• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Burnout Blog

een platform voor mensen met Burnout.

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus! Ja Graag!
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Wat zijn de kosten van burnout behandeling? Wie betaalt de psycholoog?

6 maart door maaikem meeuwis 10 reacties

Wat zijn de kosten van burnout behandeling? Wie betaalt de psycholoog?

Wie betaalt de kosten van jouw burnout? Misschien niet een onderwerp waar je direct bij stil staat als je een burnout hebt. Toch is het een vraag die jezelf het beste zo vroeg mogelijk kan stellen. Behandelingen bij burnout zijn duur en meestal ontkom je er niet aan.
 
Grofweg zijn er drie mogelijkheden:

  1. Je werkgever of het UWV;
  2. Je ziektekostenverzekering;
  3. Jijzelf.

 
Het lijkt mij duidelijk dat de eerste twee mogelijkheden de voorkeur genieten boven de laatste mogelijkheid tenzij je zelf vermogend bent.
 
Met een burnout kom je in de meeste gevallen in eerste instantie bij de huisarts of de bedrijfsarts terecht. De kosten van de huisarts vallen volledig onder de basisverzekering die iedere Nederlander verplicht heeft afgesloten. De bedrijfsarts wordt betaald door je werkgever dus een bezoek aan de bedrijfsarts brengt geen kosten met zich mee.
 
Op advies van de huisarts en bedrijfsarts las je een periode van rust in. Er wordt even niet gewerkt. Deze periode wordt betaald door je werkgever. Je werkgever maakt kosten omdat hij jouw loon doorbetaald en tegelijkertijd lever jij geen productieve bijdrage aan het bedrijf.
 
Misschien wordt je gekort op je loon en kost het jou ook geld. Voor meer informatie over dit onderwerp is het verstandig de regels van jouw bedrijf over loondoorbetaling bij ziekte na te kijken en de CAO te raadplegen.
 
Tot zover is er nog geen sprake van een echte behandeling. Deze stap wordt gezet op het moment dat de huisarts of de bedrijfsarts je doorverwijst naar een psycholoog.
 

Wat zijn de kosten van een psycholoog bij burnout?

Sinds 1 januari 2012 valt een burnout niet meer onder de basisverzekering. Burnout werd gezien als aanpassingsstoornis. De behandeling van een aanpassingsstoornis wordt vanaf 1 januari 2012 niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Dat betekent dat zowel de eerstelijns psycholoog (voor kortdurige behandelingen) als de tweedelijns psycholoog (voor langdurige behandelingen) niet meer vergoed worden en de volledige kosten van deze behandeling voor rekening van de patient of werkgever komen.
 
Sinds 1 januari 2014 is de eerstelijns psychologische zorg opgeheven. Dat komt door de bezuinigingen van de overheid. Het eerste half jaar doet de huisarts nu de psychologische behandeling van een patiënt met een burn-out. De huisarts kan dit ook overdragen aan de praktijkondersteuner GGZ.
 
Je bent bij deze behandeling afhankelijk van de kennis, kunde en ervaring van je huisarts of de praktijkondersteuner. Pas als je klachten langer dan 6 maanden aanhouden en voldoende ernstig zijn, kan de huisarts je doorverwijzen naar gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Let erop welke diagnose je meekrijgt bij de doorverwijzing. Niet alle diagnoses worden vergoed.
Kijk altijd eerst of je verzekeraar deze behandeling vergoedt. De meeste verzekeraars doen alleen zaken met bepaalde GGZ instellingen.
 
De psycholoog kan in zijn diagnose behandel combinatie een andere diagnose stellen – afhankelijk van de ernst van de klachten – waardoor je misschien wel in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering.
 
De kosten van de psycholoog kunnen oplopen tot 150 euro per bezoek.
 
Sommige aanvullende verzekeringen bieden wel vergoeding voor een speciale burnout behandeling.
 

Wat zijn de kosten een speciale burnout therapie?

Afhankelijk van de gekozen vorm van therapie lopen de kosten van een intensief begeleidingstraject als snel in de duizenden euro’s. Soms wordt deze vorm van therapie vergoed door je zorgverzekering of het UWV.
 
