
Als je met een burnout in de ziektewet zit, hoef je niet ziek in bed te liggen. Je bent vrij om de dagen in te delen zoals jij dat wilt.
Je hoeft niet binnen te blijven – sterker nog – ik raad het je van harte aan om lekker naar buiten te gaan.
Maak een korte wandeling of doe iets in de tuin. De frisse lucht zal je goed doen en daarmee doe je precies wat er van jou als werknemer wordt verwacht.
Je werkgever verwacht namelijk van jou dat jij gaat werken aan je herstel.
Een woelige zee wordt eens kalm. Een bosbrand is eens uitgewoed. Op elke ramp volgt stilte en herstel. – Deng Ming-Dao
Verplichtingen naar de werkgever
Als je in de ziektewet zit heb je verplichtingen aan je werkgever. Deze kunnen per bedrijf verschillen dus het is goed om de bedrijfsregels en/of de CAO er even op na te slaan.
Als je deze niet thuis hebt kun je ze opvragen bij personeelszaken. CAO’s kun je vaak ook vinden op internet of bij de vakbond.
Je zult voor je werkgever bereikbaar moeten zijn zodat hij met jou contact kan zoeken. Meestal staat in het bedrijfsreglement dat je tussen bepaalde tijden telefonisch bereikbaar moet zijn en vaak wil de werkgever het adres waar je tijdens je ziekte verblijft weten.
Contact met de werkgever kan op meerdere manieren plaatsvinden. Als het om formele communicatie gaat zullen het meestal brieven zijn. Deze brieven zijn belangrijke stukken in het dossier over jouw ziekteverzuim. De werkgever is verplicht dit bij te houden.
Bij informele communicatie zal het gaan om telefonische contacten of contact via email. Denk hierbij aan je leidinggevende of iemand van personeelszaken die vraagt hoe het met je gaat.
In het geval van een burnout hoef je niet continue met je telefoon in je zak rond te lopen. Dit kan onnodig veel stress veroorzaken. Je werkgever zal je niet iedere dag bellen om te vragen hoe het met je gaat. Mocht je toch een telefoontje missen, dan kun je gewoon terugbellen.
Je kunt ook vaste tijden afspreken om telefonisch contact te hebben. Hierdoor hoef je je nog minder druk te maken over het missen van een telefoontje.
De werkgever wordt vanuit het UWV min of meer verplicht om met jou contact te zoeken. De werkgever is namelijk samen met jou verantwoordelijk voor jouw re-integratie.
Als de werkgever dit niet goed beet pakt kan hem dat – na twee jaar ziekteverzuim – duur komen te staan. Daarom zullen werkgevers zich bij langdurig ziekteverzuim – zoals bij burnout vaak het geval is – nauwkeuriger aan de regels houden dan bij kortdurend ziekteverzuim.
Loondoorbetaling bij burnout
Je loon wordt tijdens je ziekte gewoon doorbetaald. Het UWV zegt hier het volgende over:
Als u in dienst bent en ziek wordt, heeft u recht op loondoorbetaling. Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar (104 weken) loon door, zolang het dienstverband loopt. Uw werkgever kan u niet ontslaan tijdens uw ziekte. Dit kan alleen in bijzondere situaties, bijvoorbeeld als u in uw proeftijd zit, bij ontslag op staande voet, of bij een faillissement. Maar ook dan mag uw ziekte niet de reden zijn voor ontslag.
Hoeveel procent van het loon de werkgever doorbetaald, staat in de cao of in je arbeidsovereenkomst. Meestal staat daarin dat je in het eerste ziektejaar 100% van je loon uitbetaald krijgt. Je hebt ook gewoon recht op spaarloon, de pensioenpremie en het vakantiegeld.
Burnout: Ziek thuis zijn of snel weer gaan werken?
De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld. Ik ben van mening dat je niet te snel moet beginnen met werken.
Allereerst is het belangrijk dat je goed uit rust en de juiste begeleiding krijgt.
De juiste begeleiding zal jou helpen om te herstellen van je burnout en het werk stapsgewijs weer te hervatten.
Pas er voor op om alleen de symptomen te bestrijden. Je bent dan wel weer aan het werk maar er is aan de omstandigheden nog niks veranderd.
In mijn ebook ga ik hier heel uitgebreid op in omdat dit een heel belangrijk aspect van burnout is. Een burnout krijg je niet zomaar. Daar gaan diepgaande oorzaken aan vooraf waar je niet zomaar overheen moet willen stappen.
Als je alleen de symptomen bestrijdt, is de kans op een grote terugval of zelfs tweede burnout groot.
Blijf dus thuis totdat je ervan overtuigd bent dat je – eventueel in een tijdelijke andere functie – weer aan het werk kan.
En als je aan het werk gaat, bouw het dan op in kleine stapjes en schaam je niet om soms een stap terug te doen.
De bedrijfsarts
Een van de andere dingen die de werkgever verplicht moet doen, is jouw ziekmelding doorgeven aan de vaste bedrijfsarts of arbodienst. De vaste bedrijfsarts of de bedrijfsarts van de arbodienst zal vervolgens met jou contact opnemen om een afspraak te maken maar daarover meer in het volgende deel van de cursus.
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.
Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!
Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.
– Maaike
P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.
Dag, Er is een ernstig arbeidsconflict ontstaan tgv mijn verzuimmelding vanwege burn – outklachten. Leidinggevende gelooft er niet in. Ik heb zelf gesprek met bedrijfsarts aangevraagd (de dag na verzuimmelding) . Leidinggevende heeft gezegd dat zij zou zorgen eerst met hem te spreken. Zo geschiedde. Bedrijfsarts heeft advies uitgebracht dat niet in overeenstemmung was met hetgeen wij hadden besproken. Gesprek met bedrijfsarts ging moeizaam omdat ik overstuur was en veel heb zitten huilen. Aangegeven in gesprek dat ik bang was voor veel mensen om me heen maar ook voor leidinggevende. Advies: volledige werkuren in dagdienst. (Ik werk al 20 jaar in avond/nachtdienst). Daar komt nog bij dat ik heel slecht slaap en ‘s ochtends vroeg moeilijk mijn bed uit kan komen.
Nu word ik verplicht gesteld om in de ochtend op het werk te verschijnen. Eerst een gesprek met leidinggevende, na afloop dienst weer gesprek met leidinggevende. Ik slik inmiddels vanwege angst, paniek en depressie medicijnen en mag niet deelnemen aan verkeer. Ben nu ook afhankelijk van mensen die me naar en van werk moeten rijden. Hoe kom ik uit deze, voor mij extra belastende en ziekmakende situatie?
met vr. groet
Emma van Nes
Je bent verplicht mee te werken aan je reintegratie. Dat wil zeggen dat je de adviezen van de bedrijfsarts op moet volgen. Je moet het op zijn minst proberen. Lukt het niet dan meld je je weer ziek en ga je opnieuw in gesprek met de bedrijfsarts.
Ben je het niet eens met de bedrijfsarts dan ga je naar het UWV voor een deskundigenoordeel. Let op hieraan zijn kosten verbonden en de uitspraak is niet bindend.
Gr. Maaike