
Geheugenproblemen zijn veel voorkomend bij een burn-out. Je vergeet je afspraak met de bedrijfsarts omdat iets anders je volle aandacht had. Je vergeet welke boodschappen je ging halen in de supermarkt en als je weer buiten staat ben je vergeten waar je de auto gelaten hebt. Je geheugen laat je in de steek.
Dit is normaal.
En nee, je hebt geen Alzheimer.
Ik ontvang regelmatig berichten van mensen die denken dat het wel zo is. Of mensen die zelfs hersenscans hebben gehad omdat ze zeker wisten dat er iets aan hun hersenen mankeerde. Ook zijn heel erg veel mensen bang dat het nooit meer overgaat en dat hun geheugen ze voor altijd in de steek heeft gelaten.
Ze zeggen wel eens: ‘De tijd heelt alle wonden’. En dat is grotendeels ook zo. Een burn-out blijft altijd bij je. Het is een ingrijpende tijd in je leven en je zult er constant aan moeten werken om een nieuwe te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je hier.
Hoe lang duren geheugenproblemen bij burn-out
Geheugenproblemen, vergeetachtigheid en concentratieproblemen kunnen lang aanhouden. Hoe lang dat is per persoon verschillend. De één loopt maanden met post-its en briefjes in zijn zakken en de ander heeft dat niet nodig. Ieder geheugen is anders.
Er is haast niets vervelender dan geconfronteerd worden met dingen die je vergeten bent. Collega’s die vragen waarom je niet bij de vergadering was, waarom je je niet aan samen gemaakte afspraken hebt gehouden of waarom je een taak niet hebt uitgevoerd.
Het is zelfs mogelijk dat je de hele afspraak niet kunt herinneren. Maar meestal zul je zo’n ‘oh ja beleving’ hebben. En dan kun je wel door de grond zakken. Je zelfvertrouwen krijgt een nieuwe deuk. Waarom werkt je geheugen niet gewoon zoals voorheen?
Er is helaas niet echt een tijdspad voor geheugenproblemen en concentratieproblemen. Bij mij duurde het in totaal wel anderhalf jaar voordat alles weer een beetje werkte zoals het hoorde.
Het beste dat je kunt doen is je erbij neerleggen. Frustraties maken je geheugenproblemen groter. Hoe harder je het probeert, des te vaker zul je de deksel op je neus krijgen.
Gelukkig zijn er wel handige hulpmiddelen. Hieronder zal ik er een paar toelichten.
Google Agenda
Iedereen heeft tegenwoordig wel een Google account en op alle Android apparatuur krijg je standaard een heleboel Google apps meegeleverd. Eén daarvan is Google Agenda.
Google Agenda is een digitale agenda die allerlei afspraken en gebeurtenissen voor je kan onthouden. Omdat hij van Google is worden gegevens uit Google Maps en de zoekmachine gelijk meegenomen als je dat wilt. Een extern geheugen dus.
Wanneer je een gezamenlijk emailadres hebt voor je gezin dan kan iedereen gebruik maken van dezelfde agenda. Iedereen die het account koppelt krijgt de herinneringen aan afspraken op zijn schermpje.
In Google Agenda kun je al je afspraken en gebeurtenissen noteren. Je kunt een afspraak of gebeurtenis laten herhalen. Dit is handig bij terugkerende gebeurtenissen zoals verjaardagen, het ophalen van het oud papier, de plastic inzameling, cursussen en oppasdagen bijvoorbeeld. Je zet zo’n gebeurtenis er één keer in en zegt met welk interval deze gebeurtenis herhaald moet worden en Google Agenda doet de rest. Iedere herhaalde gebeurtenis kun je later weer individueel wijzigen maar je kunt ook de serie wijzigen.
Bij iedere gebeurtenis kun je herinneringen toevoegen. Je kunt er net zoveel inzetten als je wilt en zelf bepalen wanneer je aan een afspraak herinnert wilt worden. Als de afspraak start, 10 minuten van tevoren, een dag van tevoren, een week, alles is mogelijk. Bij iedere herinnering krijg je een melding op je scherm die je kunt verwijderen of snoozen. Dan komt hij later nog een keer.
Je kunt bij iedere afspraak het adres toevoegen waar je naar toe moet. Ook kun je bij de afspraak notities maken en je kunt zelfs bijlagen aan de afspraak hangen. Bijvoorbeeld digitale toegangskaartjes.
Het maakt niet uit vanaf welk apparaat je afspraken toevoegt. Ze worden automatisch naar alle apparaten gesynchroniseerd en als het hele gezin met hetzelfde Google account werkt weet iedereen van de geplande afspraken.
De Google Agenda app is gratis en vind je hier in de Play Store (Android) en hier in de App store (Apple).