In de meeste gevallen zal de werkgever de kosten dragen voor deze vorm van therapie. De kosten zijn veel te hoog om uit eigen portemonnee te betalen. Sommige werkgevers hebben hiervoor een verzekering afgesloten. In zo’n geval zal het makkelijker zijn om je werkgever te overtuigen van het nut en de noodzaak van een goede behandeling en begeleiding tijdens jouw herstel.
 
Omdat een burnout niet vanzelf over gaat is het dus belangrijk te zorgen dat je de juiste begeleiding krijgt om te herstellen.
 
Door hier actief zelf naar op zoek te gaan is de kans groter dat je een behandeling vindt waar jij je prettig bij voelt. Op Google zoeken naar een behandeling die bij jou past.
 
Als je een behandeling gevonden hebt waar jij wat aan denkt te hebben, bespreek dit dan met je bedrijfsarts. Als hij achter de gekozen behandeling staat, zal hij je werkgever hierover adviseren. Aangezien je werkgever verplicht is mee te werken aan je re-integratie zal hij met goede argumenten of een alternatief moeten komen om de behandeling van jouw keuze te kunnen weigeren.
 

Zijn er nog andere behandelingen die wel vergoed worden door de zorgverzekering?

Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten bij je zorgverzekeraar zijn er nog diverse mogelijkheden om behandelingen vergoed te krijgen die onder het ‘alternatieve circuit’ vallen.
 
Ik heb eerder al een artikel geschreven over het nut van Haptonomie en Haptotherapie bij burnout. Haptotherapie wordt door de meeste aanvullende verzekeringen vergoed tot een bepaald bedrag. Een overzicht vind je hier.
 
Meestal zal de verzekering een aantal alternatieve geneeswijzen vergoeden. Een overzicht van alternatieve geneeswijzen vindt je hier. Denk erom dat het hierbij gaat om alternatieve geneeswijzen waarbij geen algemeen geaccepteerd wetenschappelijk bewijs is geleverd. Dat wil niet zeggen dat je hier geen baad bij kunt hebben. Alternatieve geneeswijzen worden uitgevoerd door ‘niet-artsen’ en er wordt geen les in gegeven op medische faculteiten.
 

Hoe pak ik mijn burnout-begeleiding nou het beste aan?

Zodra duidelijk is dat je een burnout hebt en niet tijdelijk overspannen bent, kun je beginnen met werken aan je herstel. Hierbij zijn een aantal stappen essentieel:

  • Laat je adviseren door de huis- en bedrijfsarts;
  • Ga zelf op onderzoek uit naar mogelijke behandelingen;
  • Zoek een behandeling specifiek voor burnout en niet een behandeling van de eerste de beste therapeut;
  • Wacht niet af tot de periode van 2 jaar ziektewet voorbij is;
  • Zoek steun bij de bedrijfsarts als je een geschikte behandeling hebt gevonden;
  • Bespreek je wensen met je werkgever.

 
Een werkgerelateerde burnout is gerelateerd aan je werk. Dat betekent dat zowel jij als je werkgever hiervoor verantwoordelijk zijn. Het zou niet netjes van je werkgever zijn om jou alleen voor de kosten van de behandeling op te laten draaien. Met behulp van de regels van het UWV (wederzijdse verplichting tot inspanning bij re-integratie) is het mogelijk er samen met je werkgever uit te komen.
 
Je kunt natuurlijk eerst een aantal bezoeken aan een psycholoog bij jou in de buurt brengen om te laten zien dat je van goede wil bent. Niet iedere psycholoog is echter gespecialiseerd in burnout. Vraag in je omgeving of bij de huisarts naar een goede psycholoog. Als je na 3 bezoeken het idee hebt dat dit niet gaat werken, stop er dan mee. Doorgaan zou in dat geval alleen extra geld kosten dat je beter ergens anders aan uit kunt geven.
 
Tot slot kun je altijd bij je eigen verzekering informeren welke mogelijkheden de verzekering en eventueel aanvullende verzekering biedt.
 
Wacht dus niet af tot een ander voor jou beslist wat er moet gebeuren maar pak je burnout met beide handen aan en maak er de kans van je leven van!
 
