
Van een burnout genees je niet in een paar dagen. De weg naar herstel is bij een burnout vaak lang en neemt veel tijd in beslag. Precies om die reden komt het UWV al snel om de hoek kijken.
Als je in loondienst bent bij een werkgever krijg je al na 6 weken ziekteverzuim te maken met de regels van het UWV. Wanneer je niet in loondienst bent, krijg je al vanaf de tweede dag van je ziekte te maken met het UWV.
Omdat een burnout voor langdurig ziekteverzuim kan zorgen en je niet zonder meer in aanmerking komt voor een WIA-uitkering (Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen, de oude WAO) is het belangrijk dat je weet wat het UWV van jou en je werkgever verwacht. Via deze link kom je bij een folder van het UWV over langdurig ziekteverzuim.
Op het moment dat jij of je werkgever de regels van het UWV niet goed naleeft, bestaat de kans dat je geen aanspraak kan maken op een WIA-uitkering. Ook kan het UWV boetes aan de werkgever opleggen.
Infographic Burnout en het UWV
Omdat de meeste werknemers niet precies weten wat de regels van het UWV zijn, heb ik een infographic gemaakt waarin je precies kan zien wanneer welke stappen moeten worden genomen. Deze infographic is niet specifiek voor burnout maar geldt voor bijna alle gevallen van langdurig ziekteverzuim.
De termen die gebruikt worden in de infographic zal ik in dit artikel toelichten.
Datum eerste ziekmelding bij burnout
De datum waarop je je voor het eerst ziekmeld met burnout klachten is belangrijk. Het UWV koppelt het hele ziektetraject aan deze datum en noemt deze datum: ‘datum eerste ziekmelding’.
In loondienst meld je je zoals gewoonlijk op de eerste dag van je ziekte ziek bij je werkgever volgens de regels die daar binnen het bedrijf waar je werkt voor gelden. Ben je niet in loondienst dan meld je je uiterlijk op de tweede dag van je ziekte ziek bij het UWV.
Wel of geen ziektewet uitkering van het UWV?
Als je niet in loondienst bij een werkgever bent, beoordeeld het UWV of je, met je burnout klachten, recht hebt op een ziektewet uitkering. Dit doet het UWV binnen vier weken na de eerste datum van ziekmelding.
Na je ziekmelding neemt een medewerker van het UWV contact met je op om te kijken wat voor werk je deed, waarom je niet meer kunt werken en wanneer je weer denkt te gaan werken. Je bent verplicht om aan dit gesprek mee te werken.
Als het UWV na vier weken nog geen beslissing heeft genomen over je ziektewet uitkering dan kun je contact met het UWV opnemen en ze vragen binnen 2 weken alsnog een beslissing te nemen.
De probleemanalyse
Ongeacht je dienstverband moet er uiterlijk na 6 weken een probleemanalyse zijn gemaakt.
De probleemanalyse wordt gemaakt door een bedrijfsarts. Deze bedrijfsarts werkt rechtstreeks voor je werkgever, of voor een door je werkgever ingehuurde arbodienst of voor het UWV.
Voordat de bedrijfsarts de probleemanalyse maakt heeft hij al één of meerdere gesprekken met je gehad. Tijdens deze gesprekken beoordeelt hij je burnout, je klachten en kijkt hij wat je wel en niet kan.
Zijn bevindingen rapporteert hij in de probleemanalyse. Het UWV heeft daarvoor een standaardmodel. Door op deze link te klikken kun je zien hoe zo’n probleemanalyse gemaakt wordt.
Van deze probleemanalyse krijg je een kopie zodat je kunt zien wat hierin staat.
Plan van Aanpak
In de 8e week van je ziekteverzuim ga je samen met je werkgever of het UWV een plan van aanpak maken. Dit plan vormt de basis van je re-integratie op de werkvloer.