Colornote
Colornote is de digitale versie van het gele post-it briefje. Het is een app waar je makkelijk lijstjes en notities mee kunt maken.
Deze app kun je gebruiken als je een boodschappenlijstje wilt maken. In de winkel kun je dan alle boodschappen afstrepen als je ze hebt. Ook is het mogelijk alle afgestreepte dingen weer niet afgestreept te maken. Dat gaat heel simpel door erop de tikken of de hele lijst in één keer via het menu. Dan kun je hetzelfde lijstje nog een keer gebruiken als hulpje voor je geheugen.
Je kunt ook lijsten opnieuw sorteren zodat alle niet afgestreepte zaken bovenaan komen te staan.
De lijstjes kun je verschillende achtergrondkleuren geven waardoor ze makkelijker te herkennen zijn. Het is zelfs mogelijk de lijstjes weer te geven op één van je schermen zodat je niet eerst de app hoeft te openen.
Notities maken doe je ook eenvoudig met colornote. Zo kun je makkelijk gegevens noteren als je iets niet wil vergeten. De achtergrondkleur van de notitie is ook aan te passen.
Je kunt lijstjes en notities versturen en er herinneringen voor instellen. De app is in het Engels maar is zo eenvoudig dat iedereen er mee kan werken.
Colornote is gratis en vind je hier in de Play Store (Android).
Wunderlist
Wunderlist is een app waarmee je taken en lijstjes kunt maken. Als je de App installeert moet je eerst een account aanmaken. Je kunt je ook aanmelden met Google of Facebook. Het is ook mogelijk een los account aan te maken. Dit account is nodig voor het synchroniseren tussen meerdere apparaten en het delen van taken en lijstjes.
In Wunderlist kun je taken aanmaken. Deze taak kun je voorzien van een datum en herinneringen. Ook kun je subtaken en notities toevoegen. Het is zelfs mogelijk bestanden toe te voegen aan de taak. Dat maakt deze app meer geschikt voor ingewikkelde taken dan Colornote.
Je kunt taken afronden waarna ze bij de afgeronde taken komen te staan. Je kunt ook favoriete taken aanwijzen door het sterretje aan te klikken.
Er zit ook een chat functie in Wunderlist. Hierdoor kun je opmerkingen toevoegen aan taken die je met anderen deelt.
Taken kunnen gesorteerd worden op datum of op alfabet, aanmaakdatum of uitvoerdatum. Ook kun je taken aan personen toewijzen en daarop sorteren of sorteren op prioriteit.
Wunderlist is te gebruiken op alle apparaten en kan dus ook op een desktop computer gesynchroniseerd worden. Dat is handig als je deze app bijvoorbeeld voor je werk wil gebruiken. Hierdoor kun je sneller je zelfvertrouwen terug krijgen omdat je minder problemen hebt met je geheugen. De app neemt een aantal geheugentaken van je over.
Pas er wel voor op om dan te synchroniseren met privé apparatuur. De kans bestaat dat je werk je dan tot in de huiskamer achtervolgt. Wil je deze app zowel voor je werk als privé gebruiken, maak dan twee accounts zodat je werk en privé goed kunt scheiden.
Wunderlist is gratis en vind je hier in de Play Store (Android) en hier in de App Store (Apple).
MyCar Locator Free
MyCar Locator is een app waarmee je de locatie van je auto kunt onthouden. Je hebt daarvoor wel een telefoon met GPS nodig.
Als je de auto parkeert, open je de app en sla je de locatie van je auto op. Wanneer je later je auto wilt zoeken tik je op ‘find me’ en dan krijg je instructies op je scherm hoe je moet lopen.
Deze app kun je ook gebruiken op vakantie om je hotel, station of iets anders terug te vinden. Ook als je voor vaak op onbekende plaatsen komt is het handig. Hoe vind je de auto terug na een boswandeling in een onbekend natuurgebied?
De nauwkeurigheid van de app is afhankelijk van de nauwkeurigheid van de GPS van je telefoon en zal dus minder goed werken in parkeergarages en steden met veel hoogbouw.
De app is gekoppeld aan Google Maps en je krijgt dus een plaatje van je locatie in bovenaanzicht te zien.
MyCar Locator Free is gratis en vind je hier in de Play Store (Android) en hier in de App Store (Apple).
Heb jij een burn-out en zoek je meer informatie? Klik dan hier.
Heb jij nog tips over dit onderwerp? Deel je tip (hoe klein ook) met je lotgenoten en laat een reactie achter onderaan deze pagina. Samen komen we verder!
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen. Ik stel het zeer op prijs!
Hoe ik mijn burn-out overwon, mijn leven terug kreeg en sterker werd dan ooit tevoren.
– Maaike
P.S. Ken jij iemand die wat aan deze informatie heeft? Deel dit bericht dan met hem of haar via de knoppen hieronder.
Geef een reactie