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.

Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!

Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.

– Maaike

P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.

(Visited 29.180 times, 1 visits today)

Doe mee met de GRATIS Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Ik weet zeker dat je hier geen spijt van gaat krijgen. Sluit je aan bij meer dan 1000 anderen.

Waarom jij je burn-out zal overwinnen

Een burn-out hebben is niet leuk, duurt lang en je kunt je eenzaam en onbegrepen voelen.

Maar je bent niet alleen. En je hoeft je niet te schamen.

Dit blog is hier om jou te helpen en je te laten zien dat je niet alleen bent. Dat er meer zijn zoals jij. Lotgenoten die door dezelfde dalen gaan.

Het is mij gelukt om dankzij mijn burn-out mijn leven enorm te verbeteren zonder mezelf te hoeven veranderen. Ik ben nu blij met mijn burn-out.

En dat gun ik jou ook.

Niet alleen de trukjes leren en weer aan het werk gaan. Maar echt aan jezelf werken en opnieuw ontdekken wie jij bent. Zodat je in de toekomst weet hoe je met stress om moet gaan, weer voldoening uit je leven haalt en nooit meer een burn-out zal krijgen.

Wil jij dit ook?

Klik dan hier!

maaikem meeuwisMaaike Meeuwis is ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en stress. Met het ebook: Burn-out, de kans van je leven! heeft zij al vele honderden mensen geholpen met het herstellen van hun burn-out.
Ben jij de volgende?

Lees Interacties

Reacties

  1. cindy zegt

    17 december op 7:30 pm

    Hallo .ik zit nu 1 jaar en 9 maanden ziektewet
    heb 18 jarig dienstverband bij deze werkgever .ben van het kastje naar muur gestuurd door alle hulp.kreeg diagnose adhd en na 1 jaar en 3 mnd roofbouw en nu via tests gebleken zware burn out wat ik zelf al die tyd al dacht .maar was volgens hun niet.ook kreeg ik in deze periode dood van mn 19 jarig neefje er bovenop door auto-ongeluk .mijn werkgever wil me niet terug en heeft me volledig afgekraakt en verwacht me niet terug .de dokter helpt me niet en de proffesionele hulp kan ik niet betalen .heb mijn werkgever om n burn out herstel traject geveaagd maar dit moest ik in de eerste 2 maanden doen zei hij .klopt dit .groetjes cindy

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwisMaaike Meeuwis zegt

      13 januari op 8:44 pm

      Hoi.

      De eerste twee jaar is je werkgever samen met jou verantwoordelijk voor jouw reintegratie. Na 2 jaar mag hij je ontslaan maar dan moet hij wel bij het UWV aantonen dat hij voldoende heeft gedaan om jou te laten herstellen. Zo te horen is er niet veel gedaan. Je werkgever kan dan een boete krijgen van het UWV. Het is niet zo dat jij alleen in de eerste twee maanden een verzoek voor een herstel traject kunt doen. Misschien bedoelde hij de eerste 2 jaar?

      Groetjes, Maaike

      Beantwoorden
      • cindy zegt

        28 januari op 1:33 am

        hallo dank je wel voor reactie.
        hij zei echt de eerste 2 maanden .dit had ik gevraagd na dik anderhalf jaar pas .durfde het nooit eerder en daarna nog 2 x via mail .dat hij deze 104 weken verantwoordelijk voor mij is en of het mogelijk was om via zijn bedryf/verzekering een traject te gaan volgen ,maar daar heeft hij niet ns op gereageerd.

        Beantwoorden
        • maaikem meeuwisMaaike Meeuwis zegt

          28 januari op 9:10 pm

          Wat vervelend. Zorg ervoor dat je na 104 weken niet beter gemeld wordt als je dit niet bent. Bij ziek uit dienst zal je werkgever aan het UWV moeten uitleggen wat hij aan jouw reïntegratie en herstel gedaan heeft.

