deel van mijn leven uitmaakt. Hoe? Geen idee….

    Beantwoorden
  2. Christine says

    3 september at 9:53 pm

    Fijne avond zal er broberen om alles uit mij hoofd te zeten this moeilijk .

    Beantwoorden
  3. Bert says

    2 augustus at 1:35 am

    Ook zul je moeten accepteren dat het nooit 1 2 3 voorbij is: bij mij duurde het 4 maanden voordat het voorbik was!

    Beantwoorden
  4. Rafael says

    20 juli at 4:29 am

    Ik heb veel aan deze tips!
    Precies zoals je het beschrijft: overdag en s’nachts één kakofonie van (soms angstige) gedachtes, terwijl zonder dat je het in de gaten hebt de morgen alweer is aangebroken.

    Dankjewel!
    Rafael

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Reacties van gebruikers

Hoi Maaike,

Ik wil je even een groot compliment maken en mij dankbaarheid uitspreken voor je werk wat je doet met oa het burn out blog, het boek ” burn out, dé kans van je leven”
Zoals ik erin sta gebeurt niets voor niets en heeft alles en rede, komt alles op het juiste moment wanneer het er de tijd voor je is.
Inmiddels omarm ik mijn burn out ook en ben zo dankbaar voor het traject wat ik maken mag in alle rust en tijd nu en de kans krijg om mezelf en mijn kwaliteiten te herontdekken en hervinden op weg naar een mooiere versie van mezelf.
Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.
Confronterend…ja, verhelderend…ja ook,
Fijn…ja, soms pijnlijk en direct maar ook prachtig mooi en intens.
Jouw blog en onderwerpen die je er elke keer uitlicht zijn zo herkenbaar en geven me zoveel (praktische) handvatten en opdrachten mee, dat is heel waardevol voor me.
Dus bij deze,  dank je wel daarvoor😊
Caroline

Welkom op het burn-out blog

burnout

Op deze pagina vind je alle informatie over alle onderwerpen die met burn-out te maken hebben. … Lees verder about Welkom op het Burn-Out Blog!

Populaire Berichten

  • Wat zijn de taken en bevoegdheden van de…
  • De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Stoppen met Piekeren: 12 Simpele Tips en Technieken
  • Een Simpel Stappenplan
  • Spanningshoofdpijn verminderen of voorkomen: 10 technieken
  • Herken jij deze 5 voorbodes van een burnout?
  • Weer aan het werk na een burnout – 7 tips
  • Burnout, Ziekteverzuim en het UWV
  • Burnout Symptomen
  • Burnout test
  • Burnout: De rol van de werknemer
  • 5 oefeningen voor snelle ontspanning
  • Waarom Haptonomie of Haptotherapie kan helpen bij Burnout
  • Wat zijn de kosten van burnout behandeling? Wie…
  • Burnout: Jezelf weer terugvinden in 5 simpele stappen
  • Is er leven na een Burnout?
  • Burnout: Ken jij de 3 belangrijkste symptomen?
  • Welkom op het Burn-Out Blog!
  • Burn-out en Kids. 7 Simpele Manieren om de Vrede in…
  • Burn-Out Blog MiniCursus!
  • 12 Fases op Weg naar Burn-out. Herkenbaar?
  • Burn-out: 5 Redenen waarom een Extern Geheugen jou…
  • Bijna klaar…..

Recente reacties

  • wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • Kim op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?

Gratis Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Maak jij van jouw burn-out ook de kans van je leven?

Ik zal je laten zien hoe je dat doet. Volg honderden lotgenoten die deze stap ook gezet hebben.

Ja graag
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Copyright © 2022 · maaike@burned-out.nl · Disclaimer · Privacy Policy · Algemene Voorwaarden

  KvK nummer: 64065715

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je dit goed vindt. Als je niet wilt dat er cookies geplaatst worden is het niet mogelijk om van deze website gebruik te maken. Accepteren Privacy Policy
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN