
Mensen met een burn-out hebben vaak het gevoel dat ze zichzelf niet meer zijn of zichzelf zijn kwijtgeraakt. De dingen waar je goed in was, lukken niet meer of kosten veel meer moeite dan vroeger. Je reageert anders en alles wat ooit belangrijk voor je was, lijkt wel vergeten in de strijd die je voerde de laatste weken voor je ziek thuis kwam te zitten. Jezelf weer terugvinden na een burn-out gaat niet vanzelf maar is één van de nuttigste dingen die je in je leven kunt doen!
Herstellen van een burn-out is meer dan alleen weer aan het werk gaan. Wanneer je er alleen voor zorgt dat je je werk weer kan hervatten is de kans dat je opnieuw een burn-out krijgt behoorlijk groot. Je hebt dan immers niet ontdekt waarom je een burn-out kreeg en die informatie is cruciaal als je een nieuwe burn-out wil voorkomen. Jezelf weer terugvinden is een belangrijk onderdeel van je herstel en re-integratie.
Om te ontdekken welke factoren ervoor hebben gezorgd dat jij een burn-out kreeg, doorloop je de volgende 5 stappen.
1. Maak een tijdlijn van je carrière
Begin bij de keuzes die je op school hebt gemaakt. Welke richting koos je op de middelbare school en waarom maakte je die keuzes? Wat waren je drijfveren om voor een bepaalde vervolgopleiding te kiezen? Was het toeval? Kozen anderen een bepaalde weg en wilde jij niet achter blijven? Of ben je bewust een bepaalde richting ingeslagen?
Welke opleiding volgde je na de middelbare school en waar ging je stage lopen? Was je eerste baan gelijk je droombaan of was het een baan bij het bedrijf waar je graag wilde werken en hoopte je door te groeien naar je droombaan? Misschien was het helemaal geen bewuste keuze maar moest je het doen met het bedrijf dat jou wilde hebben na de zoveelste sollicitatie en was je blij met iedere baan die je kon krijgen.
Hoe groeide je door bij deze werkgever? Welke banen leidden naar je huidige functie? Ben je tijdens je carrière nog van werkgever veranderd? Was dit omdat jij dit graag wilde of omdat je noodgedwongen op zoek moest naar een andere baan?
Schrijf je hele carrière uit, te beginnen bij de keuzes die je maakte op de middelbare school en eindigend bij je huidige baan. Als het goed is, heb je nu een compleet overzicht van je hele loopbaan. Dan is het nu tijd om de volgende stap te maken.
2. Bepaal welke momenten je hebben gebracht waar je nu bent
Kijk naar je loopbaan en vraag je bij iedere verandering af waarom die verandering plaats vond. Welke keuzes heb je op dat moment gemaakt? Was het jouw keuze om te veranderen en heb je er hard voor moeten werken om de verandering tot stand te brengen of kwamen promoties toevalligerwijs op je pad en heb je die gedachteloos geaccepteerd?
Haal nu uit al deze richtingsveranderingen de belangrijkste veranderingen. Wat was je motivatie bij iedere keuze die je hebt gemaakt? Sommige keuzes zijn misschien wel overwogen terwijl er in andere situaties misschien helemaal geen sprake was van een keuze.
Je hoeft nu nog geen conclusies te trekken. Dat komt pas bij de laatste stap. Als het goed is, staat je inmiddels wel duidelijk voor ogen hoe je gekomen bent, waar je nu bent. Tijd voor de volgende stap.
3. Jezelf weer terugvinden: terug naar de basis
Welk doel had je voor ogen toen je aan je carrière begon? Wat waren je ambities? Welk werk wilde je graag doen? Wilde je een kantoorbaan of een baan in de productie? Wilde je werken met mensen of zag je meer in een kantoorbaan met voornamelijk contact met je collega’s.