          Groetjes Maaike

          Beantwoorden
  2. Floor zegt

    5 oktober op 2:41 pm

    Beste Maaike,

    Ik denk dat er in jouw uitleg foutieve informatie staat. Een burnout is geen aanpassingsstoornis en is ook nooit daaronder gaan vallen in 2012. Om een burnout te kunnen diagnosticeren moet sprake zijn van minimaal 6 maanden klachten. Een aanpassingsstoornis is in die zin veel milder (max drie maanden). De diagnose die het dichtst bij komt is de ongedifferentieerde somatoforme stoornis (lichamelijke klachten met een psychische oorzaak).
    En is er in de wet BeZaVa in 2015 niet iets veranderd zodat de kosten voor behandeling van werkgerelateerde psychische klachten voortaan wettelijk gezien voor de werkgever zijn?

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwisMaaike Meeuwis zegt

      14 januari op 2:08 pm

      Een burn-out kan niet met de DSM5 (handboek psychische aandoeningen) gediagnosticeerd worden aangezien een burn-out daar niet in staat. Vandaar dat de behandeling ook niet vergoed wordt door de basisverzekering. Een burn-out kan passen onder een aanpassingsstoornis zoals hier omschreven.

      De werkgever is inderdaad verantwoordelijk voor de reïntegratie van de zieke werknemer. Gelukkig zijn er veel werkgevers die een speciale behandeling van burn-out vergoeden. Het is echter lastig om dit af te dwingen omdat er ook veel artsen zijn die een burn-out niet diagnosticeren omdat burn-out niet in de DSM5 staat. Er zijn zelfs artsen die beweren dat burn-out dus niet bestaat. Een burn-out wordt ook vaak verward met een arbeidsconflict door de bedrijfsarts.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  3. Emma zegt

    13 september op 5:58 pm

    Op advies van de bedrijfsarts heb ik psychologische hulp gezocht tijdens mijn (werkgerelateerde) burn out, de rekening komt op mijn bordje. Ik vind dat de werkgever tenminste voor een deel betalingsverplichting heeft, is dit ook zo en wat kan ik hiermee?

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwisMaaike Meeuwis zegt

      14 januari op 5:11 pm

      Hoi, in principe is de werkgever volgens de wet verantwoordelijk voor de zorg bij werkgerelateerde klachten. Het is moeilijk om dit hard te maken. Ik heb nog nergens zwart op wit kunnen vinden dat ze verplicht zijn tot betaling van de kosten van de psycholoog. Het beste kun je dit soort zaken vooraf regelen. Soms vragen werkgevers toestemming om de kosten te proberen te declareren bij je zorgverzekeraar. Het is niet verplicht om hier toestemming voor te geven.

      Gr. Maaike

      Beantwoorden
  4. Arnold zegt

    4 september op 3:07 pm

    Hallo Maaike,
    Mijn werkgever heeft me onderworpen aan allerlei wreed heden; salaris stop, mediatior keuze afdwingen, willen onderzoeken wegens een bedrijfs-risco, 4 schaal lager tijdelijke functie enz.
    Nu heb ik een burnout die echt werkgerelateerd is, maar ik lees dat ik aan mezelf moet werken – ik moet weerbaar worden tegen dit zo’n mentaal geweld.
    Nu zal mijn werkgever misschien deze kosten dragen voor herstel maar wat schiet ik daar mee op, want ik ga dadelijk ziek uit dienst en met lege handen.
    Hoe verloopt zo’n proces?
    met vriendelijke groet Arnold

    Beantwoorden
    • maaikem meeuwisMaaike Meeuwis zegt

      4 september op 3:28 pm

      Hoi Arnold,

      Ik ga er even van uit dat je een tijdelijk contract hebt of al bijna twee jaar ziek bent. Als je ziek uit dienst gaat moet je werkgever dat melden bij het UWV. Het UWV zal de kosten voor jouw herstel verhalen op je werkgever. Daarmee maakt de overheid het ‘aantrekkelijk’ voor werkgevers om zo snel mogelijk te starten met het werken aan herstel. Jouw werkgever heeft zo te lezen jouw herstel niet op de eerste plaats gezet.

      Wat je nu in de gaten moet houden is dat je werkgever jou ziek uit dienst meldt bij het UWV. Doet hij dit niet en blijkt later dat jij niet kunt werken dan krijgt hij een boete. Je ziekte houdt niet op bij het einde van je dienstverband helaas. Het UWV heeft ook bedrijfsartsen en die zullen je gaan begeleiden tijdens je herstel.

