• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Burnout Blog

een platform voor mensen met Burnout.

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus! Ja Graag!
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Spanningshoofdpijn verminderen of voorkomen: 10 technieken

14 oktober door maaikem meeuwis 3 reacties

Spanningshoofdpijn verminderen of voorkomen: 10 technieken

Spanningshoofdpijn is een kwaal die veelvuldig voorkomt in de aanloop naar een burn-out. Het is een hoofdpijn die aanvoelt alsof er een strakke band om je hoofd getrokken zit.
 
Spanningshoofdpijn is een van de symptomen die kan horen bij een burn-out.
 
Omdat ik zelf hoofdpijnpatiënt ben, ben ik altijd op zoek naar methodes om de hoofdpijn te verminderen. Omdat spanningshoofdpijn – het woord zegt het al – voorkomt uit spanning, is alleen een pijnstiller meestal niet genoeg om de hoofdpijn te laten verdwijnen.
 
Door stress ontstaat spanning in je lichaam. Deze spanning bouwt zich bij veel mensen op in de nek. Vanuit de nek trekt deze spanning dan door naar je hoofd waarna je spanningshoofdpijn krijgt.
 
Hoe mooi zou het zijn als je geen last meer had van spanningshoofdpijn. Geweldig toch?
 

Wat is spanningshoofdpijn?

Volgens Wikipedia is spanningshoofdpijn:

Spanningshoofdpijn is hoofdpijn die wordt toegeschreven aan overmatige spanning in gelaats- en/of nekspieren. Het is verreweg de meest voorkomende vorm van hoofdpijn.

Hoewel volgens Wikepedia de oorzaak niet exact bekend is en spanningshoofdpijn meestal wordt vastgesteld door andere vormen van hoofdpijn uit te sluiten, is wel bekend dat de oorzaak meestal te vinden is in een van de volgende drie factoren:

  • Psychische factoren
  • Fysieke factoren
  • Hormonale factoren
 
Bij psychische factoren hebben we het natuurlijk over het ervaren van spanning of stress. Dit kan stress zijn op de werkvloer of stress in de thuissituatie.
 
Psychische stress komt vaak tot uiting in lichamelijke klachten.
 
Bij fysieke factoren ontstaat de spanningshoofdpijn bijvoorbeeld door het hebben van een verkeerde houding of langdurig werken in dezelfde houding. Beeldschermwerk is hier natuurlijk een uitgelezen voorbeeld van.
 
Hormonale factoren zijn een derde oorzaak van spanningshoofdpijn. Dit verklaart ook waarom spanningshoofdpijn veelvuldig voorkomt bij vrouwen van middelbare leeftijd.
 

Hoe voelt spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn hoeft niet bij iedereen hetzelfde aan te voelen. Bij mij voelt spanningshoofdpijn meestal als een drukkende pijn die vanuit mijn achterhoofd als een band rondom mijn hoofd trekt.
 
Kenmerkend voor spanningshoofdpijn is dat de hoofdpijn zich aan beide zijden van het hoofd bevind. Bij andere soorten hoofdpijn ervaar je meestal een pijn aan een kant van je hoofd.
 
De intensiteit van de spanningshoofdpijn kan wisselen. Soms is het op de achtergrond aanwezig en wordt het steeds erger. Het kan ook afnemen en later weer erger terug komen.
 
Naast spanningshoofdpijn kun je last hebben van een stijve nek, misselijkheid, een gevoel van verwarring of je slap voelen.
 
Spanningshoofdpijn voelt alsof je hoofd wordt samengeperst en kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden.
 

Wat zijn de oorzaken van spanningshoofdpijn?

Zoals hierboven al omschreven kan spanningshoofdpijn voortkomen uit psychische, fysieke of hormonale factoren. Psychische factoren zoals stress uiten zich meestal in lichamelijke klachten.
 
Stress brengt je lichamelijke zwakke punten feilloos in zicht en daarom zijn de klachten die horen bij stress en burn-out ook nooit voor iedereen hetzelfde.
 
Oorzaken voor spanningshoofdpijn kunnen zijn:

  • slecht slapen
  • onvoldoende rust
  • uitputting
  • honger of onregelmatig eten
  • fel zonlicht
  • verandering in de weersomstandigheden
  • strak gespannen haar
  • extreme inspanning
  • menstruatie
  • slechte houding achter het stuur of de computer
  • ingespannen turen
  • slechte ondersteuning van de rug
  • stress op het werk of thuis
 
Als je dagelijks spanningshoofdpijn hebt is de kans groot dat stress de oorzaak is. Bedenk daarom goed wat je kunt doen om te ontspannen.
 

10 technieken om spanningshoofdpijn te verminderen

Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om je spanningshoofdpijn te verminderen.
 

  1. Meditatie
    Door te mediteren probeer je geestelijke ontspanning te bereiken. Als je dit goed lukt zal de stress afnemen en de spanning in je lichaam verdwijnen. Mindfulness is een soortgelijk alternatief. Als je het nog nooit geprobeerd hebt, geeft het dan een kans!
  2.  