Welk werk droomde je van als kind? Welke baan zou je kiezen als je iedere baan kon krijgen die je hebben wilde? Het maakt bij het beantwoorden van deze vraag niet uit of deze baan ooit realiteit kan worden. Waar het wel om gaat is wat de eigenschappen van die droombaan zijn. Als je bijvoorbeeld als kind graag brandweerman wilde worden, vraag jezelf dan af wat je zo aansprak in die baan. Was het het helpen van andere mensen of het buiten zijn? Het werken met je handen of het werken in teamverband? Of wilde je een held zijn en belangrijk gevonden worden? Zo kun je je bij iedere droombaan afvragen welke eigenschappen van die baan jou nou zo specifiek aanspraken.
De meeste mensen hebben zulke dromen voor het laatst als kind. De rest van hun leven staat in het teken van carrière maken en de dingen die op hun pad komen. In hoeverre ben jij afgedwaald van je oorspronkelijke plan?
Life is what happens to you when you’re busy making other plans – John Lennon
4. Wat vind je echt belangrijk?
Nu is het tijd geworden om je af te vragen wat je echt belangrijk vindt. Om jezelf weer terug te vinden, moet je jezelf dit afvragen. Zijn dit nog steeds de eigenschappen van je droombaan of heb je gedurende je leven andere prioriteiten gesteld? Welke eigenschappen zijn van je droombaan zijn voor jou het aller belangrijkst?
Nu je weet welke dingen in je ideale baan belangrijk zijn, wordt het tijd om te kijken welke dingen – in een baan – er nog meer voor jou van belang zijn. Heb je bijvoorbeeld kinderen en zijn daardoor bepaalde werktijden van groot belang of moet je minimaal een bepaald salaris verdienen om rond te kunnen komen? Ben je vrij om te verhuizen of ben je gebonden aan een bepaalde actieradius? Maak voor jezelf een lijstje met alle dingen die voor jou belangrijk zijn in een baan. Als je dat hebt gedaan, is het tijd om te gaan kijken of je op de juiste plaats bent aangekomen.
5. Ben je gekomen waar je wilde zijn?
Dat is natuurlijk de vraag waar het allemaal om draait. Ben je gekomen waar je wilde zijn of ben je een heel eind van de oorspronkelijke route afgedwaald?
Een burn-out krijg je niet zomaar. De kans is groot dat je ergens in je leven een afslag hebt genomen die niet helemaal bij je paste. Dat je een baan geaccepteerd hebt waarvoor je iets te hard moest lopen. Waarschijnlijk zag je er een mooie carrière kans in. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de omstandigheden waarin je werkt gedurende de tijd zo zijn veranderd dat je steeds meer op je tenen moest gaan lopen. Langdurige sluipende overbelasting kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Als je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt en de vragen hebt beantwoord, heb je als het goed is weer terug gevonden wat voor jou belangrijk is. Je hebt jezelf weer terug gevonden. De vraag is natuurlijk wat je hiermee gaat doen. Zit je wel op de goede plek met je huidige baan of is het hoog tijd om te gaan doen wat je echt belangrijk vindt in het leven.
Ik ben zelf heel blij dat ik mijn burn-out kreeg toen ik begin 30 was. Mijn burn-out heeft mijn leven in de positieve zin veranderd omdat ik daardoor de kans kreeg me te focussen op datgene wat echt belangrijk voor mij is. Gelukkig was ik pas 30 toen ik hier achter kwam. Tijd zat om mijn leven te veranderen! De methodes die ik gebruikt heb om mezelf weer terug te vinden na mijn burn-out worden uitgebreid beschreven met oefeningen in het ebook: Burnout, de kans van je leven!
De vraag is nu wat jij gaat doen. Ga je terug naar je oude baan omdat dit voor jou de beste baan is die het beste bij jou leven past? Of ben je te ver van je idealen afgedwaald en wordt het hoog tijd om na je herstel iets te gaan doen dat beter aansluit bij jou leven en bij wat echt belangrijk voor jou is.
Ik ben benieuwd!
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.
Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!
Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.
– Maaike
P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.
Beste Maaike,
I am also in my early 30’s, 33 precisely and i have been working in the Horeca for more than 5 years, in the beginning was nice, but after a while that job just consumed me and brought me in the end to a burn out, also due to a very bad relationship with my last manager. I am totally convinced that i will never want to work in that sector anymore, after i will recover from my exhaustion i definitely want to find a healthier job, where i will not need to detox after my shift, but it is not easy to achieve that.