      In jouw geval is het zeker zinvol te kijken wat je aanvullende verzekering voor behandelingen biedt – mocht je die hebben.
      Heb je meer vragen stuur dan even een mail.
      Groetjes Maaike

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Reacties van gebruikers

Hoi Maaike,

Ik wil je even een groot compliment maken en mij dankbaarheid uitspreken voor je werk wat je doet met oa het burn out blog, het boek ” burn out, dé kans van je leven”
Zoals ik erin sta gebeurt niets voor niets en heeft alles en rede, komt alles op het juiste moment wanneer het er de tijd voor je is.
Inmiddels omarm ik mijn burn out ook en ben zo dankbaar voor het traject wat ik maken mag in alle rust en tijd nu en de kans krijg om mezelf en mijn kwaliteiten te herontdekken en hervinden op weg naar een mooiere versie van mezelf.
Een mooier cadeau kun je jezelf niet geven.
Confronterend…ja, verhelderend…ja ook,
Fijn…ja, soms pijnlijk en direct maar ook prachtig mooi en intens.
Jouw blog en onderwerpen die je er elke keer uitlicht zijn zo herkenbaar en geven me zoveel (praktische) handvatten en opdrachten mee, dat is heel waardevol voor me.
Dus bij deze,  dank je wel daarvoor😊
Caroline

Welkom op het burn-out blog

burnout

Op deze pagina vind je alle informatie over alle onderwerpen die met burn-out te maken hebben. … Lees verder overWelkom op het Burn-Out Blog!

Populaire Berichten

  • Wat zijn de taken en bevoegdheden van de…
  • De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Stoppen met Piekeren: 12 Simpele Tips en Technieken
  • Een Simpel Stappenplan
  • Herken jij deze 5 voorbodes van een burnout?
  • Weer aan het werk na een burnout – 7 tips
  • Spanningshoofdpijn verminderen of voorkomen: 10 technieken
  • Burnout Symptomen
  • Burnout, Ziekteverzuim en het UWV
  • Burnout test
  • Burnout: De rol van de werknemer
  • 5 oefeningen voor snelle ontspanning
  • Wat zijn de kosten van burnout behandeling? Wie…
  • Waarom Haptonomie of Haptotherapie kan helpen bij Burnout
  • Burnout: Jezelf weer terugvinden in 5 simpele stappen
  • Is er leven na een Burnout?
  • Burnout: Ken jij de 3 belangrijkste symptomen?
  • Welkom op het Burn-Out Blog!
  • Burn-out en Kids. 7 Simpele Manieren om de Vrede in…
  • 12 Fases op Weg naar Burn-out. Herkenbaar?
  • Burn-Out Blog MiniCursus!
  • Burn-out: 5 Redenen waarom een Extern Geheugen jou…
  • Bijna klaar…..

Recente reacties

  • wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • Wezullendoorgaan op De Bedrijfsarts: Do’s and Don’ts
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • maaikem meeuwis op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?
  • Kim op Wat zijn de taken en bevoegdheden van de Bedrijfsarts of Arboarts?

Gratis Mini Cursus

Doe mee met de gratis 10 delige Mini Cursus van het Burn-out Blog.

Bomvol nuttige informatie over burn-out
Tips om jouw herstel een boost te geven

Maak jij van jouw burn-out ook de kans van je leven?

Ik zal je laten zien hoe je dat doet. Volg honderden lotgenoten die deze stap ook gezet hebben.

Ja graag
  • Start Hier
  • Over het Burn-out Blog
  • Blog
  • eBook
  • Gratis MiniCursus
  • Burnout Test
  • Overzicht

Copyright © 2021 · maaike@burned-out.nl · Disclaimer · Privacy Policy · Algemene Voorwaarden

  KvK nummer: 64065715

Deze website maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je dit goed vindt. Als je niet wilt dat er cookies geplaatst worden is het niet mogelijk om van deze website gebruik te maken. Accepteren Privacy Policy
Privacy & Cookies Policy

Noodzakelijk Altijd ingeschakeld