In dit plan van aanpak hou je rekening met het advies dat de bedrijfsarts in zijn probleemanalyse heeft gegeven. Dat wil zeggen dat er rekening gehouden moet worden met de beperkingen die voortkomen uit je burnout.
In het plan van aanpak worden de volgende zaken vastgelegd:
- Wat wil je bereiken? Dit is het doel van je re-integratie. Wil je terug naar je oude werkplek of lijkt dit in eerste instantie niet haalbaar en ga je voor een tijdelijke re-integratie functie binnen het bedrijf?
- Hoe ga je weer (meer) werken? Oftewel, wat is er nodig om ervoor te zorgen dat jij tijdens en na je burnout weer aan het werk kunt gaan. In dit deel worden afspraken gemaakt over de aanpassingen die nodig zijn op de werkplek, therapieën, scholing, loopbaanbegeleiding of andere arbeidsvoorwaarden.
Om ervoor te zorgen dat jouw re-integratie goed verloopt zal je werkgever een casemanager aanstellen. De casemanager is verantwoordelijk voor het bijhouden van jouw re-integratiedossier.
Voortgangsgesprekken over je re-integratie
Deze gesprekken zullen op regelmatige basis plaats vinden. Het initiatief voor het organiseren van deze gesprekken ligt bij je werkgever of het UWV.
Tijdens deze gesprekken bekijken jullie of het plan van aanpak voor jouw burnout nog voldoet. Is het nog realistisch of moet het worden bijgesteld. Misschien zijn er aanvullende therapieën nodig omdat de afgesproken middelen niet volstaan.
Jij hebt tijdens deze gesprekken net zoveel inbreng als je werkgever. Wanneer je het gevoel hebt niet sterk genoeg te staan, kun je gerust iemand meenemen naar deze gesprekken.
Evaluaties tijdens je ziekteverzuim
Na ongeveer een jaar ga je samen met je werkgever kijken of jij nog op de goede weg bent voor het herstellen van je burnout. Hiervoor stellen jullie samen de eerstejaars evaluatie op.
De eerstejaars evaluatie is een belangrijk document in jouw re-integratiedossier. Het is dus zaak dat het goed aansluit bij jouw situatie en geen rooskleuriger beeld weergeeft.
Na 91 weken (ruim anderhalf jaar) volgt de eindevaluatie. Deze evaluatie vormt de basis voor de eventuele aanvraag van je WIA-uitkering.
Wanneer je geen werkgever hebt en na 1 januari 2013 ziek geworden bent, krijg je de eerstejaars evaluatie van het UWV. Na anderhalf jaar volgt er een soortgelijke evaluatie. Deze evaluatie van anderhalf jaar is de basis voor een eventuele WIA-uitkering aanvraag.
Als je voor 1 januari 2013 ziek geworden bent en je hebt geen werkgever, dan gelden voor jou andere regels. Er vindt geen eerstejaars evaluatie plaats.
Het re-integratiedossier
Het re-integratiedossier bestaat uit de probleemanalyse, het plan van aanpak, de verslagen van de zes-wekelijkse voortgangsgesprekken, de eerstejaars evaluatie en de eindevaluatie.
Het is belangrijk van al deze papieren een kopie aan je werkgever te vragen zodat je zelf ook een compleet dossier van je re-integratie hebt.
Als je namelijk na twee jaar in aanmerking wilt komen voor een WIA-uitkering dan zal het UWV deze aanvraag beoordelen aan de hand van je re-integratiedossier. Wanneer uit dit dossier blijkt dat je werkgever of jij niet voldoende inspanningen hebben geleverd voor jouw re-integratie, bestaat de kans dat de aanvraag wordt geweigerd.
Zorg er dus voor dat je een kopie hebt van alle officiële stukken en verslagen waar jij je handtekening op hebt gezet.
Het deskundigenoordeel, als je het er niet mee eens bent
Tijdens je re-integratie kan het voorkomen dat je het niet eens bent met de beslissingen die genomen worden.