  3. Massage
    Door je te laten masseren kun je de spieren laten ontspannen. Dit is een goede techniek als de spanningshoofdpijn ontstaat door een verkeerde houding achter de computer of in de auto. Wanneer echter psychische stress de oorzaak is zal deze techniek minder of slechts een tijdelijk effect hebben.
  4.  

  5. Wandelen
    Wandelen zorgt ervoor dat essentiële spieren in je lichaam in beweging komen en sterker worden. Door te wandelen worden spieren aangespannen en later weer ontspannen. Wandelen geeft ook ruimte aan je geest. Het verminderd piekeren en zorgt ervoor dat stress afneemt. Je kunt ook proberen tijdens het wandelen te mediteren. Ik doe dit bijvoorbeeld met een geleide meditatie met een koptelefoon.
  6.  

  7. Warme en koude compressen
    Het gebruik van afwisselend warme en koude compressen kan hoofdpijn doen verminderen. Leg daarom standaard een ijszakje in de vriezer als je regelmatig last hebt van spanningshoofdpijn. Je kunt het ijszakje dan gelijk pakken als je spanningshoofdpijn ervaart. Alleen koelen werkt ook goed. Leg het ijszakje nooit direct op de huid maar stop het bijvoorbeeld in een washandje.
  8.  

  9. Acupunctuur
    Een acupuncturist steekt kleine naaldjes op bepaalde punten in je lichaam. De naaldjes heffen de spanning op die zich in je lichaam bevind.
  10.  

  11. Ademhalingsoefeningen
    Ademhalingsoefeningen zorgen voor ontspanning en meer zuurstoftoevoer naar de hersenen. Hiermee bereik je dus een dubbel effect. De zuurstof naar de hersenen zorgt voor minder hoofdpijn en de ontspanning van je lichaam verminderd de hoofdpijn ook.
  12.  

  13. Biofeedback
    Door biofeedback leer je controle te krijgen over lichamelijke processen waardoor je minder pijn ervaart. Om inzicht te krijgen in wat er zich in je lichaam afspeelt kun je apparatuur gebruiken die bijvoorbeeld je hartslag of je bloeddruk laten zien.
  14.  

  15. Gedragstherapie
    Door het toepassen van technieken zoals de RET en Cognitieve Gedragstherapie kun je zelf de stress in je lichaam en geest verminderen. Je kunt deze technieken leren van een psycholoog. Veel van deze technieken staan ook beschreven in het ebook: Burnout, de kans van je leven!.
  16.  

  17. Yoga
    Tijdens het beoefenen van yoga leer je om lichaam en geest in balans te brengen. Er bestaan vele soorten yoga en ze variëren van heel actief tot heel ontspannen. Probeer eens wat uit en ontdek welke yogasoort het beste bij jou past.
  18.  

  19. Actieve Spierontspanning
    Dit is een techniek die je heel goed thuis op bed kunt doen. Je gaat op je rug liggen en je gaat je spieren een voor een heel actief aanspannen en daarna ontspannen. Door dit bewust te doen ga je voelen hoe je spieren kunt ontspannen. De spierenspanning die spanningshoofdpijn veroorzaakt kan zo beetgepakt worden. Dit is een effectieve manier wanneer de spanningshoofdpijn voortkomt uit bijvoorbeeld een slechte houding.

 
Tot slot is het altijd verstandig om voldoende te drinken en op tijd te eten. Wacht niet te lang. Als het honger- of dorstgevoel merkbaar is ben je vaak al te laat. Goed drinken is extra van belang als je hele dagen binnen zit in mechanisch geventileerde gebouwen. Hierdoor wordt extra vocht aan de lucht onttrokken en droog je sneller uit.
 
Veel mensen ervaren spanningshoofdpijn in de aanloop naar een burn-out. Het is een goede indicator van de aanwezigheid van stress. Zeker wanneer de spanningshoofdpijn regelmatig terugkeert en lichamelijke of hormonale factoren uit te sluiten zijn.
 
Merk jij bij jezelf dat je regelmatig last hebt van een gespannen nek en hoofdpijn? Probeer dan actief te ontspannen en maak gebruik van bovenstaande tips.
Heb jij spanningshoofdpijn ervaren in de aanloop naar, of tijdens je burn-out? Wat deed je eraan om de spanningshoofdpijn te verminderen? Ik ben benieuwd. Laat het weten en zet je reactie hieronder!
 
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!

Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.

– Maaike

P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.

(Visited 96.781 times, 1 visits today)

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Ik weet zeker dat je hier geen spijt van gaat krijgen. Sluit je aan bij meer dan 1000 anderen.

Waarom jij je burn-out zal overwinnen

Een burn-out hebben is niet leuk, duurt lang en je kunt je eenzaam en onbegrepen voelen.

Maar je bent niet alleen. En je hoeft je niet te schamen.

Dit blog is hier om jou te helpen en je te laten zien dat je niet alleen bent. Dat er meer zijn zoals jij. Lotgenoten die door dezelfde dalen gaan.

