
Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief of hooggevoelig. Mensen die hoogsensitief zijn hebben een extra grote kans om een burn-out te krijgen. Dat komt omdat hoogsensitieve mensen extra gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving. Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een normaal verschijnsel en geen afwijking of stoornis. Toch kun je van hoogsensitief zijn behoorlijk last van hebben.
Als je hoogsensitief bent:
- ben je perfectionistisch en hou je niet van fouten maken
- voel je je snel opgejaagd als je veel dingen in een korte tijd moet doen
- ben je erg gevoelig voor de emoties van anderen
- trek je alle opmerkingen over jou, je heel erg persoonlijk aan
- kun je niet zo goed omgaan met veranderingen
- ben je loyaal aan je werkgever en staat je geweten je niet toe onder de maat te presteren
- steek je soms je kop in het zand door prikkelende situaties te vermijden
- heb je het gevoel dat anderen jou niet zien staan en offer je jezelf vaak op.
Hoogsensitieve mensen zijn prima werknemers maar hun karaktereigenschappen zorgen er wel voor dat de kans op een burn-out aanzienlijk groter is dan bij niet-hooggevoelige mensen. Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen zonder jezelf te verloochenen?
1. Hoogsensitief: Fouten maken mag
Er is niets mis met perfectionistisch zijn maar je legt de lat voor jezelf te hoog als je vindt dat jij geen fouten mag maken. Door altijd alles perfect te willen doen zorg je er zelf voor dat je werk nooit klaar is en de stapel ‘nog te doen’ steeds groter wordt. Een burn-out ligt op de loer al je jezelf blijft overbelasten.
Onthou dat waar gehakt wordt spaanders vallen en dat iedereen fouten maakt. Hoe goed je ook je best doet. Ik had een blaadje boven mijn bureau hangen om me te helpen herinneren dat fouten maken mag. De tekst staat hieronder. Hang zo’n blaadje boven je bureau als je hoogsensitief bent.
2. Burn-out voorkomen: Maak lijstjes en plan je werk
De maatschappij wordt steeds drukker en dat merk je ook op je werk. Meer werk moet met minder mensen gedaan worden en je leidinggevende verwacht ook nog dat alles nu klaar is. Hiermee omgaan is erg moeilijk als je hoogsensitief bent. Steeds meer prikkels komen op je af en je hoogsensitieve geest laat ze allemaal tegelijk binnen. Je verliest het overzicht en je emmer loopt vol.
Om een burn-out te voorkomen maak je lijstjes. Een lijstje voor wie je nog moet bellen, een lijstje voor wat je nog moet doen en een lijstje voor….. bedenk het maar. Nieuwe taken gaan op het juiste lijstje en door te plannen bepaal je de prioriteiten. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan je leidinggevende welke taak het eerste klaar moet. En nee, het antwoord alles is niet acceptabel.
3. Hoogsensitief: Bepaal je eigen norm voor perfect
Als je hoogsensitief bent is de kans groot dat je altijd wil voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dit vergroot de kans op een burn-out. Op den duur ben je alleen nog maar bezig om na te denken wat je leidinggevende van je prestaties zal vinden en loop je continu op je tenen om daaraan te voldoen. En omdat dat compliment waar je op zit te wachten nooit komt, ga je volgende keer nog beter je best doen.
Wake-up-Call: Goede prestaties worden zelden benoemd. Fouten daarentegen…….
Bepaal daarom zelf de norm. Wat jij, ook al ben je hoogsensitief, goed genoeg (perfect) vindt, is ook goed genoeg voor je leidinggevende. Ik kan je verzekeren dat het compliment toch niet komt. Hoe goed je ook je best doet.
Je hoeft niet te twijfelen wat je leidinggevende ervan zal vinden. Er zijn maar twee mogelijkheden:
1. Hij vindt het prachtig
2. Hij vindt het niet prachtig.
De kans is het grootst op optie 1 en in dat geval hoor jij niks. Wordt het optie 2 dan hoor je dat vanzelf en wordt het tijd je af te vragen of jij en je leidinggevende nog wel bij elkaar passen.
4. Burn-out voorkomen: Doe lekker veel olie op je rug
Love-junks hebben een mega grote kans op een burn-out. Dat komt omdat zij altijd door iedereen aardig gevonden willen worden en dat is mega vermoeiend. Er zijn namelijk heel veel verschillende mensen op de wereld en het gros daarvan is negatief.
Van commentaar op jouw functioneren door je leidinggevende kun jij je wat aantrekken. Of je gaat beter je best doen (wat niet mee zal vallen als je hoogsensitief en perfectionistisch bent) of je zoekt een leidinggevende die beter past bij jouw prestaties.
Commentaar van collega’s komt vaak voort uit jaloezie. Onthou dat. Ze zijn jaloers omdat jij altijd net wat beter presteert dan zij. Door jouw prestaties af te kraken willen ze eigenlijk tegen de leidinggevende zeggen: ‘Kijk eens hoe goed ik het doe.’
Proberen dit soort mensen te vriend te houden is bijna onmogelijk. Doe je het toch dan loop je hard jezelf voorbij en zul je uiteindelijk een burn-out krijgen.
Omdat je door je hoogsensitiviteit zo gevoelig bent voor de emoties en meningen van anderen krijg je ook nog eens een overdosis van dit soort prikkels binnen. Daarbij heb je gevoel dat niemand jou ziet staan en iedereen – soms zelfs letterlijk – over je heen loopt.
Visualisatie werkt hierbij erg goed. Prent een plaatje in je hoofd van een blote rug. Denk er nu een flesje olie bij (en een warm zonnetje) en laat de olie vanaf de schouders over de rug naar beneden lopen. Nu zal alles er makkelijk afglijden. Laat nu het commentaar van anderen van je rug afglijden.
Als hoogsensitief persoon hoef jezelf niet continu op te offeren om het anderen naar de zin te maken. Als je dit namelijk altijd doet wordt het voor anderen gewoon en valt het op den duur niet meer op.
5. Hoogsensitief: Focus op wat dichtbij is
Als alle prikkels tegelijk binnen komen en er teveel zijn om te verwerken neigen hoogsensitieve mensen er nog wel eens naar om drukke omgevingen te vermijden. Mensen met een burn-out kunnen ook niet goed tegen dit soort plaatsen. Een supermarkt met al zijn geuren, kleuren en geluiden is verschrikkelijk. Een concert in een stadion onuitstaanbaar.
Mensen met een burn-out die moeite hebben met het verwerken van prikkels adviseer ik vaak om zich af te sluiten voor de grote omgeving en zich te concentreren op wat dichtbij is. In de supermarkt bijvoorbeeld je winkelwagentje. Op een verjaardag de persoon naast je. Ga samen met dat ding of die persoon in een luchtbel zitten en sluit te rest buiten.
Blijf wel actief deelnemen aan het sociale leven en probeer je luchtbel gedoseerd steeds groter te maken. Heb je zoveel last van je hoogsensitiviteit dat je het niet langer dan 10 minuten volhoudt in een supermarkt? Ga dan steeds voor een paar boodschapjes. Maar ga wel. Van alleen in een donkere kamer op bed te gaan liggen wordt niemand beter en echt waar: oefening baart kunst.
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.
Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!
Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.
– Maaike
P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.
Goede tips! Bedankt.