Het is in dat geval mogelijk om een onafhankelijk deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Het deskundigenoordeel is een advies en dus niet bindend.
Het is de bedoeling dat jij en je werkgever of jij en het UWV er samen uit komen. Jullie leveren samen een inspanning voor jouw re-integratie.
Dus als ik na twee jaar nog niet hersteld ben krijg ik een WIA-uitkering?
Nee, helaas is het niet zo simpel. Een WIA-uitkering krijg je niet zomaar meer. De overheid heeft zich een aantal jaren geleden tot doel gesteld om de instroom in de WIA zoveel mogelijk te beperken.
Om voor een (gedeeltelijke) WIA-uitkering in aanmerking te komen moet je voor minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. Er wordt bij de beoordeling niet gekeken naar wat je niet kan maar naar wat je wel kunt.
Dit is een essentieel verschil, zeker bij een burnout. Mensen met een burnout kunnen misschien niet meer op hun oude niveau functioneren maar zijn meestal wel in staat op een lager niveau fulltime te functioneren.
Zolang je dit kunt, kom je eigenlijk niet in aanmerking voor een WIA-uitkering. Ik zou er dus niet op gaan zitten wachten.
Beter kun je serieus werk maken van je re-integratie en ervoor zorgen dat je werkgever of het UWV jou de juiste begeleiding geven zodat jij goed kunt herstellen.
Mocht je wel in aanmerking denken te komen voor een WIA-uitkering, zorg er dan voor dat je de aanvraag op tijd doet. Als je in loondienst bent moet dit uiterlijk in de 93e week van je ziekteverzuim. Wanneer je niet in loondienst bent, moet dit uiterlijk in de 91e week gebeuren. Het aanvraagformulier ontvang je in beide gevallen rond de 86e week van je ziekteverzuim.
Zoek je meer informatie over de WIA-uitkering, klik dan hier.
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.
Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!
Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.
– Maaike
P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.
Dear Maike, thank you for this information. Because I am not that fluent in Dutch, I would like to ask you a question for which I cannot find the answer. On the end of 1,5 years period of work in NL (As an employee, but last few months freelance) I started feeling sick. I had to stop working because I was not able to work any more. I thought I was just tired but now I see that these health problems were definitely caused by overworking in my employment job. It seem that I will have to stay jobless and resting for another 0,5 year. Please, would you advice me how I can find out if I am eligible for any financial support and which offices or doctors should I contact for help? I live in Arnhem but have permanent address in Amsterdam. Thank you! Hanika
Hi Hanika,
You should contact the UWV and ask for social benefits.
Kind regards, Maaike
Leuk artikel alleen weer t.b.v. de werknemer. Hoe zit het met werknemers die de boel in de maling nemen. dus volgens bedrijfsarts 100% ongeschikt zijn en niet langs kunnen komen op de zaak door de vele indrukken maar wel met vakantie gaan naar een ver land en 13 uur moeten vliegen en overstappen. Daar moeten jullie eens een onderwerp over plaatsen i.p.v. het beschermen van de werknemer.
Bedankt voor je input. Het is in Nederland zo geregeld dat alleen een bedrijfsarts kan en mag beoordelen of iemand arbeidsgeschikt is. Jouw mening over al dan niet bedriegende werknemers is dus niet zo relevant. Neem contact op met de bedrijfsarts en bespreek je zorgen daarmee. Deze bedrijfsarts heeft ook toestemming gegeven voor de vakantie.
Gr. Maaike
Ondanks dat mensen zich netjes aan de regels houden en doen wat er van hun wordt verlangd komt het maar al te vaak voor dat bij mensen hun uitkering onterecht wordt stop gezet of de aanvraag is geweigerd. Uit kering Gestopt is een organisatie die de juiste middelen in huis heeft om mensen snel en adequaat te helpen met dit probleem. Mocht u in deze situatie herkennen, neemt u dan vrijblijvend contact op via http://www.uitkering-gestopt.nl