Het is mij gelukt om dankzij mijn burn-out mijn leven enorm te verbeteren zonder mezelf te hoeven veranderen. Ik ben nu blij met mijn burn-out.

En dat gun ik jou ook.

Niet alleen de trukjes leren en weer aan het werk gaan. Maar echt aan jezelf werken en opnieuw ontdekken wie jij bent. Zodat je in de toekomst weet hoe je met stress om moet gaan, weer voldoening uit je leven haalt en nooit meer een burn-out zal krijgen.

Wil jij dit ook?

Klik dan hier!

Maaike Meeuwis is ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en stress. Met het ebook: Burn-out, de kans van je leven! heeft zij al vele honderden mensen geholpen met het herstellen van hun burn-out.
Ben jij de volgende?

Lees Interacties

Reacties

  1. Lauren de Bruijn zegt

    8 augustus op 10:15 am

    Zeer interessant! Ik heb het heel druk nu en ik denk dat de beste oplossing voor mij een massagecursus zal zijn om mijn stress te bestrijden en zich beter eindelijk te voelen (mijn menstruatie is af en hoofdpijn vermindert niet). Hopelijk zal dat helpen.

    Beantwoorden
  2. Nadine zegt

    22 maart op 11:58 am

    Ikheb sinds 4 jaar last van deze hoofdpijn, onder andere ook door spanningen. De laatste maanden was het chronisch. Doorverwijzing gevraagd naar neuroloog, die heeft me doorverwezen naar de kaakchirurg en zo ben ik terechtgekomen bij een Kaak/Hoofdfysio. Hallelujah! Deze dame zag direct het probleem en daar ben ik nu een behandeling bij gestart. Hele goed oefeningen en massage en tevens een splint laten maken bij de tandarts tegen het klemmen. Door stress blijk ik ‘s nachts alles vast te zetten. De oplossing kan dus ook heel ergens anders liggen!!

    Beantwoorden
    • Maaike Meeuwis zegt

      8 april op 10:40 am

      Dat is inderdaad fijn! Bedankt dat je deze tip wilde delen.

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Reacties van gebruikers

Hoi Maaike,

Ik wil je even een groot compliment maken en mij dankbaarheid uitspreken voor je werk wat je doet met oa het burn out blog, het boek ” burn out, dé kans van je leven”
Zoals ik erin sta gebeurt niets voor niets en heeft alles en rede, komt alles op het juiste moment wanneer het er de tijd voor je is.
Inmiddels omarm ik mijn burn out ook en ben zo dankbaar voor het traject wat ik maken mag in alle rust en tijd nu en de kans krijg om mezelf en mijn kwaliteiten te herontdekken en hervinden op weg naar een mooiere versie van mezelf.
Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.
Confronterend…ja, verhelderend…ja ook,
Fijn…ja, soms pijnlijk en direct maar ook prachtig mooi en intens.
Jouw blog en onderwerpen die je er elke keer uitlicht zijn zo herkenbaar en geven me zoveel (praktische) handvatten en opdrachten mee, dat is heel waardevol voor me.
Dus bij deze,  dank je wel daarvoor😊
Caroline

Welkom op het burn-out blog

burnout

Op deze pagina vind je alle informatie over alle onderwerpen die met burn-out te maken hebben. … Lees verder overWelkom op het Burn-Out Blog!

Populaire Berichten

  • Wat zijn de taken en bevoegdheden van de…
  • De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Stoppen met Piekeren: 12 Simpele Tips en Technieken
  • Een Simpel Stappenplan
  • Herken jij deze 5 voorbodes van een burnout?
  • Weer aan het werk na een burnout – 7 tips
  • Spanningshoofdpijn verminderen of voorkomen: 10 technieken
  • Burnout Symptomen
  • Burnout, Ziekteverzuim en het UWV
  • Burnout test
  • Burnout: De rol van de werknemer
  • 5 oefeningen voor snelle ontspanning
  • Wat zijn de kosten van burnout behandeling? Wie…
  • Waarom Haptonomie of Haptotherapie kan helpen bij Burnout
  • Burnout: Jezelf weer terugvinden in 5 simpele stappen
  • Is er leven na een Burnout?
  • Burnout: Ken jij de 3 belangrijkste symptomen?
  • Welkom op het Burn-Out Blog!
  • Burn-out en Kids. 7 Simpele Manieren om de Vrede in…
  • 12 Fases op Weg naar Burn-out. Herkenbaar?
  • Burn-Out Blog MiniCursus!
  • Burn-out: 5 Redenen waarom een Extern Geheugen jou…
  • Bijna klaar…..

Recente reacties

  • wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • Kim op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?

Gratis Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Maak jij van jouw burn-out ook de kans van je leven?

Ik zal je laten zien hoe je dat doet. Volg honderden lotgenoten die deze stap ook gezet hebben.

Ja graag
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Copyright © 2021 · maaike@burned-out.nl · Disclaimer · Privacy Policy · Algemene Voorwaarden

  KvK nummer: 64065715

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je dit goed vindt. Als je niet wilt dat er cookies geplaatst worden is het niet mogelijk om van deze website gebruik te maken. Accepteren Privacy Policy
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.